Indian History Basic Questions

0
47

1.which among the following Muslim writers has written the famous Hindi work “Padmavat”?

[A] Malik Muhammad Jayasi
[B] Abdul Rahim Khan-I-Khana
[C] Amir Khusro
[D] Bulleh Shah

 

2.Which among the following travelers has recorded his experiences in “Kitab-i-Rehla” ?

[A] Amir Khusro
[B] Ibn Battuta
[C] Malik Murtaza
[D] Al-Bayhaqi

 

3.With which among the following branches of Mathematics, Sulva Sutras are related to__?

[A] Algenbra
[B] Geometry
[C] Calculus
[D] Game Theory

 

4.Which among the following Mughal painters is credited for painting Siberian Crane and the Dodo for the first time?

[A] Abu al-Hasan
[B] Bishandas
[C] Farrukh Beg
[D] Ustad Mansur

 

5.Which among the following had an objective of introducing the self-governing institutions to India?

[A] Indian Council Act 1909
[B] Mont-Ford Reforms
[C] Cabinet Mission
[D] Government of India Act 1935

 

6.Which among the following is the year of famous Queen Victoria’s Proclamation assuming the Government of India?

[A] 1857
[B] 1858
[C] 1859
[D] 1860

 

7.For reforms in which among the following, Hartog Commission was established?

[A] Society
[B] Education
[C] Civil services
[D] Economic reforms

 

8.Fraser Commission was established for reforms in which among the following in 1902?

[A] Army
[B] eduction
[C] Police
[D] Civil service

 

9.Who among the following was Viceroy of India at the time of partition of Bengal (1905)?

[A] Lord minto
[B] Lord curzon
[C] Lord Elgin
[D] Lord Chelmsford

 

10.At which among the following places, the Muslim League was founded in 1906?

[A] Kolkata
[B] Murshidabad
[C] Dhaka
[D] Lucknow

 

11.Bhandi was a chief secretary of which among the following Indian Kings?

[A] Samudragupta
[B] Chandragupta Vikramaditya
[C] Harshavardhan
[D] Skandgupta

 

12.In Sangam age, the term ” Pillai” was used for which among the following?

[A] lenders
[B] farmers
[C] labours
[D] students

 

13.India’s first Nobel Prize for Physics was claimed in 1930 by the renowned physicist Sir C.V. Raman for his work in which among the following fields?

[A] Particle Physics
[B] Optics
[C] Thermodynamics
[D] Quantum Mechanics

 

14.Which among the following was the main center of activity of Mother Teresa , where she served the cause of dying destitute, lepers and drug addicts?

[A] Angel’s Home
[B] Nirmal Hridaya
[C] Shanti Gram
[D] Jeevan Jyoti

 

15.Chandrashekhar Limit, postulated by Dr S. Chandrashekhar posts a limit of mass of which among the following?

[A] Neutron Star
[B] White Dwarf
[C] Steller Black Hole
[D] Young stellar object

 

16.How many Prime Ministers of India have been awarded Bharat Ratna till date?

[A] 3
[B] 4
[C] 5
[D] 7

 

17.Who among the following was the first chairman of UPSC?

[A] Sir Ross Barker
[B] Sir David Petrie
[C] Sir Eyre Gorden
[D] Sir F.W. Robertson

 

18.Atal Bihari Vajpayee was sworn in as India’s Prime Minister for how many times?

[A] 1
[B] 2
[C] 3
[D] 4

 

19.Before its name was shortened by the British into United Provinces in 1935, by which among the following names Modern Uttar Pradesh was known?

[A] United Provinces of Northern India
[B] Presidency of Agra and Allahabad
[C] United Provinces of Agra and Oudh
[D] United Provinces of Agra, Allahabad and Oudh

 

 

 

 

ANSWERS:-

 

1.A)

2.(B)

3.(B)

4.(D)

5.(B)

6.(B)

7.(B)

8.(C)

9.(B)

10.(C)

11.(C)

12.(D)

13.(B)

14.(B)

15.(B)

16(D)

17.(A)

18.(C)

19.(C)