REASONING QUIZ 59

0
601

REASONING QUIZ

1. A person starts walking in north to his house and walks 50m. Now he took a right turn and walks 20m and after that he took another right and walks 20m. Now he is moving towards his house. In which direction he is walking?
a) south east
b) south west
c) north east
d) north west
e) None of these

2. A person starts walking in east direction and walks 20m. After that he turn to his right and walks 10m and then turn to his left and walks 15m and reached at a point A. Find the distance between A and initial point
a) 5√51
b) 5√53
c) 5√57
d) 5√59
e) None of these

3. A person starts walking in north direction and after walking some distance he turns to 45 degree in clockwise direction. After that he turns 180 degree anti clockwise and again 45 degree in clockwise direction. Now in which direction he is walking
a) west
b) east
c) north
d) south
e) None of these

4. Anil starts walking in east direction and after travelling some distance he took a right turn and then a left turn followed by another left turn. Now he again took a right turn and finally took a left turn. In which direction is anil walking.
a) south
b) north
c) east
d) west
e) None of these

5. A person starts walking in south direction and walks a distance of 7 meters. Now he tooks a left turn and walk 6m. Again he takes a left turn and walk 15m and reached a point P. Find the distance between starting point and P and in which direction is the person from the initial point.
a) 10m, south east
b) 10m, north west
c) 10m, north east
d) 10m, south west
e) None of these

6. Riya starts running in west direction and after some distance she turns to her left and cover some distance. After this she took a left turn and then again left turn and run some distance. After that she took a right turn and finally a left turn. Now in which direction she is running.
a) north
b) south
c) east
d) west
e) None of these

7. Two Person P and Q are separated by a distance of 20 meter in west –east direction respectively. Now P and Q start walking in north and south direction respectively and walked for 5 meter. Now P and Q took a right turn and walked 10m each. Now P and Q took left turn and after walking 5 meter both of them stopped. Find the distance between them
a) 15
b) 25
c) 30
d) 35
e) None of these

8. P walks 8m to the south ,then he turn to his left and walks 15m then he turn to his right and walk 12m again he turns to his right and walk 15m and turn right and stopped how far and in which direction from the starting point
a) 10 north
b) 20 south
c) 20 east
d) 20 west
e) None of these

9. A boy is facing south direction. He turns 60 degree in anti-clockwise direction and then 120 degree in clockwise direction. In which direction is he facing?
a) south east
b) north east
c) south west
d) north west
e) None of these

10. A postman was returning to the post office which was in front of him to the south. When the post office is 80m away from him, he turned to the right and walks 50m to deliver the last letter. He continues walks in the same direction for 20 meter and then took a left turn and walks 80 meter. How many meters was he away from the post office
a) 30
b) 40
c) 60
d) 70
e) None of these

11. A man standing facing north starts walking. After walking for 5 m he took a left turn and walked for 10m. Now he walked for 20 m after turning to his right and again he turned right and finally stopped after walking 10 m. What is the distance from the starting point?
A) 18 m
B) 20 m
C) 15 m
D) 25 m
E) None of these

12. From a point Sahil starts walking in south-east direction. After walking for 6 m, he turned to west and walks another 10 m. Now he turned towards north-west and walks 6 m and then finally stopped after turning to east and walking 2 m. Find the distance from the starting point.
A) 10 m
B) 8 m
C) 12 m
D) 6 m
E) None of these

13. From a point Sahil started walked towards south. After walking for 20 m, he took a left turn and walked 40 m. Again he took a left turn and walked 15 m. Now he turned to his right and finally stopped after walking 10 m. How far is he from the starting point?
A) 42.50 m
B) 50.25 m
C) 30.75 m
D) 45 m
E) None of these

14. A person started walking in south direction. After walking for 40 m he turned to his left and then walked 20 m. Now he turned to north and walked 30 m. In which direction is he now with respect to starting point?
A) South-east
B) North-east
C) North
D) South
E) North-west

15. Point A is 7 m west of point B. Point C is 5 m north of point B. A point D on AB 2 m away from point A meets BC at point E with DE = √34 m. Find the distance EC.
A) 3 m
B) 2 m
C) 4 m
D) Data inadequate
E) None of these

16. From a point, Suman walked 10 m towards east, then she took a right turn and walked another 10 m. Then she turned to her left and walked 30 m. Again turning left and after walking 40 m she stopped. How far and in which direction is she from starting point?
A) 50 m, south-east
B) 50 m, north-east
C) 20 m, north-east
D) 50 m, north-west
E) None of these

17. Madhuri started walking in north and after walking 5 m she turned to her left. Now she walked 4 m and turned to her left again and walked 5 m. Now finally she turned to her left again and walked 5 m. What is the distance of this point from starting point?
A) 0 m
B) 4 m
C) 2 m
D) 1 m
E) None of these

18. Point A is 15 m west of point B. Point C is 13 m south of point B and also 5 m east of point E. Point F is 20 m north of point E. What is the distance AF?
A) 49 m
B) 7√49 m
C) 20 m
D) √149 m
E) None of these

19. In above question, what is the direction of point C with respect to point A?
A) West
B) East
C) South
D) South-west
E) South-east

20. Shruti walks 5 m towards south. Now she walks 10 m after turning to her left. Now she turns to her right and walks 2 m, takes a right turn again and walks 4 m. Now finally she takes a right turn and walks 15 m and stops. Find the distance from starting point?
A) 16 m
B) 10 m
C) 10 m
D) 12 m
E) None of these

ANSWERS
1. b
2. b
3. a
4. b
5. c
6. a
7. e
8. b
9. c
10. d
11. d
12. b
13. b
14. a
15. b
16. b
17. d
18. d
19. e
20. c

SHARE
Previous articleAPTITUDE QUIZ 58
Next articleENGLISH QUIZ 57