GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

0
51

GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

  1. What is the contribution of road transport in total passenger transport in India?

(A) 20%

(B) 45%

(C) 75%

(D) 80%

  1. Where is the largest oil refinery located in India?

(A) Barauni

(B) Jamnagar

(C) Koyli

(D) Mumbai

  1. The largest area of jute in India is?

(A) Meghalaya State

(B) in the state of Assam

(C) in the state of West Bengal

(D) Bihar State

  1. Which is the first national park which was first established in India?

(A) Corbett National Park

(B) Bandipur National Park

(C) Periyar National Park

(D) none of these

  1. Where are Indian rhinos found?

(A) Corbett National Park

(B) Gir Forest Sanctuary

(C) Kanha National Park

(D) Kaziranga Sanctuary

  1. Which one of the following states of India has the lowest population density?

(A) Himachal Pradesh

(B) Arunachal Pradesh

(C) Meghalaya

(D) Sikkim

  1. Which one of the following pair of states of India indicates the easternmost and westernmost state?

(A) Arunachal Pradesh and Rajasthan

(B) Assam and Gujarat

(C) Assam and Rajasthan

(D) none of these

  1. In which year STD service was started in India?

(A) 1950

(B) 1954

(C) 1960

(D) 1972

  1. The first incorporated major port of India is?

(A) Nhavasheva

(B) Paradip

(C) Ennore

(D) Dahej

  1. How many waterways in India have been notified as National Waterways?

(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 6

  1. India’s first steel project city was established in?

(A) Bhilai

(B) Jamshedpur

(C) Bokaro

(D) Kolkata

  1. How many types of rail routes are there in India?

(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 5

  1. 40% of India’s road transport is?

(A) by state route

(B) National Highway

(C) by rural roads

(D) none of these

  1. What is the rank of India among the largest countries of the world in terms of population?

(A) 1st

(B) 2nd

(C) 3rd

(D) 4th

  1. When is the state with the highest sex ratio in India?

(A) Nilgiris

(B) Haryana

(C) Mizoram

(D) Rajasthan

  1. Which is the longest National Highway of India?

(A) NH-1

(B) NH-7

(C) NH-16

(D) NH-24

  1. What is the rank of India in the world in the production of wind energy?

(A) 2nd

(B) 5th

(C) 4th

(D) 3rd

  1. In which state of India is Buxa Tiger Project located?

(A) Rajasthan

(B) Gujarat

(C) West Bengal

(D) none of these

  1. Which soil has maximum extent in the northern plains of India?

(A) Black soil

(B) alluvial soil

(C) red soil

(D) laterite soil

  1. The most urbanized state of India is?

(A) Maharashtra

(B) Gujarat

(C) Goa

(D) West Bengal

 
ANSWERS

  1. D
  2. B
  3. C
  4. B
  5. A
  6. B
  7. A
  8. C
  9. C
  10. C
  11. B
  12. B
  13. B
  14. B
  15. B
  16. B
  17. B
  18. C
  19. B
  20. D