GENERAL KNOWLEDGE

0
40

General Knowledge Questions 2020

 Q1 : Name the first cricketer to score 1000 runs in an innings in any competitive match

(A) Prithvi Shaw

(B) Pranav Dhanawade

(C) Virat Kohli

(D) Shikhar Dhawan

Q2 : Who won the Durand Cup 2019? 

(A) Mohun Bagan

(B) Gokulam Kerala

(C) Indian Navy

(D) FC Goa

Q3 : For which of the following sports the famous “Golden Ball Award” is presented?

(A) Cricket

(B) Hockey

(C) Football

(D) Tennis

Q4 : How is Gurjeet Kaur related to sports?

(A) Hockey

(B) Football

(C) Tennis

(D) Cricket

Q5 : Beighton Cup is associated with which of the following?

(A) Cricket

(B) Hockey

(C) Football

(D) Volleyball

Q6 : Famous Swimmer Michel Flaps related to____.

(A) Austrilia

(B) Narve

(C) Switergerland

(D) America

Q7 : According to international standard, what is the distance of marathon race?

(A) 26 miles 385 yards

(B) 26 miles

(C) 36 miles 500 yards

(D) 22 miles

Q8 : FIFA was founded in

(A) Italy

(B) France

(C) England

(D) Spain

Q9 : With which game is the ‘Agha Khan Cup’ associated ?

(A) Cricket

(B) Lawn Tennis

(C) Hockey

(D) Football

Q10 : Who won the Sir Garfield Sobers Trophy in 2019? 

(A) Ben Stokes

(B) Rohit Sharma

(C) Ellyse Perry

(D) Alyssa Healy

Q11 : The super computer ‘PARAM’ was developed by

(A) TATA

(B) IIT-Kharagpur

(C) IIT-Kanpur

(D) C-DAC

Q12 : The third generation anti-tank missile that was successfully test fired by DRDO at Rajasthan in named

(A) Agni

(B) Nag

(C) Cobra

(D) Toophan

Q13 : Which of the following was Indian’s first mapping satellite?

(A) CARTOSAT-1

(B) Aryabhatta

(C) Bhaskara -II

(D) INSAT-IA

Q14 : Who is said to be the father of Indian Space Programme? 

(A) Abdul Kalam

(B) Rakesh Sharma

(C) Vikram Sarabhai

(D) Homi Bhabha

Q15 : When is the Hiroshima Day observed?

(A) August 5

(B) August 4

(C) August 6

(D) August 3

Q16 : Mount Everest is named after – 

(A) The King of England

(B) The First climber of the peak

(C) A Surveyor General of India

(D) The Viceroy of India

Q17 : When did the war of Americans Independence take place?

(A) 1770

(B) 1772

(C) 1774

(D) 1776

Q18 : Chichen Itza is located in which country?

(A) Mexico

(B) United States

(C) Chile

(D) Argentina

Q19 : Which organization publishes ‘World Development Report’?  

(A) United Nations Development Programme (UNDP)

(B) World Economic Forum

(C) International Monetary Fund (IMF)

(D) World Bank

Q20 : What is the full form of ISI Pakistan?

(A) Inter Services Intelligence

(B) Inter Solution Intelligence

(C) Inter Surgical Improvement

(D) International Survey

Q21 : Under whose leadership did America achieve independence in 1776 AD?

(A) Abraham Lincoln

(B) Jeorge W. Bush

(C) Jeorge Washington

(D) None of these

Q22 : World Trade Organization came into existence in……

(A) 1992

(B) 1993

(C) 1994

(D) 1995

Q23 : What is the shape of the Pacific Ocean?

(A) Almost Circular

(B) S’ shaped

(C) Almost Triangular

(D) None of these

Q24 : Which sea does the Strati of Gibraltar connect with the Atlantic Ocean?

(A) Indian Ocean

(B) Mediterranean sea

(C) Arctic Ocean

(D) Pacific Ocean

ANSWER

  1. B
  2. B
  3. C
  4. A
  5. B
  6. D
  7. A
  8. B
  9. C
  10. A
  11. D
  12. B
  13. A
  14. C
  15. C
  16. C
  17. D
  18. A
  19. D
  20. A
  21. C
  22. D
  23. C
  24. B