REASONING QUIZ 119

0
2893

REASONING QUIZ

Direction (1-8): In the following questions, select the related letters/ word/ number from the given alternatives.
1) TEAM : VHNZ : : SUCH : ?
a) FSHX
b) FHSX
c) SXHF
d) HFXS

2) KIHJ : PNOQ : : XUPR : ?
a) DAVX
b) CFRP
c) XVAD
d) AVXD

3) D_H : J_N : : P_T : V_Z
a) FLRX
b) ELSW
c) XRLF
d) LFXR

4) BY : KQ : : AZ : ?
a) IP
b) KP
c) LS
d) JR

5) 8 : 20 : 7 : ?
a) 17
b) 20
c) 25
d) 21

6) Body : Tonic : : Crops : ?
a) Water
b) Tree
c) Root
d) Fertilizer

7) Orbit : Earth : : Route : ?
a) Hill
b) Procession
c) Space
d) Plant

8) 92 : 49 : : 28 : ?
a) 45
b) 16
c) 25
d) 36

Directions (9,10) : From the given alternatives select the word which cannot be formed by using the letters of the given word.
9) ALTERNATIVE
a) EARN
b) LATTER
c) INNATE
d) RAIN

10) FOUNDATION
a) DONATION
b) DATE
c) FOOD
d) FOUND

11) If TOUR is written as 1234, CLEAR is written as 56784 and SPARE is written as 90847, find the code for CARE
a) 1247
b) 4847
c) 5247
d) 5847

12) CALANDER is coded in a code as CLANAEDR. Find the code for CIRCULAR under the same rule.
a) LACANDER
b) CRIUCALR
c) CLANADER
d) None of these

13) In a code sign DRLAL is coded as 62014314. How CAMEL is coded ?
a) 5315714
b) 35729310
c) 5313613
d) None of these

14) In a code language 35796 is written as 44887. Find the code for 46823.
a) 55914
b) 57194
c) 55934
d) 55745

15) If LIGHT is coded as GILTH, find the code for RAINY.
a) IARYN
b) ARINY
c) NAIRY
d) RINAY

16) If TOM = 48 and DICK = 27. Find the value of CATTLE ?
a) 93
b) 61
c) 91
d) 65

17) If LONDON is coded as MPOEPO. What code is needed for DELHI ?
a) DEHLI
b) EFIMJ
c) HLDEI
d) EFMIJ

18) In a certain language if A is written as 2, B as 4 and C as 6 what do the figure 12, 10, 10, 8 stands for?.
a) DEEP
b) DOOR
c) DEER
d) FEED

19) In a military code CAUTION is coded as UACITNO. How will you write MISUNDERSTAND?
a) SIMUNEDSRTAND
b) SIMNUEDSRATDN
c) SMIUNDERSTAND
d) None of the above

20) In a .certain code-language, CUL, WAP, DIR means red little box, SUT; MAD BIX, means well arranged pile, BIX, FAC, DIR means pile of boxes. The code for ‘of here is ?
a) FAC
b) SUT
c) DIR
d) BIX

ANSWERS
1. B
2. C
3. A
4. D
5. A
6. D
7. B
8. D
9. C
10. B
11. D
12. B
13. A
14. A
15. A
16. B
17. D
18. D
19. B
20. A

SHARE
Previous articleVOCAB OF THE DAY
Next articleENGLISH QUIZ 118