GENERAL KNOWLEDGE

0
59

General Knowledge Questions and Answers

Q1 : Who propounded The Theory of Drain?

(A) Tilak

(B) Dadabhai Naoroji

(C) Gokhale

(D) Govind Ranade

Q2 :The part of the eye with the highest refractive index is?

(A) Lens

(B) Aquis Humor

(C) Vitreous humour

(D) cornea

Q3 : Zoji La Pass connects?

(A) Srinagar and Leh

(B) Arunachal Pradesh and Tibet

(C) Chamba and Spiti

(D) Kalimpang and Lhasa

Q4 : Which one of the following appointments is not under the authority of the President of India?

(A) Chief Justice of India

(B) Chairman, Finance Commission

(C) Chief of the Army Staff

(D) Speaker of Lok Sabha

Q5 : Which of the following relieves pain?

(A) Antibiotic

(B) Analgesic

(C) Antipyretic

(D) Disinfectant

Q6 : “Panna” is a very important place in Madhya Pradesh. It is famous for which of the following mines?

(A) gold

(B) Diamond

(C) Silver

(D) iron

Q7 : Spirit in contact with the body gives a cold feeling because it?

(A) is a liquid

(B) very volatile

(C) is a good conductor

(D) is transparent

Q8 : Bal, Pal and Lal were very prominent leaders?

(A) Swaraj Party

(B) Militant National Party

(C) Ghadar Party

(D) Congress Party

Q9 : Who discovered the sea route to India via ‘Cape of Good Hope’?

(A) Vasco da Gama

(B) Amundsen

(C) Christopher Columbus

(D) John Cabot

Q10 : Which of the following is not a benefit of saliva?

(A) It helps in swallowing

(B) It increases RBC in the body

(C) It keeps the mouth and teeth clean

(D) none of these

Q11 : The largest compound gland in the human body is?

(A) Thymus

(B) Please

(C) Pancreas

(D) liver

Q12 : Mercury is?

(A) solid metal

(B) liquid nonmetal

(C) solid non-metal

(D) liquid metal

Q13 : On which principle does the ball pen work?

(A) viscosity

(B) Boyle’s law

(C) gravitational force

(D) surface tension

Q14 : The Chairman of the Public Accounts Committee in the Indian Parliament is?

(A) Leader of the opposition party

(B) Speaker of Lok Sabha

(C) Deputy Speaker of Lok Sabha

(D) Speaker of the Rajya Sabha

Q15 : Name of the Chief Justice of India?

(A) Soli Sorabji

(B) Sarosh Homi Kapadia

(C) K. G. Balakrishnan

(D) Mukul Rohatgi

Q16 : The best index of economic development is provided by?

(A) Year by year, by the increase in real income per capita

(B) by the increase in national income at current prices

(C) By increasing the saving ratio

(D) by improving the position of balance of payments

Q17 : Name the food crop which gives highest yield in India?

(A) Wheat

(B) Jawar

(C) Maize

(D) Rice

Q18 : Enzymes are?

(A) Micro-organisms

(B) mildew

(C) Inorganic compound

(D) Protein

Q19 : Which region receives rainfall throughout the year?

(A) Mediterranean

(B) Equatorial

(C) Tropical

(D) Temperate

Q20 : What is the name Katrina?

(A) satellite

(B) to the star

(C) heat wave

(D) to split

Q21 : Which of the following is called the graveyard of RBC?

(A) Liver

(B) Please

(C) brain

(D) Heart

Q22 : Tobacco smoke is injurious to health because it contains?

(A) Carbon Monoxide

(B) Polycyclic aromatic hydrocarbons

(C) Nicotine

(D) Melathin

Q23 : Who made the first effective vaccine for the prevention of polio?

(A) J. H. Gibbon

(B) Jonas E. Salk

(C) Robert Edwards

(D) James Simpson

Q24 : The original purpose of making Din-Elahi was?

(A) Universalism

(B) Global Friendship

(C) Global Trust

(D) Global loyalty

ANSWERS

  1. B

  2. A

  3. A

  4. D

  5. B

  6. B

  7. B

  8. D

  9. C

  10. B

  11. D

  12. D

  13. D

  14. A

  15. B

  16. A

  17. D

  18. D

  19. B

  20. D

  21. B

  22. C

  23. B

  24. A