GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

0
80

GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

Q 1.  Ramman is the festival of which state?

(A) Uttarakhand

(B) Punjab

(C) Himachal Pradesh

(D) Uttar Pradesh

Q 2:  Which of the following temple is known as Black Pagoda?

(A) Lingaraja Temple, Bhubaneshwar

(B) Sun Temple Konark

(C) Meenakshi Temple, Madurai

(D) Jagannath Temple, Puri

Q 3:  With which religion is the festival of light called Hanukkh related?

(A) Parsi

(B) Buddhist

(C) Confucius

(D) Jews

Q 4:  Thaipusam festival is celebrated by which community?

(A) Telugu

(B) Malayalam

(C) Tamil

(D) Marathi

Q 5 :  Who invented zero?

(A) Brahmbhatt

(B) Aryabhatta

(C) Unknown Indian

(D) Varahamihira

Q 6:  Husri and Bihuna are dance forms of which state?

(A) Bihar

(B) Assam

(C) West Bengal

(D) Orissa

Q 7 :  In which state is the village Mattur, where the residents are known to speak Sanskrit?

(A) Karnataka

(B) Andhra Pradesh

(C) Telangana

(D) Tamil Nadu

Show Answer

Q 8:  Madai festival is the tribal festival of which state?

(A) Madhya Pradesh

(B) Karnataka

(C) Andhra Pradesh

(D) Chhattisgarh

Q 9 :  Sesher poem is the composition of which of the following?

(A) Rabindra Nath Tagore

(B) Bankim Chandra Chatterjee

(C) Mahavir Prasad Dwivedi

(D) Bhartendu Harishchandra

Q 10:  Apart from India, Tamil language is the official language of where?

(A) Sri Lanka and Singapore

(B) Mauritius and Singapore

(C) Sri Lanka and Malaysia

(D) Indonesia and Malaysia

Q 11:  Which of the following sect was founded by Sant Tukaram?

(A) Warkari sect

(B) Parnami Sampradaya

(C) Sri Sampradaya

(D) Rudra Sampradaya

Q 12:  Singhe Khababs is the festival of which state?

(A) Himachal Pradesh

(B) Jammu and Kashmir

(C) Rajasthan

(D) Haryana

Q 13 :  Kargam is the folk dance of which state?

(A) Kerala

(B) Andhra Pradesh

(C) Karnataka

(D) Tamil Nadu

Q 14. :  Who among the following wrote the famous Bengali book called Agniveena?

(A) Rabindra Nath Tagore

(B) Sarat Chandra Chattopadhyay

(C) Bankim Chandra Chatterjee

(D) Nazi Nazrul Islam

Q 15 :  Who among the following wrote Amar Sonar Bangla, the national anthem of West Bengal?

(A) Rabindra Nath Tagore

(B) Nazrul Islam

(C) Shantideva Ghosh

(D) Anisur Rahman

Q 16 :  The famous Nabakalebar festival is related to which state?

(A) Maharashtra

(B) Madhya Pradesh

(C) Rajasthan

(D) Orissa

Q 17:  Kala Ghoda art festival is related to which city?

(A) Pune

(B) Kochi

(C) Mumbai

(D) Mysore

Q 18 :  Who among the following is known as the Greeta Garbo of Bengal?

(A) Amaravati

(B) Suchitra Sen

(C) Bharti Shirodkar

(D) Kanan Devi

Q 19 :  Flamingo festival is celebrated in which state?

(A) Karnataka

(B) Andhra Pradesh

(C) Bihar

(D) Kerala

Q 20 :  Who founded the Veda Samaj?

(A) Swami Dayanand Saraswati

(B) Raja Rammohun Roy

(C) Swami Vivekananda

(D) Keshav Chandra Sen

 

ANSWERS

 

  1.  A
  2. B
  3. D
  4. C
  5. C
  6. C
  7. B
  8. D
  9. A
  10. A
  11. A
  12. B
  13. D
  14. D
  15. A
  16. D
  17. C
  18. B
  19. B
  20. D