Indian History – Questions and Answers

0
74

(1) Who founded the Ramakrishna Mission?
Answer: Swami Vivekananda.

(2) Who was the Founder of the ‘Arya Samaj’?
Answer: Maharishi Dayanand Saraswati.

(3) Who founded as Mohammedan Anglo Oriental College (MAOC) at Aligarh in 1875?
Answer: Sir Saiyad Ahmed Khan.

(4) Who started the Wahabi movement In India?
Answer: Syed Ahmed of Rai Bareilly.

(5) Name the year of battle of Balakot?
Answer: 1831.

(6) When Jyotiba Phule was died?
Answer: On 28 November, 1890.

(7) The English East Company achieved a major victory over the Portuguese in which Battle and when?
Answer: In 1612 Swally Battle.

(8) Robert Clive the Governor General was belong to?
Answer: British.

(9) Who set up the dual system of administration in Bengal?
Answer: Robert Clive.

(10) Subsidiary Alliance was introduced by whom?
Answer: Lord Wellesley.

(11) What was the year of the ‘Battle of Buxar’?
Answer: 1764.

(12) Who convinced the British in 1829 to outlaw Sati in India?
Answer: Raja Ram Mohan Roy.

(13) SNDP Yogam was formed by whom?
Answer: Narayana Guru.

(14) Who give the first call of ‘India for Indians’ for Swarajya?
Answer: Dayanand Saraswati.

(15) In 1873, Jyotiba Phule formed what? 
Answer : Satya Shodhak Samaj.

 (16) ‘Swaathanthrya gadha’ was written by whom?
Answer: Kumaranaasan.

(17) ‘One Caste One Religion’, ‘One God for Man’ who said it?
Answer: Narayana Guru.

(18) Who established a trading post in 1612 at Gujarat?
Answer: British.

(19) ’A Study in Consciousness’ was written by whom?
Answer: Annie Besant.

 (20) What was the year of ‘Battle of Plassey’?
Answer: In 1757.

(21) What was the year of Regulating Act?
Answer: In 1773.

(22) Swami Vivekananda graduated from which University?
Answer: Calcutta University.

(23) In November 1781, Sir Eyre Coote defeated whom?
Answer: Hyder Ali at Porto Nova.

(24) Year of The Treaty of Mangalore was?
Answer: 1784.

(25) Who started the journal ‘New India’?
Answer: Annie Besant.

(26) ‘Ask not, Say not Think not caste. Think only Gods.’ Who said these lines?
Answer: Narayana Guru.

(27) Who called Sree Narayana Guru as ‘The Second Buddha’?
Answer: G. Sankara Kurup.

(28) Daiva Dasakam is a Malayalam work of whom?
Answer: Narayana Guru.

(29) Who was the Founder Father of Aligarh movement?
Answer: Sir Syed Ahmed Khan.

(30) Sir Syed founded the Madarsatul Uloom at where?
Answer: Aligarh In 1875.