REASONING QUIZ 43

0
135

REASONING QUIZ

Instruction (Q.1 – 5): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below. 
B 5 R 1 @ E K 4 F 7 © D A M 2 P 3 % 9 H 1 W 8 * 6 U J $ V Q #

 

  1. Which of the following is the sixth to the left of the seventeenth from the left end of the above arrangement?

A.) ©

B.) 7

C.) D

D.) A

 

  1. Which of the following is exactly in the middle between 7 and $ in the above arrangement?

A.) %

B.) 9

C.) H

D.) 3

 

  1. Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A.) PM3

B.) KFE

C.) 6J*

D.) 7D4

 

  1. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number but not immediately followed by a consonant?

A.) One

B.) Two

C.) Three

D.) None of these

 

  1. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately followed by another consonant but not immediately proceeded by a symbol?

A.) One

B.) Two

C.) Three

D.) None of these

 

Instructions (Q.6 – 10) : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below. 
R D 1 5 E % K 3 J I 9 P 8 # G 2 b $ K M 6 W @ N 4 © T * 7 F H

 

  1. Which of the following is the third to the right of the twelth from the left end of the above arrangement?

A.) J

B.) O

C.) B

D.) ©

 

  1. Which of the following is the seventh to the right of the nineteenth from the right end?

A.) P

B.) 3

C.) M

D.) W

 

  1. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a consonant and immediately followed by a symbol?

A.) One

B.) Two

C.) Three

D.) Four

 

  1. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a number?

A.) One

B.) Two

C.) Three

D.) None

 

  1. Which of the following is exactly in the middle between the tenth from the left and the eighth from the right end?

A.) $

B.) B

C.) #

D.) G

 

  1. Siva Reddy walked 2 km west of his house and then turned south covering 4 km. Finally, He moved 3 km towards east and then again 1 km west. How far is he from his initial position?

A.) 10 km

B.) 9 km

C.) 2 km

D.) 4 km

 

  1. A man went 10 kms towads South. Then turned East and covered 10 kms and turned to the right. Again after 10 kms, he turned to left and covered 10 kms to reach the destination. How far is he from his starting point?

A.) 18.8 km

B.) 28.28 km

C.) 16 km

D.) 20 km

 

  1. Rajesh’s school bus is facing North when reaches his school. After starting from Rajesh’s house, it turning twice and then left before reaching the school. What direction the bus facing when it left the bus stop in front of Rajesh’s house?

A.) East

B.) North

C.) South

D.) West

 

  1. Anil wants to go the university. He starts from his house which is in the East and comes to a crossing. The road to his left ends in a theatre, straight ahead is the hospital. In which direction is the University?

A.) East

B.) North

C.) South

D.) West

 

  1. If South-East becomes North, North-East becomes West and so on, what will West become?

A.) North

B.) East

C.) South-East

D.) North-West

 

  1. Kumar walks 10 meters in front and 10 meters to the right. Then every time turning to his left he walks 5, 15 and 15 meters respectively. How far is he now from his starting point?

A.) 15m

B.) 10m

C.) 12m

D.) 5m

 

  1. The time on the watch is quarter to three. If the minute-head points to North-East, If the minute-hand points to North-East, in which direction does the hour hand point?

A.) South-West

B.) South-East

C.) North-West

D.) North-East

 

  1. Starting from a point X, Ravi walked 20 m towards South. He turned left and walked 30m. He then turned left and walked 20 m. He again turned left and walked 40 m and reached at a point Y. How far and in which direction is the point Y from the point X?

A.) 15m East of X

B.) 10m West of X

C.) 15m West of X

D.) 10m East of X

 

  1. Lakshman went 15 kms to the West of his house, then turned left and walked 20 kms. He then turned East and walked 25 kms and finally turning left covered 20 kms. How far was he from his house?

A.) 5 kms

B.) 10 kms

C.) 40 kms

D.) 80 kms

 

  1. Ravi started walking towards North. After walking 30 m, he turned left and walked 40 m. He then turned left and walked 30 m. He again turned left and walked 50 m. How far was he from his original position?

A.) 50m

B.) 30m

C.) 10m

D.) 60m

 

 

ANSWERS

  1. A
  2. B
  3. D
  4. C
  5. D
  6. B
  7. C
  8. B
  9. B
  10. B
  11. D
  12. B
  13. D
  14. B
  15. C
  16. C
  17. A
  18. B
  19. C
  20. C