GENERAL KNOWLEDGE

0
52

GK Questions    

Q.1 The upper house of Indian Parliament is known as –         

(A) The Rajya Sabha

(B) The Lok Sabha

(C) The Vidhan Sabha

(D) The Vidhan Parishad

Q.2 Which is the house where the Chairperson is not the member of that house –      

(A) Lok Sabha

(B) Vidhan Parishad

(C) Rajya Sabha

(D) Vidhan Sabha

Q.3 The first mid-term elections for Lok Sabha were held in –   

(A) 1971

(B) 1975

(C) 1976

(D) 1985

Q.4 Finance bill of Indian Government is presented in – 

(A) Upper House

(B) Middle House

(C) Lower House

(D) Raw House

Q.5 The Chairperson of the Lok Sabha is designated as – 

(A) Speaker

(B) President

(C) Vice-President

(D) Prime Minister

Q.6 Which states has only one member of the Lok Sabha – 

(A) Rajasthan

(B) Madhya Pradesh

(C) Sikkim

(D) Uttar Pradesh

Q.7 Which Indian state had the first woman Chief Minister – 

(A) Uttar Pradesh

(B) Madhya Pradesh

(C) Sikkim

(D) Arunachal Pradesh

Q.8 Who appoints the Governor of Jammu & Kashmir – 

(A) Prime Minister of India

(B) Chief Minister

(C) The President of India

(D) Governor

Q.9 Who has the right to transfer any case anywhere in India –

(A) Supreme Court

(B) High Court

(C) Local Court

(D) Panchayat

Q.10 The Contingency Fund of the State is operated by – 

(A) Prime Minister of India

(B) Chief Minister

(C) The President of India

(D) Governor of the State

Q.11 Fist president of India who died while in office- 

(A) Zakir Hussain

(B) Rajendra Prasad

(C) Jawahar Lal Nehru

(D) Sardar Patel

Q.12 The first British viceroy of India-

(A) Lord Kargen

(B) Lord Irvin

(C) Lord Cannon

(D) Lord Tom

Q.13 The longest Corridor in India? – 

(A) Rameswaram temple Corridor

(B) Meenakshi Temple

(C) Kanyakumari Temple

(D) Badri Nath Temple

Q.14 Who won the Nobel Prize for peace in the year 2014? – 

(A) Malala Yousafzai & Kailash Satyarthi

(B) Mother Teresa

(C) Pandit Jakir Hussain

(D) Abdul Kalam Azad

Q.15 The First women Airline pilot-

(A) Hema Devi

(B) Babita Savarkar

(C) Durga Banerjee

(D) Neha Sharma

Q.16 Father of Indian space program? – 

(A) Rajesh Sharma

(B) Ashutosh Verma

(C) Vikram Sarabhai

(D) Mohan Pandey

Q.17 City of festivals? 

(A) Madurai

(B) Varanasi

(C) Jaipur

(D) Nagpur

Q.18 Study of insects is known as- 

(A) Astrology

(B) Emetology

(C) Entomology

(D) Geology

Q.19 Instrument is used to measure heat- 

(A) Calorimeter

(B) Barometer

(C) Lactometer

(D) Thermometer

Q.20 River Krishna is originated from- 

(A) Eastern Ghats

(B) Northern Ghats

(C) Western Ghats

(D) Southern Ghats

ANSWERS

1.A

2.C

3.A

4.C

5.A

6.C

7.A

8.C

9.A

10.D

11.A

12.C

13.A

14.A

15.C

16.C

17.A

18.C

19.A

20.C