APTITUDE QUIZ 56

0
308

 

Q.1) If Lalit bought 5 roses for Rs.2. At what price should she sell 25 roses if she wants to make a profit of 20%?
a) Rs.10
b) Rs.8
c) Rs.12
d) Rs.15
e) None of these

Q.2) If a shopkeeper gives 20% discount on its marked price, he makes a loss of 11.11%. What % profit will the shopkeeper make if the article is sold at 10% discount on its marked price?
a) 8%
b) 2%
c) 10%
d) No profit or loss
e) None of these

Q.3) A pot seller marks his pots up by 50% and then offers a discount on the marked price. If after the discount the pot seller making no profit or loss, then what is the percentage discount offered by the pot seller?
a) 12.5%
b) 33.33%
c) 24.28%
d) 25%
e) 30%

Q.4) Two companies A & B, sold each computer for Rs.24000. If company A computes his profit on cost price, while company B computes his profit on selling price, they end up making profits of 20% respectively. By how much is the profit made by company B greater than that of company A?
a) 25%
b) 10%
c) 20%
d) 15%
e) None of these

Q.5) A shopkeeper bought furniture at 20% discount on the label price. If shopkeeper wants to make a profit of 10% after allowing a discount of 20%, by what % was marked price is greater than the labelled price?
a) 15%
b) 20%
c) 10%
d) 12%
e) None of these

Q.6) Ram bought two shirts for Rs.1000. He sells one of them at a profit of 25% and the other at a loss of 16.67% and makes no profit or loss in the end. What is the selling price of the shirt that he sold at a loss? (Approximately)
a) Rs.600
b) Rs.400
c) Rs.500
d) Rs.550
e) RS.450

Q.7) The Maximum Retail Price (MRP) of a product is 40% above its manufacturing cost. The product is sold through a retailer, who earns 25% profit on his cost price. What is the profit percentage for the manufacturer who sells his product to the retailer?
a) 20%
b) 10%
c) 15%
d) 12%
e) None of these

Q.8) The marked price of a car is 40% above its cost price. The profit amount is doubled when selling price is increased by 20%. If original marked price was Rs.280000, then what is the selling price?
a) