GENERAL KNOWLEDGE

0
64

Books and Authors GK Questions – General Knowledge questions and answers 

1.Author of Around the World in Eighty Days is

a) Jules Verne

b) Richard

c) U.S.Naipaul

d) Jules Verne

2. The author of Business @ Speed of Thought is    

a) Dick Fransis

b) John Gray

c) Bill Gates

d) David Baldexi

3. Who among the following is the author of the book India Remembered?     

a) J K Rowling

b) Robert Dallek

c) Pamela Mountbatten

d) Stephen HawKING

4. Who among the following wrote the poem Subh-e-Azadi?  

a) Sahir Ludhiyanvi

b) Faiz Ahmed Faiz

c) Muhammad IQbal

d) Maulana abul kalam

5. Who wrote Devdas?  

a) Bibhutibhushan Bandopadhyay

b) Saratchandra Chattopadhyay

c) Kalidasa

d) Surdas

6. Who said ‘Man is a political animal’?  

a) Socrates

b) Plato

c) Dante

d) Aristotle

7. Panchatantra has been written by  

a) Surdas

b) Kalidas

c) Vishnu Sharma

d) Vishakhadatta

8. Who among the following is a famous literary writer in English?  

a) Arun Shourie

b) K.A. Abbas

c) Mulk Raj Aanand

d) Kuldip Nagar

9. Which of the following books is written by R.N. Tagore?  

a) Anand Math

b) Chidambara

c) Rakta Karabi

d) Durgesh Nandini

10. Who said, Child is the father of Man?  

a) Lord Byron

b) William Wordsworth

c) Shakespeare

d) John Keats

11. Who wrote the book Discovery of India?  

a) Vikram Seth

b) Rabindranath Tagore

c) Mahatama Gandhi

d) Jawaharlal Nehru

12. Sishu is the literary work of which Indian author?  

a) Vikram Seth

b) Jawaharlal Nehru

c) Rabindranath Tagore

d) Arundhati Roy

13. Who among the following wrote the book Bahubivah?  

a) Raja Ram Mohan Roy

b) Ishwar Chandra Vidyasagar

c) Pandita Rambai

d) Rabindranath Tagore

14. The Musalman, the handwritten daily published from which one of the following places?  

a) Chennai

b) Hyderabad

c) Mysore

d) Lucknow

15. Who wrote the book The Story of the Integration of the Indian States?  

a) BN Rau

b) C Rajagopalachari

c) Krishna Menon

d) VP Menon

16. The autobiography “Living History” has been authored by  

a) Margaret Atwood

b) Benazir Bhutto

c) Hilary Clinton

d) Monica Lewinsky

17. Who has written Shakuntala?  

a) Kalidasa

b) Kabir

c) Tulisidas

d) none

18. Who has written Mother India ?  

a) Sarojini Naidu

b) Rajiv Gandhi

c) awaharlal Nehru

d) Katherine Mayo

19. Who wrote the songs of Kaho naa Pyaar Hai?  

a) Ibrahim Ashq

b) Aehboob

c) Anand Bakshi

d) Rajesh Roshan

20. Who is the author of Hamlet?  

a) Christopher Marlowe

b) Geoffrey Chaucer

c) William Shakespeare

d) Edith Wharton

21. The song Bande Mataram was originally composed in  

a) Aassamese

b) Bengali

c) Hindi

d) Sanskrit

22. My Life is the autobiography of  

a) APJ Abdul kalam

b) Rajenndra Prasad

c) Bill Clinton

d) Hillary Clinton

23. The Author of India Divided is  

a) Rajendra Prasad

b) V.V.Giri

c) F.A.Ahmed

d) Zail Singh

24. Shakespeare’s character named Beatrice appears in which play?  

a) The Tempest

b) Othello

c) Much Ado About Nothing

d) A MidsummerNightsDream

25. Who is the Author of The Name Of The Rose?  

a) John Steinbeck

b) William Shakespeare

c) Umberto Eco

d) J.K. Rowling

26. Who is the author of the book Blue Star?  

a) K.S. Brar

b) Prakash Singh Badal

c) K.P.S. Gill

d) Fletcher Pratt

27. The Book Broken Wings was written by  

a) Amrita Pritam

b) Sarojini Naidu

c) R.K. Narayan

d) Kahlil Gibran

28. In which languages did Jean Paul Sartre write his books?  

a) Greek

b) French

c) Spanish

d) Russian

29. Who is the author of the book My Experiments with Truth?  

a) Winston Churchill

b) James Morris

c) Michael Anderson

d) Mahatma Gandhi

30. The book Prison Diary was written by  

a) Jawaharlal Nehru

b) Morarji Desai

c) Jai Prakash Narayan

d) Jeffrey Archer

31. Who is the author of the book Kamayani?  

a) Raja Rao

b) Prem Chand

c) Mulk Raj Anand

d) Jai Shankar Prasad

32. The author of the novel Bluest Eye is  

a) Ms. Talima Nasreen

b) Ms. Tonny Morrison

c) Ms. Mamta Banerjee

d) Ms. K.Kamala Kumari

33. Gita Govinda is written by  

a) Tulsidas

b) Jaya Dev

c) Maithili Sharan Gupta

d) Valmiki

34. Who is the author of All the Prime Minister Men?  

a) Janardan Thakur

b) Romesh Thapar

c) Kamla Chattopadhyaya

d) Khushwant Singh

35. The Gathering Storm is written by  

a) Voltaire

b) Romain Rolland

c) Winston Churchill

d) George Washington

36. The famous book ‘The Daughter of the East’ is written by  

a) Ms. Bandarnaike Sirimavo

b) Ms. Taslima Nasreen

c) Ms. Aungsan Suru Kyi

d) Ms. Benazir Bhutto

37. Who is the author of the Book ‘My Presidential Years’?  

a) Neelam Sanjiva Reddy

b) R.Venkataraman

c) Dr.Rajendra Prasad

d) Dr. S. Radhakrishnan

38. Aurobindo was the author of  

a) Savitri

b) Yogashastra

c) Discovery of India

d) Hindu view of Life

39. Who is the author of the book ‘Sword And the Sickle’?  

a) R.K. Laxman

b) K.P.S. Menon

c) R.K. Narayan

d) Mulk Raj Anand

40. Who is the author of the book ‘Indira Gandhi Returns’ is  

a) Vijayalakshmi Pandit

b) Khushwant Singh

c) Kuldip Nayyar

d) Nirad C. Choudhuary

ANSWERS

1.A

2.C

3.C

4.B

5.B

6.D

7.C

8.C

9.C

10.B

11.D

12.C

13.B

14.A

15.D

16.C

17.A

18.D

19.D

20.C

21.D

22.C

23.A

24.C

25.C

26.D

27.D

28.B

29.D

30.D

31.D

32.B

33.B

34.A

35.C

36.D

37.B

38.A

39.D

40.B