APTITUDE QUIZ 42

0
469

1. In a exam paper 1st section contains 10 questions each with 5 choices and second section contains 5 questions each with 4 choices. In how many different ways can the paper be answered if all the questions are attempted?
A.105 × 45
B.510 × 45
C.510 × 54
D.105 × 54
E. None of these

2. How many four digit number can be formed with the digits 5,9,1 and 3 only ?
A. 64
B. 216
C. 256
D. 324
E. None of these

3. Find the number of ways in which 9 students equally divided into three groups?
A. 280
B. 360
C. 200
D. 540
E. None of these

4. Find the number of ways of distributing 9 identical balls into 4 boxes so that no box is empty and each box being large enough to accommodate all balls?
A. 63
B. 45
C. 62
D. 56
E. None of these

5. 12 students participated in the competition and each get different score. In how many ways can three different prizes given ?
A. 1320
B. 1240
C.1650
D.1870
E. None of these

6. How many arrangement can be made from the word COMMERCE, such that all the vowels do not come together?
A. 6800
B. 5600
C. 1080
D. 9000
E. None of these

7. Three brothers have 5 shirts, 8 pants and 6 ties. In how many ways can they wear them?
A. 2400200
B. 2419000
C. 2419200
D. 2419100
E. None of these

8. 5 men and 3 women are to be seated such that no 2 women sit together and 2 men sit together. Find the no of ways in which this can be arranged?
A. 625
B. 720
C. 525
D. 516
E. None of these

9. A group consists of 3 couples in which each of the 3 men have one wife each. In how many ways could they arranged in a straight line so that the men and women occupy alternate position?
A. 216
B. 125
C. 256
D. 72
E. None of these

10. In how many ways can 5 different balls be distributed to 4 different boxes, when each of the can hold any no of ball ?
A. 1024
B. 1200
C. 1234
D. 1600
E. None of these

11. In how many ways 5 rings can be worn on 3 fingers?
A. 15
B. 120
C. 60
D. 70
E. 243

12. In how many ways the letters of the word ‘AUTHOR’ be arranged taking all the letters?
A. 120
B. 720
C. 360
D. 60
E. None of these

13. In how many ways the letters of the word ‘MINIMUM’ be arranged taking all the letters?
A. 420
B. 840
C. 5040
D. 720
E. 360

14. How many words of 4 letters with or without meaning be made from the letters of the word ‘LEADING’, when repetition of letters is allowed?
A. 4808
B. 57600
C. 2401
D. 57624
E. None of these

15. In how many ways letters of word ‘INVISIBLE’ be arranged such that all vowels are together?
A. 2560
B. 2880
C. 5040
D. 2520
E. 720

16. How many words can be made out of the letters of word ‘POUNDING’ such that all vowels occupy odd places?
A. 1440
B. 1400
C. 7200
D. 5600
E. 40320

17. In how many ways a group of 2 men and 4 women be made out of a total of 4 men and 7 women?
A. 720
B. 210
C. 420
D. 360
E. 120

18. There are 8 men and 7 women. In how many ways a group of 5 people can be made such that at least 3 men are there in the group?
A. 1545
B. 1626
C. 1722
D. 1768
E. 1844

19. There are 6 men and 7 women. In how many ways a committee of 4 members can be made such that a particular woman is always included.
A. 180
B. 120
C. 240
D. 22
E. 260

20. There are 5 men and 3 women. In how many ways a committee of 3 members can be made such that 2 particular men are always to be excluded.
A) 50
B) 20
C) 24
D) 48
E) None of these

ANSWERS
1. B
2. C
3. A
4. D
5. A
6. D
7. C
8. B
9. D
10. A
11. C
12. B
13. A
14. D
15. B
16. A
17. B
18. C
19. D
20. B