GENERAL KNOWLEDGE

0
55

Mixed GK Questions and Answers

Q.1 Which Article is for “Protection of interests of Minorities”? 

(A) Article 26

(B) Article 27

(C) Article 29

(D) Article 30

Q.2 The plan to transfer power to the Indians and partition of the country was laid down in the?

(A) Cabinet Mission Plan

(B) Simon Commission

(C) Cripps Mission

(D) The Mountbatten Plan

Q.3 For the first time Indian Legislature was made “Bi-cameral” under:

(A) Government of India Act, 1861

(B) Government of India Act, 1892

(C) Government of India Act, 1915

(D) Government of India Act, 1919

Q.4 Which Act divided legislative powers between the Centre and Provinces?

(A) Government of India Act, 1935

(B) Government of India Act, 1919

(C) Government of India Act, 1892

(D) Government of India Act, 1861

Q.5 Who was the chairman of Drafting Committee?

(A) N Gopalaswamy

(B) K.M Munshi

(C) N Madhava Rao

(D) Dr. B.R. Ambedkar

Q.6 Which Article is related with “Abolition of Untouchability”?

(A) Article 20

(B) Article 19

(C) Article 18

(D) Article 17

Q.7 “The Constitution should give India Domination Status”, was a proposal in?

(A) Cabinet Mission Plan

(B) Cripps Mission

(C) The Mountbatten Plan

(D) Simon Commission

Q.8 The first statute for the governance of India, under the direct rule of the British Government, was the

(A) Government of India Act, 1858

(B) Government of India Act, 1861

(C) Government of India Act, 1892

(D) Government of India Act, 1915

Q.9 Constitution of India was adopted by constituent assembly on?

(A) 25 October 1948

(B) 25 October 1949

(C) 26 November 1948

(D) 26 November 1949

Q.10 Which Act is associated with “Courts can interpret the rules and regulations.”?

(A) Regulating Act of 1773

(B) Pitts India Act of 1784

(C) Charter Act of 1793

(D) Charter Act of 1893

Selective Questions Answers of Indian Constitution

Q.11 A separate Governor for Bengal to be appointed under the act?

(A) Pitts India Act of 1784

(B) Charter Act of 1793

(C) Charter Act of 1733

(D) Charter Act of 1753

Q.12 Under which Act, the councils were having the power to discuss the budget and addressing questions to the executive.

(A) Government of India Act, 1858

(B) Government of India Act, 1861

(C) Government of India Act, 1892

(D) Government of India Act, 1915

Q.13 Which Act enabled the Governor General to associate representatives of the Indian People with the work of legislation by nominating them to his expanded council?

(A) Government of India Act, 1858

(B) Government of India Act, 1861

(C) Government of India Act, 1892

(D) Government of India Act, 1915

Q.14 Constitution of India came into effect from?

(A)15 January 1950

(B) 26 January 1950

(C)15 August 1950

(D) 15 January 1950

Q.15 Which Act was passed to consolidate the provisions of the preceding Government of India Acts?

(A) Government of India Act, 1858

(B) Government of India Act, 1861

(C) Government of India Act, 1892

(D) Government of India Act, 1915

Q.16 How much time it took for Constituent Assembly to finalize the constitution?

(A) 2 Years 11 Months 18 Days

(B) 2 Years 9 Months 8 Days

(C) 2 Years 7 Months 18 Days

(D) 2 Years 5 Months 20 Days

Q.17 Which Article is related to Equality before law?

(A) Art. 13

(B) Art. 14

(C) Art. 15

(D) Art. 16

Q.18 Setting a supreme court was Calcutta is a part of?

(A) Regulating Act of 1773

(B)Pitts India Act of 1784

(C)Charter Act of 1793

(D) Charter Act of 1893

Q.19 Which Article is for “Protection against arrest and detention in certain cases”?

(A) Article 24

(B) Article 23

(C) Article 22

(D) Article 21

Q.20 The Christian Missionaries were allowed to spread their religion in India, under the Act?

(A) Pitts India Act of 1784

(B) Charter Act of 1813

(C)Charter Act of 1833

(D)Charter Act of 1853

ANSWERS

1.C

2.D

3.D

4.A

5.D

6.D

7.B

8.A

9.D

10.C

11.D

12.C

13.B

14.B

15.D

16.A

17.B

18.A

19.C

20.B