PROFESSIONAL KNOWLEDGE QUIZ

0
121

PROFESSIONAL KNOWLEDGE QUIZ

Q1.A banking system consist of user accounts, money transfers, withdrawal, deposits, etc. These all represent tables or entities that can be manipulated with SQL. What is full form of SQL?

(a)Shortcut query language

(b)Structured query language

(c)Simple query language

(d)Sorted query language

(e)None of the above

Ans.b

 

Q2.A relational database consists of a collection of:

(a)Tables

(b)Fields

(c)Records

(d)Keys

(e)None of the above

Ans.a

 

Q3.OLAP stands for:

(a)Online analytical processing

(b)Online analysis processing

(c)Online transaction processing

(d)Online aggregate processing

(e)None of the above

Ans.a

 

Q4.Which one of the following is used to define the structure of the relation ,deleting relations and relating schemas ?

(a)DML(Data Manipulation Langauge)

(b)DDL(Data Definition Langauge)

(c)Query

(d)Relational Schema

(e)None of the above

Ans.b

 

Q5.Which one of the following provides the ability to query information from the database and to insert tuples into, delete tuples from, and modify tuples in the database ?

(a)DML(Data Manipulation Langauge)

(b)DDL(Data Definition Langauge)

(c)Query

(d)Relational Schema

(e)None of the above

Ans.a

 

Q6.To remove a relation from an SQL database, we use the ______ command.

(a)Delete

(b)Purge

(c)Remove

(d)Drop table

(e)None of the above

Ans.d

 

Q7.What term is used to refer to a specific record in your music database; for instance; information stored about a specific album?

(a)Relation

(b)Instance

(c)Table

(d)Column

(e)None of the above

Ans.b

 

Q8.An entity set that does not have sufficient attributes to form a primary key is termed a __________ .

(a)Strong entity set

(b)Variant set

(c)Weak entity set

(d)Variable set

(e)None of the above

Ans.c

 

Q9.Which of the following gives a logical structure of the database graphically ?

(a)Entity-relationship diagram

(b)Entity diagram

(c)Database diagram

(d)Architectural representation

(e)None of the above

Ans.a

 

Q10.A window into a portion of a database is

(a)Schema

(b)View

(c)Query

(d)Data dictionary

(e)None of the above

Ans.b

 

Q11. In E-R diagram generalization is represented by

(a)Ellipse

(b)Dashed ellipse

(c)Rectangle

(d)Triangle

(e)Diamond

Ans.d

 

Q12. In the __________ normal form, a composite attribute is converted to individual attributes.

(a)First

(b)Second

(c)Third

(d)Fourth

(e)Fifth

Ans.a

 

Q13. Tables in second normal form (2NF):

(a)Eliminate all hidden dependencies

(b)Eliminate the possibility of a insertion anomalies

(c)Have a composite key

(d)Have all non key fields depend on the whole primary key

(e)All of the above

Ans.a

 

 

Q14. Which form has a relation that possesses data about an individual entity:

(a)2NF

(b)3NF

(c)4NF

(d)5NF

(e)1NF

Ans.c

 

Q15.Which forms are based on the concept of functional dependency:

(a)1NF

(b)2NF

(c)3NF

(d)4NF

(e)5NF

Ans.c

 

 

Q16. The daily processing of corrections to customer accounts best exemplifies the processing mode of __________.
(a) batch processing
(b) real-time processing
(c) time-sharing
(d) off-line processing
(e) None of these

Ans.a

Q17. Which one of the following is a target  group for the marketing of internet banking? 
(a) All the customers
(b) All the educated customers
(c) All the computer educated
(d) Only creditors
(e) All of the above

Ans.c

Q18. In order to grow task, if a company takes its existing product/service to new markets, it is said to be deploying_______.
(a) Market penetration strategy
(b) Market development strategy
(c) Product development strategy
(d) All those given as options
(e) Diversification strategy

Ans.e

Q19. Which of the following is not included in the four strategies to assign objective, strategy and budget to each SBU as per BCG growth share matrix?
(a) invest
(b) divest
(c) harvest
(d) hold
(e) bold

Ans.a

Q20. The marketing concept for a cluster of complimentary products and services that are closely related in the minds of consumers but are sproad across a diverse set of industries, is____.
(a) Metamarket
(b) Synchronized marketing
(c) Vertical integration
(d) Horizontal integration
(e) Beta Market

Ans.a

Q21. Which concept is practiced for the products that buyers normally do not think of buying, such as insurance?

(a) other than those given as options
(b) trading concept
(c) selling concept
(d) product concept
(e) Production concept

Ans.c

Q22. Which of the following is a parameter for determining competitive position of company’s products?

(a) Historical profit margins
(b) Market growth rate
(c) Market share rate
(d) Overall market size
(e) Number of brands in portfolio

Ans.c

Q23. _________ is considered as debit market securities.
(a) fixed deposit of bank
(b) certificate of deposit
(c) shares stock
(d) preference stock
(e) mortagage loans

Ans.b

Q24. In growth-share matrix approach of boston consulting group______ are businesses with weak market share in low-growth market generating low profit.
(a) Stars
(b) Other than those given as options
(c) Dogs
(d) Question marks
(e) Cash cows

Ans.c

Q25. Merritt lynch uses a symbol of bull of implify strength and leadership. This is an example of _____ in service marketing?
(a) Visualization
(b) Other than those given as options
(c) association
(d) documentation
(e) physical representation

Ans.c

 

Q26.  What is the range of data type short in Java?

