Rajasthan GK Questions with Answers

0
600

1.Which of the following is the state bird of Rajasthan?  
[A]Great Indian Bustard  
[B]Emerald Dove  
[C]Indian roller  
[D]Black francolin  

ANSWER: [A]Great Indian Bustard  

2. Which of the following district of Rajasthan does not come under ‘Hadauti region’?  
[A]Kota  
[B]Baran  
[C]Bundi  
[D]Pali   

ANSWER: [D]Pali   

 

  1. ‘Kalibangan’ a pre-historic site is located in which district of Rajasthan?  
    [A]Hanumangarh  
    [B]Jaisalmer  
    [C]Sri Ganganagar  
    [D]Bikaner  
    ANSWER: [A]Hanumangarh   
  2. Which among the following district of Rajasthan does not shares border with Pakistan?
    [A]Barmer  
    [B]Jodhpur  
    [C]Sri Ganganagar  
    [D]Jaisalmer  

ANSWER: [B]Jodhpur  

5. Which dance form of Rajasthan is included in Intangible Cultural Heritage list of UNESCO?  
[A]Ghoomar  
[B]Kalbelia  
[C]Kachi Ghodi  
[D]Terah Taali  
ANSWER: [B]Kalbelia  

 

  1. Keoladeo National Park is located in which district of Rajasthan?  
    [A]Bharatpur  
    [B]Ajmer  
    [C]Jaipur  
    [D]Kota  
    ANSWER: [A]Bharatpur   
  2. ‘Jaisamand lake’ is considered as the second largest artificial lake in the world and first in Asia. In which district of Rajasthan is it situated?  
    [A]Jaipur  
    [B]Udaipur  
    [C]Rajasamand  
    [D]Ajmer  

ANSWER: [B]Udaipur  

8. Which river of Rajasthan is known as ‘Van Ki Asha’ (Hope of the forest)?  
[A]Banas  
[B]Luni  
[C]Chambal  
[D]Mahi  

ANSWER: [A]Banas  

9. Which district of Rajasthan has been nicknamed “The Golden city”?  
[A]Jaisalmer  
[B]Jaipur  
[C]Bikaner  
[D]Udaipur  
ANSWER: [A]Jaisalmer  

 

10.Chaurasi Khambon Ki Chhatri or “84-Pillared Cenotaph” is located in which district of Rajasthan?  
[A]Bundi  
[B]Alwar  
[C]Jaisalmer  
[D]Jaipur  

ANSWER: [A]Bundi  

 

11.Rajasthan State Formation day?

a)05, October

b)17, August

c)01, November

d)01, August

ANSWER: c) 01, November

 

12.The number of Tiger Reserves in Rajasthan state?

a)01

b)03

c)04

d)02

 ANSWER: d) 02

 

13.In Which year Mughal Empire replaced by the British Empire?

a)1843

b)1818

c)1828

d)1819

ANSWER: b) 1818

 

14.Which state is North to Rajasthan?

  1. a) Gujarat
  2. b) Uttar Pradesh
  3. c) Punjab
  4. d) West Bengal

ANSWER: c) Punjab

 

15.State Animal of Rajasthan?

  1. a) Chinkara
  2. b) Tiger

c)Camel

d)Elephant

ANSWER: a) Chinkara

 

16.Desert National Park is located at

  1. a) Bikaner
  2. b) Jaisalmer
  3. c) Bhilwara
  4. d) Kota

ANSWER: b) Jaisalmer

 

17.In Which District Central Camel Breeding Centre is located?

  1. a) Baran
  2. b) Jodhpur
  3. c) Tonk
  4. d) Jhunjhunu

ANSWER: b) Jodhpur

 

18.The state tree of Rajasthan?

  1. a) Khejari
  2. b) Babool

c)Neem

d)Mango

ANSWER: a) Khejari

 

19.Total Number of districts in Rajasthan?

a)28

b)33

c)38

d)24

ANSWER: b) 33

 

20.Rank of Rajasthan by Area?

  1. a) 05
  2. b) 02
  3. c) 01
  4. d) 09

ANSWER: c) 01