APTITUDE QUIZ 43

0
230

APTITUDE QUIZ

  1. A table is bought for Rs.400/- and sold at Rs.500/- find gain or loss percentage 

A.) 25% Loss

B.) 30% Gain

C.) 25% Gain

D.) 30% Loss

 

  1. A chair is bought for Rs.900/- and sold at Rs.810/- find the loss percentage 

A.) 10% gain

B.) 10% loss

C.) 12% loss

D.) 12% gain

 

  1. A bat is bought for Rs.400 and sold at a gain of 20% find its selling price 

A.) Rs.320/-

B.) Rs.350/-

C.) Rs.370/-

D.) Rs.480/-

 

  1. A chair is bought for Rs.600/- and sold at a loss of 10% find its selling price

A.) Rs.540/-

B.) Rs.560/-

C.) Rs.580/-

D.) Rs.600/-

 

  1. By selling a watch for Rs.640/-, a man loses 20% what is that watch cost price 

A.) Rs.400/-

B.) Rs.600/-

C.) Rs.800/-

D.) Rs.1000/-

 

  1. Harkamal purchased 8kg of grapes at the rate of 70 per kg and 9 kg of mangoes at the rate of 55 per kg. How much amount did he pay to the shopkeeper?

A.) 1400

B.) 1505

C.) 1055

D.) 1005

 

  1. Suresh started a business, investing Rs.18000. After 3 months and 4 months respectively, Rohan and Sudhir joined him with capitals of 12000 and 9000. At the end of the year the total profit was Rs.3982. What is the difference between Rohan’s and Sudhir’s share in the profit? 

A.) 354

B.) 370

C.) 362

D.) 121

 

  1. Narendra started a business, investing 30000. Six months later, Chandan joined him with 15000. If they make a profit of 10000 at the end of the year, what should be the share of Narendra? 

A.) 6000

B.) 8000

C.) 7200

D.) 3600

 

  1. By selling a book for 270, 20% profit was earned. What is the cost price of the book? 

A.) 216

B.) 226

C.) 254

D.) 225

 

  1. A shopkeeper sold some articles @ 35 per article and earned a profit of 40%. At what price each article should have been sold so that 60% profit was earned?

A.) 45

B.) 42

C.) 39

D.) 40

 

  1. By selling a bat for Rs.720/- a man loses 10% what is that bat cost price 

A.) Rs.800/-

B.) Rs.820/-

C.) Rs.840/-

D.) Rs.860/-

 

  1. By selling a watch for Rs.720/- a man loses 10% at what price should he sell it to gain 10%? 

A.) Rs.800/-

B.) Rs.880/-

C.) Rs.900/-

D.) Rs.990/-

 

  1. A man sells an article at 10% gain. Had be sold at for Rs.60/- more he could have gained 20% what is cost price of article

A.) Rs.500/-

B.) Rs.600/-

C.) Rs.700/-

D.) Rs.800/-

 

  1. A man sells an article at 5% loss. Had he sold it for Rs.60 more he could have gained 10%. What is the cost price of the article? 

A.) Rs.400/-

B.) Rs.600/-

C.) Rs.722/-

D.) Rs.700/-

 

  1. A man sells an article at 7% loss. Had he sold it for Rs.72 more he could have gained 5%. what is the cost price of the article 

A.) Rs.522/-

B.) Rs.622/-

C.) Rs.722/-

D.) Rs.600/-

 

  1. The price of two tables and three chairs is Rs.5600. What will be the price of six tables and nine chairs?

A.) 16800

B.) 11200

C.) 22400

D.) None of these

 

  1. Amit purchased a book with a 10% discount on the labeled price. How much did he pay if the labelled price was 600? 

A.) 480

B.) 360

C.) 540

D.) 340

 

  1. Kaavya sold an item for 4080 and incurred a loss of 20%. At what price should she have sold the item to have gained a profit of 20%? 

A.) 6120

B.) 5890

C.) 5100

D.) None of these

 

  1. The owner of an electronic store charges his customer 9% more than the cost price. If a customer paid 1,26440 for an LED T.V., then what was the original price of the T.V.? 

A.) 116000

B.) 114700

C.) 117500

D.) 118200

  1. The profit earned by selling on article for 900 is double the loss incurred when the same article is sold for 450. At what price should the article be sold to make 25% profit? 

A.) 750

B.) 800

C.) 600

D.) none of these

 

 

ANSWERS

  1. C
  2. B
  3. D
  4. A
  5. C
  6. C
  7. C
  8. B
  9. D
  10. D
  11. A
  12. B
  13. B
  14. A
  15. D
  16. A
  17. C
  18. B
  19. A
  20. B