REASONING QUIZ 39

0
125

REASONING QUIZ
1. A man walks 5 km toward south and then turns to the right. After walking 3 km he turns to the left and walks 5 km. Now in which direction is he from the starting place?
A. West
B. South
C. North-East
D. South-West

2. Rahul put his timepiece on the table in such a way that at 6 P.M. hour hand points to North. In which direction the minute hand will point at 9.15 P.M.?
A. South-East
B. South
C. North
D. West

3. Rasik walked 20 m towards north. Then he turned right and walks 30 m. Then he turns right and walks 35 m. Then he turns left and walks 15 m. Finally he turns left and walks 15 m. In which direction and how many metres is he from the starting position?
A. 15 m West
B. 30 m East
C. 30 m West
D. 45 m East

4. Starting from the point X, Jayant walked 15 m towards west. He turned left and walked 20 m. He then turned left and walked 15 m. After this he turned to his right and walked 12 m. How far and in which directions is now Jayant from X?
A. 32 m, South
B. 47 m, East
C. 42 m, North
D. 27 m, South

5. A boy rode his bicycle Northward, then turned left and rode 1 km and again turned left and rode 2 km. He found himself 1 km west of his starting point. How far did he ride northward initially?
A. 1 km
B. 2 km
C. 3 km
D. 5 km

6. A man walks 2 km towards North. Then he turns to East and walks 10 km. After this he turns to North and walks 3 km. Again he turns towards East and walks 2 km. How far is he from the starting point?
A. 10 km
B. 13 km
C. 15 km
D. None of these

7. One morning sujata started to walk towards the Sun. After covering some distance she turned to right then again to the right and after covering some distance she again turns to the right. Now in which direction is she facing?
A. North
B. South
C. North-East
D. South-West

8. Some boys are sitting in three rows all facing North such that A is in the middle row. P is just to the right of A but in the same row. Q is just behind of P while R is in the North of A. In which direction of R is Q?
A. South
B. South-West
C. North-East
D. South-East

9. P started from his house towards west. After walking a distance of 25 m. He turned to the right and walked 10 m. He then again turned to the right and walked 15 m. After this he is to turn right at 135o and to cover 30 m. In which direction should he go?
A. West
B. South
C. South-West
D. South-East

10. X started to walk straight towards south. After walking 5 m he turned to the left and walked 3 m. After this he turned to the right and walked 5 m Now to which direction X is facing?
A. North-East
B. South
C. North
D. South-West

11. A child went 90 m in the East to look for his father, then he turned right and went 20 m. After this he turned right and after going 30 m he reached to his uncle’s house. His father was not there. From there he went 100 m to his north and met his father. How far did he meet his father from the starting point?
A. 80 m
B. 100 m
C. 140 m
D. 260 m

12. Shyam walks 5 km towards East and then turns left and walks 6 km. Again he turns right and walks 9 km. Finally he turns to his right and walks 6 km. How far is he from the starting point?
A. 26 km
B. 21 km
C. 14 km
D. 9 km

13. Rohit walked 25 m towards south. Then he turned to his left and walked 20 m. He then turned to his left and walked 25 m. He again turned to his right and walked 15 m. At what distance is he from the starting point and in which direction?
A. 35 m East
B. 35 m North
C. 30 m West
D. 45 m East

14. Village Q is to the North of the village P. The village R is in the East of Village Q. The village S is to the left of the village P. In which direction is the village S with respect to village R?
A. West
B. South-West
C. South
D. North-West

15. Radha moves towards South-East a distance of 7 km, then she moves towards West and travels a distance of 14 km. From here she moves towards North-West a distance of 7 km and finally she moves a distance of 4 km towards east. How far is she now from the starting point?
A. 3 km
B. 4 km
C. 10 km
D. 11 km

16. Sundar runs 20 m towards East and turns to right and runs 10 m. Then he turns to the right and runs 9 m. Again he turns to right and runs 5 m. After this he turns to left and runs 12 m and finally he turns to right and 6 m. Now to which direction is Sundar facing?
A. East
B. West
C. North
D. South

17. Sachin walks 20 km towards North. He turns left and walks 40 km. He again turns left and walks 20 km. Finally he moves 20 km after turning to the left. How far is he from his starting position?
A. 20 km.
B. 30 km.
C. 50 km.
D. 60 km.

18. From his house, Lokesh went 15 km to the North. Then he turned west and covered 10 km. Then he turned south and covered 5 km. Finally turning to the east, he covered 10 km. In which direction is he from his house?
A. East
B. West
C. North
D. South

19. Reena walked from A to B in the East 10 feet. Then she turned to the right and walked 3 feet. Again she turned to the right and walked 14 feet. How far is she from A?
A. 4 feet
B. 5 feet
C. 24 feet
D. 27 feet

20. If A x B means A is to the south of B; A + B means A is to the north of B; A % B means A is to the east of B; A – B means A is to the west of B; then in P % Q + R – S, S is in which direction with respect to Q?
A. South-West
B. South-East
C. North-East
D. North-West

ANSWERS
1. D
2. D
3. D
4. A
5. B
6. B
7. A
8. D
9. C
10. B
11. B
12. C
13. A
14. B
15. C
16. C
17. A
18. C
19. B
20. B