APTITUDE QUIZ 40

0
99

1. How long does a train 110 meters long running at the speed of 72 km/hour take to cross a bridge 132 meters in length?
A. 15 seconds
B. 12.1 seconds
C. 10 seconds
D. 8.1 seconds

2. A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. Find the length of the train.
A. 150 meter
B. 145 meter
C. 140 meter
D. 135 meter

3. Length of train is 130 meters and speed of train is 45 km/hour. This train can pass a bridge in 30 seconds, then find the length of the bridge.
A. 230 meters
B. 235 meters
C. 240 meters
D. 245 meters

4. Speed of a goods train is 72 km/hr. This train crosses a 250 meter platform in 26 seconds. Then find the length of goods train.
A. 250 meters
B. 260 meters
C. 270 meters
D. 280 meters

5. A 300 meter long train crosses a platform in 39 seconds while it crosses a signal pole in 18 seconds. What is the length of the platform?
A. 310 meter
B. 335 meter
C. 345 meter
D. 350 meter

6. Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is?
A. 1:3
B. 3:2
C. 3:5
D. 3:7

7. Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/hr and 36 km/hr. The faster train passes the slower train in 36 seconds. The length of each train is?
A. 40 meter
B. 45 meter
C. 50 meter
D. 55 meter

8. Two trains 140 m and 160 m long run at the speed of 60 km/hr and 40 km/hr respectively in opposite directions on parallel tracks. The time which they take to cross each other, is
A. 9.8 seconds
B. 10.8 seconds
C. 11.8 seconds
D. 12.8 seconds

9. A train, 800 meter long is running with a speed of 78 km/hr. It crosses a tunnel in 1 minute. What is the length of the tunnel?
A. 650 meter
B. 555 meter
C. 500 meter
D. 458 meter

10. A jogger running at 9 kmph alongside a railway track is 240 metres ahead of the engine of a 120 metre long train running at 45 kmph in the same direction. In how much time will the train pass the jogger?
A. 30 seconds
B. 32 seconds
C. 34 seconds
D. 36 seconds

11. Two trains 140 metre and 160 metre long run at the speed of 60 km/hr and 40 km/hr respectively in opposite direction on parallel tracks. What time these will take to cross each other?
A. 10.7 Seconds
B. 10.8 Seconds
C. 10.9 Seconds
D. 11.8 Seconds

12. A train overtakes two persons who are walking in the same direction in which the train is going, at the rate of 2 kmph and 4 kmph and passes them completely in 9 and 10 seconds respectively. Find the length of train?
A. 45 m
B. 50 m
C. 55 m
D. 60 m

13. A train is running with a speed of 60 kmph and its length is 110 metres. Calculate the time by which it will pass a man running opposite with speed of 6 kmph.
A. 2 second
B. 4 second
C. 6 second
D. 8 second

14. The ratio between the present ages of P and Q is 6:7. If Q is 4 years old than P, what will be the ratio of the ages of P and Q after 4 years
A. 7:8
B. 7:9
C. 3:8
D. 5:8

15. The sum of the ages of a father and son is 45 years. Five years ago, the product of their ages was four times the fathers age at that time. The present age of father and son
A. 34, 11
B. 35, 10
C. 36, 9
D. 40, 5

16. Ten years ago, P was half of Q in age. If the ratio of their present ages is 3:4, what will be the total of their present ages
A. 35
B. 34
C. 45
D. 25

17. Six years ago, the ratio of the ages of Kunal and Sagar was 6:5, Four years hence, the ratio of their ages will be 11:10. What is Sagar age at present
A. 10 years
B. 12 years
C. 14 years
D. 16 years

18. Total of the ages of A, B and C at present is 90 years. Ten years ago, the ratio of their ages was 1: 2: 3. What is the age of B at present
A. 25
B. 30
C. 45
D. 60

19. A man is 24 years older than his son. In two years, his age will be twice the age of his son. The present age of this son is
A. 21 years
B. 22 years
C. 23 years
D. 24 years

20. The sum of the present ages of a father and his son is 60 years. Six years ago, father’s age was five times the age of the son. After 6 years, son’s age will be
A. 15 years
B. 18 years
C. 20 years
D. 22 years

ANSWERS

1. B
2. A
3. D
4. C
5. D
6. B
7. C
8. B
9. C
10. D
11. B
12. B
13. C
14. A
15. C
16. A
17. D
18. B
19. B
20. C