Practice MCQ Questions and answers on World Organisations-GK

0
93

Practice MCQ Questions and answers on World Organisations-GK

 

1.Which of the following is not associated with the UNO?

A.ILO

B.WHO

C.ASEAN

D.All of the above

Answer: Option C

 

2.The chairmanship/presidency of the UN Security Council rotates among the Council Members

A.every 6 months

B.every 3 months

C.every year

D.every month

Answer: Option D

 

3.Which of the following is not a chief organ of the United Nations Organisations?

A.International Labour Organisation

B.Security Council

C.International Court of Justice

D.General Assembly

Answer: Option A

 

4.Permanent Secretariat to coordinate the implementation of SAARC programme is located at

A.Dhaka

B.New Delhi

C.Colombo

D.Kathmandu

Answer: Option D

 

5.The Indian delegation to the first World Conference on Human Rights was led by

A.Dr. Manmohan Singh

B.Farooq Abdullah

C.Dinesh singh

D.Alam Khan

Answer: Option A

 

6.The year 1995 is the Golden Jubilee year of which of the following international organisations?

A.UNO

B.NAM

C.GATT (now WTO)

D.ASEAN

Answer: Option A

 

7.The United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) is located at which of the following places?

A.Geneva

B.Rome

C.Paris

D.Vienna

Answer: Option A

 

8.Amnesty International is an organisation associated with which of the following fields?

A.Protection of Cruelty to animals

B.Environment protection

C.Protection of human rights

D.Protection of historic monuments

Answer: Option C

 

9.The Halifax summit was that of

A.G-7 countries

B.Leaders of the NAM

C.countries in favour of a common currency for Europe

D.Palestinian and Israeli leaders

Answer: Option A

 

10.The office of the UN General Assembly is in

A.Vienna

B.New York

C.Paris

D.Zurich

Answer: Option B

 

11.Which is principal organ of the United Nations that as virtually accomplished its object?

A.The Security Council

B.The General Assembly

C.The International Court of Justice

D.The Trusteeship Council

Answer: Option D

 

12.The headquarters of the UNESCO is at

A.Rome

B.Geneva

C.New York

D.Paris

Answer: Option D

 

13.Which UN body deals with population problem?

A.UNFPA

B.UNDP

C.UNICEF

D.UNESCO

Answer: Option A

 

14.Besides UK, USA, Germany and Japan the G-7 countries includes

A.Canada, France and Russia

B.Canada, Italy and Netherlands

C.France, Netherlands and Russia

D.Canada, France and Italy

Answer: Option D

 

15.The headquarters of World Intellectual Property Organisation (WIPO) is located in

A.Paris

B.Madrid

C.New York

D.Geneva

Answer: Option D