(a) -128 to 127

(b) -32768 to 32767

(c) -2147483648 to 2147483647

(d) -32768 to 2147483647

(e) None of the mentioned

Ans.b

 

Q27.  What is the range of data type byte in Java?

(a) -128 to 127

(b) -32768 to 32767

(c) -2147483648 to 2147483647

(e) -32768 to 2147483647

(d) None of the mentioned

Ans.a

 

Q28.  Which one of these literals can be contained in a data type float variable?

(a) 1.7e-308

(b) 3.4e-038

(c) 1.7e+308

(d) 3.4e-050

(e) All of the above

Ans.b

 

Q29.  An expression involving byte, int, and literal numbers is promoted to Which one of these?

(a) int

(b) long

(c) byte

(d) float

(e)double

Ans.a

 

Q30.  Which one of these operators is used to allocate memory to array variable in Java?

(a) malloc

(b) alloc

(c) new

(d) new malloc

(e) create

Ans.c

 

Q31.  Which one of these is an incorrect Statement?

(a) It is necessary to use new operator to initialize an array.

(b) Array can be initialized using comma separated expressions surrounded by curly braces.

(c) Array can be initialized when they are declared.

(d)  Array stores a fixed-size sequential collection of elements of the same type

(e) All of the above

Ans.a

 

Q32. What is the numerical range of a char in Java?

(a) -128 to 127

(b) 0 to 256

(c) 0 to 32767

(d) 0 to 65535

(e) None of the above

Ans.d

 

Q33.  Which one of these coding types is used for data type characters in Java?

(a) ASCII

(b) ISO-LATIN-1

(c) UNICODE

(d)EBCDIC

(e) None of the above

Ans.c

 

Q34. Which one of these values can a Boolean variable contain?

(a) True & False

(b) 0 & 1

(c) Any integer value

(d) true

(e)All of the above

Ans.a

 

Q35. Which one of these occupy first 0 to 127 in Unicode character set used for characters in Java?

(a) ASCII

(b) ISO-LATIN-1

(c) None of the mentioned

(d) ASCII and ISO-LATIN1

(e)EBCDIC

Ans.d

 

Q36. Which of the following can be operands of arithmetic operators?

(a) Numeric

(b) Boolean

(c) Characters

(d) Both Numeric & Characters

(e) All of the above

Ans.d

 

Q37. Which one of these statements are incorrect?

(a) Assignment operators are more efficiently implemented by Java run-time system than their equivalent long forms.

(b) Assignment operators run faster than their equivalent long forms.

(c) Assignment operators can be used only with numeric and character data type.

(d) +=  adds right operand to the left operand and assign the result to left operand.

(e) None of the above

Ans.e

 

Q38. Which one of these is not a bitwise operator?

(a) &

(b) &=

(c) |=

(d) <=

(e) All are bitwise operators.

Ans.d

 

Q39.  Which one of these have highest precedence?

(a) ()

(b) ++

(c) —

(d) *

(e)>>

Ans.a

 

Q40.  Which one of these selection statements test only for equality?

(a) if

(b) switch

(c) if & switch

(d)for

(e) None of the mentioned

Ans.b

 

Q41. _________ perform resolution of externally defined symbols. 

(a)Loader

(b)Compiler

(c)Linker

(d)Interpreter

(e)All of the above

Ans.c

 

Q42. In a two-pass assembler, the pseudo-code EQU is to be evaluated during? 

(a)Pass 1

(b)Pass 2

(c)Pass 3

(d)Not evaluated by the assembler

(e)None of the above

Ans.a

 

Q43. The clock rate of the processor can be improved by:

(a)Improving the IC technology of the logic circuits

(b)Reducing the amount of processing done in one step

(c)By using overclocking method

(d)All of the above

(e)None of the above

Ans.d

 

Q44. The translator for low level programming language is called ________.

(a)Loader

(b)Assembler

(c)Compiler

(d)Linker

(e)None of the above

Ans.c

 

Q45. The unit which acts as an intermediate agent between memory and backing store to reduce process time is _____ .

(a)TLB’s

(b)Registers

(c)Page tables

(d)Cache

(e)None of the above

Ans.d

 

Q46. A high-speed transmission line that carries WAN traffic is called a:

(a)X.25 line

(b)P2PN.

(c)Backbone

(d)POP

(e)None of these

Ans.a

 

Q47.The BOOT sector files of the system are stored in _____ .

(a)Hard Disk

(b)ROM

(c)RAM

(d)Fast solid state chips in the motherboard

(e)None of the above

Ans.b

 

Q48.The Load instruction does the following operation/s,

(a)Loads the contents of a disc onto a memory location

(b)Loads the contents of a location onto the accumulators

(c)Load the contents of the PCB onto the register

(d)Both a and c

(e)All of the above

Ans.b

 

Q49.Which of the following technique/s used to effectively utilize main memory?

(a)Address binding

(b)Dynamic linking

(c)Dynamic loading

(d)Both b and c

(e)All of the above

Ans.c

 

Q50.The transfer of large chunks of data with the involvement of the processor is done by _______ .

(a)DMA controller

(b)Arbitrator

(c)User system programs

(d)Dispatcher

(e)None of the above

Ans.a

 

Join Today 

No.1 Coaching Institute of Udaipur Region

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch :- 8233223322

Shobhagpura Branch :- 7727867730

Sector 14 Branch :- 9521314152