REASONING QUIZ 69

0
367

REASONING QUIZ

 

Direction (1-8):  In the following questions, select the related letters/ word/ number from the given alternatives.

1) TEAM : VHNZ : : SUCH : ?

  1. a) FSHX
  2. b) FHSX
  3. c) SXHF
  4. d) HFXS

 

2) KIHJ : PNOQ : : XUPR : ?

  1. a) DAVX
  2. b) CFRP
  3. c) XVAD   
  4. d) AVXD  

 

3) D_H : J_N : : P_T : V_Z

  1. a) FLRX   
  2. b) ELSW
  3. c) XRLF
  4. d) LFXR

 

4) BY : KQ : : AZ : ?

  1. a) IP    
  2. b) KP
  3. c) LS
  4. d) JR

 

5) 8 : 20 : 7 : ?

  1. a) 17   
  2. b) 20
  3. c) 25
  4. d) 21

 

6) Body : Tonic : : Crops : ?

  1. a) Water
  2. b) Tree
  3. c) Root
  4. d) Fertilizer

 

7) Orbit : Earth : : Route : ?

  1. a) Hill   
  2. b) Procession
  3. c) Space
  4. d) Plant

 

8) 92 : 49 : : 28 : ?

  1. a) 45
  2. b) 16
  3. c) 25
  4. d) 36

 

Directions (9,10) : From the given alternatives select the word which cannot be formed by using the letters of the given word.

9) ALTERNATIVE

  1. a) EARN
  2. b) LATTER
  3. c) INNATE   
  4. d) RAIN

 

10) FOUNDATION

  1. a) DONATION
  2. b) DATE
  3. c) FOOD
  4. d) FOUND

 

11) If TOUR is written as 1234, CLEAR is written as 56784 and SPARE is written as 90847, find the code for CARE

  1. a) 1247
  2. b) 4847
  3. c) 5247
  4. d) 5847

 

12) CALANDER is coded in a code as CLANAEDR. Find the code for CIRCULAR under the same rule.

  1. a) LACANDER
  2. b) CRIUCALR
  3. c) CLANADER
  4. d) None of these

 

13) In a code sign DRLAL is coded as 62014314. How  CAMEL is coded ?

  1. a) 5315714
  2. b) 35729310
  3. c) 5313613
  4. d) None of these

 

14) In a code language 35796 is written as 44887. Find the code for 46823.

  1. a) 55914
  2. b) 57194
  3. c) 55934
  4. d) 55745

 

15) If LIGHT is coded as GILTH, find the code for RAINY.

  1. a) IARYN
  2. b) ARINY
  3. c) NAIRY
  4. d) RINAY

 

16) If TOM = 48 and DICK = 27. Find the value of CATTLE ?

  1. a) 93
  2. b) 61
  3. c) 91
  4. d) 65

 

17) If LONDON is coded as MPOEPO. What code is needed for DELHI ?

  1. a) DEHLI
  2. b) EFIMJ
  3. c) HLDEI
  4. d) EFMIJ

 

18) In a certain language if A is written as 2, B as 4 and C as 6 what do the figure 12, 10, 10, 8 stands for?.

  1. a) DEEP
  2. b) DOOR
  3. c) DEER
  4. d) FEED

 

19) In a miitary code CAUTION is coded as UACITNO. How will you write MISUNDERSTAND?

  1. a) SIMUNEDSRTAND
  2. b) SIMNUEDSRATDN
  3. c) SMIUNDERSTAND
  4. d) None of the above

 

20) In a .certain code-language, CUL, WAP, DIR means red little box, SUT; MAD BIX, means well arranged pile, BIX, FAC, DIR means pile of boxes. The code for ‘of here is ?

  1. a) FAC
  2. b) SUT
  3. c) DIR
  4. d) BIX

 

ANSWERS

  1. B
  2. C
  3. A
  4. D
  5. A
  6. D  
  7. B
  8. D
  9. C
  10. B
  11. D
  12. B
  13. A
  14. A
  15. A
  16. B
  17. D  
  18. D
  19. B
  20. A