REASONING QUIZ 26

0
155

1. In a certain code language COMPUTER is written as RFUVQNPC. How will MEDICINE be written in that code language?
A. MFEDJJOE
B. EOJDEJFM
C. MFEJDJOE
D. EOJDJEFM

2. If ROSE is coded as 6821, CHAIR is coded as 73456 and PREACH is coded as 961473, what will be the code for SEARCH?
A. 246173
B. 214673
C. 214763
D. 216473

3. According to a military code, SYSTEM is SYSMET and NEARER is AENRER. What is the code for FRACTION?
A. CARFTINO
B. CARFTION
C. ARFCNOIT
D. CARFNOIT

4. If green means red, red means yellow, yellow means blue, blue means orange and orange means green, what is the colour of clean sky?
A. Blue
B. Green
C. Yellow
D. Orange

5. In a certain code language,
(A) ‘pit dar na’ means ‘you are good’
(B) ‘dar tok pa’ means ‘good and bad’
(C) ‘tim na tok’ means ‘they are bad’
In that language, which word stands for ‘they’?
A. na
B. tok
C. tim
D. pit

6. If in a certain code language, ‘oka peru’ means ‘fine cloth’ ; ‘meta lisa’ means ‘clear water’ and ‘dona lisa peru’ means ‘fine clear weather’ , which word in that language means ‘weather’ ?
A. peru
B. oka
C. meta
D. dona

7. If wall is called window, window is called door, door is called floor, floor is callled roof and roof is callled ventilator, what will a person stand on?
A. Window
B. Wall
C. Floor
D. Roof

8. If in a certan language FASHION is coded as FOIHSAN, how is PROBLEM codedin that code?
A. PELBORM
B. PRBOELM
C. RPBOELM
D. RPBOELM

9. If MISTAKE is coded as 9765412 and NAKED is coded as 84123, How are the following words coded? DISTANT
A. 3765485
B. 4798165
C. 3697185
D. 4768296

10. In a certain code language “nce po tam” means “boys are studying”, “me tam sam” means “grapes are sour” and “tam po me” means “boys are grapes”. which of the following represents “sour” in that code language?
A. tam
B. me
C. sam
D. cannot be determined

11. In a certain code STAR is written as 5$*2 and TORE is written a $32@. How is OATS written in that code?
A. 3*5$
B. 3*$5
C. 3$*5
D. 35*$

12. If wall is called window, window is called door, door is called floor, floor is called roof and roof is called ventilator, What will a person stand on?
A. Window
B. Wall
C. Floor
D. Roof

13. In certain language, CHAMPION is coded as HCMAIPNO, how is NEGATIVE coded in that code?
A. NEAGVEIT
B. ENAGITEV
C. MGAETVIE
D. EGAITEVN

14. In a certain code GUIDE is written as 49132 and BEAM is written as 8257. How is IMAGE written in that code?
A. 17542
B. 15742
C. 27541
D. 18542

15. If in a language RAT is coded as “@$&” and HEAD is coded as “%*$#” then THREAD is coded as what?
A. #$*@%&
B. @#%$*&
C. &%@*$#
D. &*$%#@

16. If HAT is coded as ‘jcv’ then what will GUN be coded as?
A. iwp
B. IKM
C. kip
D. Klp

17. In a certain language, SUPERMAN is coded as TTQDSLBM. How is SPIDERMAN coded in that language?
A. TOJCFQNZO
B. TOJCFSLBM
C. TOJCFONZO
D. TOJCOSLBM

18. In a certain code MADHYA PRADESH is written as MDYAHA PAEHRDS and SRI LANKA is written as SRI LNAAK. How is TAMIL NADU written in that code?
A. TLMIA NDAU
B. TMLAI NDAU
C. TMLIA NDAU
D. TMLAI NADU

19. In a certain code language ‘how many goals scored’ is written as ‘5397’; ‘many more matches’ is written as ‘982’; and ‘he scored five’ is written as ‘163’. How is ‘goals’ written in that code language?
A.5
B.7
C.3
D. Data is not sufficient

20. If LBAEHC is the code for BLEACH then which of the following is coded as NBOLZKMH?
A. OBNKZLHM
B. LOBNHMKZ
C. OCPMALNI
D. BNLOKZHM

ANSWERS
1. D
2. B
3. D
4. C
5. C
6. D
7. D
8. A
9. A
10. C
11. B
12. D
13. B
14. A
15. C
16. A
17. A
18. B
19. D
20. D