GENERAL KNOWLEDGE

0
70

1. Who was the first actor to get Oscar Award?       

A. Montgomery
B. Fairbanks
C. Janet Gayner
D. Charlie Chaplin

2. Which country awards the Nobel Prize?    

A. Ireland
B. Sweden
C. England
D. America

3. Who won the Nobel Peace Prize in 2010?  

A. Albert Arnold Gore
B. Mohammed Unnus
C. Liu Xiaobo
D. Mohamed Elbaradei

4. Who among the following is not a recipient of Bharat Ratna?  

A. Vinobha Bhave
B. Sardar Vallbhabhai Patel
C. Lal Bahadur Shastri
D. Dr.S. Radhakrishnan

5. Hari Om Ashram Trust Awards are presented to outstanding  

A. Sportsmen
B. Scientists
C. Literary writers
D. Journalist

6. Who was the first Indian to receive a Nobel Prize?  

A. Mother Teresa
B. Hargobind Tagore
C. CV Raman
D. Rabindranath Tagore

7. The Nobel prize for Economics was instituted in 1967, but was first awarded in  

A. 1967
B. 1988
C. 1969
D. 1970

8. Who was the first Indian lady actress to receive the Padma Shri Award?  

A. Smita Patil
B. Nargis Dutt
C. Meena Kumari
D. Madhubala

9. Who was the first Indian to receive the Magaysay Award?  

A. Indira Gandhi
B. TN Seshan
C. Kiran Bedi
D. Vinoba Bhave

10. Which of the following is India’s highest honour in the field of literature?  

A. Vyas Samman
B. Kalidas Samman
C. Jnanpith Award
D. Saraswathi Samman

11. The Oscar Award was won 36 times by  

A. Charlie Chapin
B. Alfred Hitchcock
C. Walt Disney
D. Kurosawa

12. Which State Government of India has instituted the Lqbal samman award?  

A. UP
B. MP
C. AP
D. HP

13. Manav Seva Award has been instituted in the memory of  

A. Indira Gandhi
B. Dr.Rajendra Prasad
C. Rajiv Gandhi
D. Acharya Vinoba Bhave

14. Shirin Ebadi, who won the nobel peace prize in 2003, is from  

A. Iraq
B. Nigeria
C. Iran
D. Libia

15. When was the Nobel Prize for literature instituted?  

A. 1901
B. 1969
C. 1972
D. 1975

16. Who was the first to win the Nobel Prize for literature?  

A. Albert Camus
B. Ernest Hemingway
C. Knut Hamson
D. Rene Sully Prudhome

17. Shanti Swaroop Bhatnager award are given to those who in the field of science and technology. The institution associated with prof. Shanti Swaroop Bhatnagar is  

A. DST
B. CSIR
C. ICMR
D. IISC

18. In the context of the Indian defence, what is Dhruv?  

A. Aircraft carrying warship
B. Missilecarryingsubmarine
C. Advancedlighthelicopter
D. Intercontinental ballistic missile

19. Which of the following authors won the Booker Prize twice?  

A. Margaret Atwood
B. JM Coetzee
C. graham Swift
D. Ian McEwan

20. Where were the principles of Panchsheel regulated ?  

A. Paris
B. New Delhi
C. Bandong
D. Cairo

ANSWERS

1.C

2.B

3.C

4.B

5.B

6.D

7.C

8.B

9.D

10.C

11.C

12.B

13.C

14.C

15.A

16.D

17.B

18.C

19.B

20.C