GENERAL KNOWLEDGE

0
105

GK Questions on India for Competitive Exams

Q.1 Who is the first woman Judge?

(A) Leila Seth

(B) Anna Chandi

(C) Fatima Bibi

(D) Kadambini Ganguli

Q.2 Who is the first woman Judge of High Court?

(A) Leila Seth

(B) Anna Chandi

(C) Fatima Bibi

(D) Kadambini Ganguli

Q.3 Who is the first woman Judge of Supreme Court? 

(A) M. Fathima Bibi

(B) Lela Seth

(C) Dina Vakil

(D) Kiran Bedi

Q.4 Who is first woman Chief Justice of a High Court?

(A) Kiran Bedi

(B) Leila Seth

(C) Kishori Kamari

(D) Laxmi Bai

Q.5 Who is the first woman Doctor?

(A) Kiran Bedi

(B) Kadambini Ganguli

(C) Ujwala Rai

(D) Dina Vakil

Q.6 Who is the first woman to pass MA?

(A) Leila Seth

(B) Chandra Mukhi Bose

(C) Anna Chandi

(D) Mother Teresa

Q.7 Who is the first woman editor of English newspaper?

(A) Leila Seth

(B) Dina Vakil

(C) Anna Chandi

(D) Mother Teresa

Q.8 Who is the first woman Chief Engineer?

(A) Dina Vakil

(B) P.K. Theresia

(C) Santosh Yadav

(D) Sushmita Sain

Q.9 Who is the first woman to receive a Sena Madel?

(A) Dina Vakil

(B) Constable Bimla Devi

(C) Santosh Yadav

(D) Sushmita Sain

Q.10 Who is the youngest woman to climb Mount Everest?

(A) Leila Seth

(B) Dicky Dolma

(C) Fatima Bibi

(D) Kadambini Ganguli

Q.11 Who is the first woman to climb Mount Everest two times?

(A) Dicky Dolma

(B) Santosh Yadav

(C) Fatima Bibi

(D) Kadambini Ganguli

Q.12 Who is the first Lady Magistrate?

(A) Kiran Bedi

(B) Omana Kunjamma

(C) Ujwala Rai

(D) Dina Vakil

Q.13 Who is the first woman to win Nobel Prize?

(A) Dina Vakil

(B) P.K. Theresia

(C) Santosh Yadav

(D) Sushmita Sain

Q.14 Who is the first crowed Miss India?

(A) Dina Vakil

(B) Pramita

(C) P. Patel

(D) Sushmita Sain

Q.15 Who is the first crowned Miss Universe?

(A) Dina Vakil

(B) Sushmita Sain

(C) Pramita

(D) Sushmita Sain

Q.16 A separate Governor for Bengal to be appointed under the act?

(A) Pitts India Act of 1784

(B) Charter Act of 1793

(C) Charter Act of 1733

(D) Charter Act of 1753

Q.17 Under which Act, the councils were having the power to discuss the budget and addressing questions to the executive.

(A) Government of India Act, 1858

(B) Government of India Act, 1861

(C) Government of India Act, 1892

(D) Government of India Act, 1915

Q.18 Which Act enabled the Governor General to associate representatives of the Indian People with the work of legislation by nominating them to his expanded council?

(A) Government of India Act, 1858

(B) Government of India Act, 1861

(C) Government of India Act, 1892

(D) Government of India Act, 1915

Q.19 Constitution of India came into effect from?

(A)15 January 1950

(B) 26 January 1950

(C)15 August 1950

(D) 15 January 1950

Q.20 Which Act was passed to consolidate the provisions of the preceding Government of India Acts?

(A) Government of India Act, 1858

(B) Government of India Act, 1861

(C) Government of India Act, 1892

(D) Government of India Act, 1915

 ANSWERS

1.B

2.B

4.B

5.B

6.B

7.B

8.B

9.B

10.B

11.B

12.B

13.B

14.B

15.B

16.D

17.C

18.B

19.B

20.D