Ancient Indian History QUESATION AND ANSWER

0
65

1.Who was the first Gupta ruler who assumed the title of Maharadhiraha?

a.Skandhgupta

b.Chandragupta I

c.Chandragupta II

d.kumaragupta

 

  1. Which of the following statement is wrong?

A. Chandragupa I started the Gupta Era in 319- 20 AD.

B. Samudragupta was the greatest king of Gupta dynasty.

C. Chandragupta II was succeeded by his son Skandagupta.

D.During the reign of Skandagupta, Gupta Empire was invaded by Huns.

 

  1. Who was the last great ruler of Gupta dynasty?

A. Skandagupta

B. Kumaragupta I

C. Chandragupta Ii

D. None Of these

 

4. Which of the following is incorrectly matched (in Gupta administration)?

A. Bhukti…….province

B. Vishya……state

C. Vithika…..city

D. Gram…….village

 

  1. Choose the correct option

I. Dharmpala was the founder of the Pala Empire.

II. Mihir Bhoja belongs to Pratihar dynasty.

III. Mihir bhoja was the devotee of Lord KRISHNA.

  1. Only I, II
  2. Only I, III
  3. Only II
  4. All of the above

 

  1. Who among the following foreigners was the first to visit India?

A. Hiuen-Tsang

B. Megasthenese

C. I Ching

D. Fahien

 

  1. Which of the following are two works of Kalidasa?

A. Raghuvamsha and Kiratarjuniya

B. Kumara Sambhav and Raghuvamsha

C. Malti Madhava and Kumara Sambhava

D. Malti Madhav and Kumara Sambhava

 

  1. Who was the first Indo-Greek king, who became Buddhist?

A. Antiochus II

B. Apollodotus I

C. Apollodotus II

D. Menander II

 

  1. Who among the following built the Gomateshwara statue at Sravanabelagola ?

A. Chandragupta Maurya

B. Kharvela

C. Amoghavarsha

D. Chamundaraya

 

  1. Which among the following Mudra is the gesture of Buddha as depicted in his first sermon?

A. Abhaya Mudra

B. Dhyana Mudra

C. Dharmachakra Mudra

D. Bhumisparsa Mudra

 

  1. Consider the following

I. It was the first India’s Civil Disobedience movement launched by Mahatma Gandhi.

II. It was protest against the injustice meted out to tenant farmers in Champaran district of Bihar.

Which of the above statement(s) is/are correct about Champaran Satyagraha?

  1. Only I
  2. Only II
  3. Both I and II
  4. Neither I nor II

 

  1. The “tinkathiya” system refers to as______.

A. Champaran tenant was bound by law to plant three out of every twenty parts of their land.

B. Champaran tenant was bound by law to plant three out of every parts of their land.

C. Champaran tenant was bound by law to plant three out of every Kattha of their land.

D. Champaran tenant was bound by law to plants three crops on the every parts of their land.

 

  1. The “panchkathiya” system refers to as _____.

A. Champaran tenant was bound by law to cultivate five kattha Indigo out of every 20 kathaa (Bigha) of land.

B. Champaran tenant was bound by law to plant five out of every parts of their land.

C. Champaran tenant was bound by law to plant three out of every Kattha of their land.

D. Champaran tenant was bound by law to plants three crops on the every parts of their land.

 

  1. Who among the following was not part of the “panchkathiya” system agitation?

A. Sheikh Gulab

B. Harbans Sahay

C. Pir Mohammed Munsi

D.Rajendra Prasad

 

  1. When did M. K. Gandhi arrive in Champaran?
  2. April, 1915
  3. April, 1916
  4. April, 1917
  5. April, 1918

 

 

 

Answer

  1. 1. b
  2. c
  3. a
  4. b
  5. c
  6. b
  7. b
  8. d
  9. d
  10. c
  11. C
  12.   A
  13. A
  14. D
  15. C