GENERAL KNOWLEDGE

0
13

Q.1 Governor is appointed by the ……  

(A) Prime Minister

(B) President

(C) Chief Justice of India

(D) Chief Justice of the concerned state high court

 Q.2 Find the odd one out.

(A) A. Ramaswamy

(B) Pankaj Advani

(C) P. Hari Krishna

(D) S.S. Ganguli

Q.3 My passage from India is a book authored by…. 

(A) E.M. Foster

(B) Ismail Merchant

(C) Nairad C. Choudhary

(D) Mulk Raj Anand

Q.4 Coolie is a famous work of….

(A) Khushwant Singh

(B) V.S. Naipaul

(C) Mulk Raj Anand

(D) R.K. Narayan

Q.5 This personality is credited with the invention of e-mail. Can you identify him from the given?

(A) T. Leo Burns

(B) Larry Page

(C) Ray Tomlinson

(D) None of these

Q.6 When did the Second Round Table conference took place?

(A) 1915

(B) 1922

(C) 1928

(D) 1931

Q.7 ‘Ansett’ is the name of the domestic airline of which of the following countries?

(A) New Zealand

(B) Germany

(C) The Netherlands

(D) Australia

Q.8 Metals which chemically behave both as metals and non-metals is called.

(A) alloys

(B) metalloids

(C) halogens

(D) chalkogens

Q.9 Which of the following articles of the Constitution deals with a financial emergency?

(A) Article 352

(B) Article 356

(C) Article 360

(D) Article 370

Q.10 The largest river (in terms of volume of water it carries) is….

(A) Nile

(B) Mississippi Missouri

(C) Amazon

(D) Yangtze

Q.11 The World Environment Day is celebrated through the world on …… every year.

(A) May 8

(B) June 5

(C) July 11

(D) August 27

Q.12 FICCI expands to….

(A) Federation of Indian Companies of Commerce and Instrumentation

(B) Federation of Indian Chambers of Commerce and Industries

(C) Federation of International Chambers of Commerce and Industries(D) Federation of Indian Conglomerate of Commerce and Industries

(D) Federation of Indian Conglomerate of Commerce and Industries

Q.13 This place is also known as the ‘Manchester of South India’. Identify it from the given options.

(A) Madurai

(B) Coimbatore

(C) Bangalore

(D) Thiruvananthapuram

Q.14 Approximately what portion of the world’s population resides in India?

(A) One-third

(B) One-fourth

(C) One-fifth

(D) One-sixth

Q.15 Decibel is the unit of….

(A) frequency

(B) wavelength

(C) sound

(D) luminous intensity

Q.16 Which of the following trains is India’s first certified ISO-9001 train?

(A) Mumbai-Delhi Shatabdi Express

(B) Magadha Express

(C) Bhopal Express

(D) AP Express

Q.17 Central Leather Research Institute (CLRI) is based at…..

(A) Varanasi

(B) Chennai

(C) Hyderabad

(D) Kanpur

Q.18 December 1 is celebrated as the…… throughout the world.

(A) World Health Day

(B) World AIDS Day

(C) World Human Rights Day

(D) World Habitat Day

Q.19 Who wrote the book The Algebra of Infinite Justice?

(A) Virama Seth

(B) Rohinton Mistry

(C) Anurag Mathur

(D) Arundhati Roy

Q.20 ‘Manas Tiger Sanctuary’ is in….

(A) Rajasthan

(B) Aasam

(C) Madhya Pradesh

(D) Uttar Pradesh

ANSWERS

1.B

2.B

3.B

4.C

5.C

6.D

7.D

8.B

9.C

10.C

11.B

12.B

13.B

14.D

15.C

16.C

17.B

18.B

19.D

20.B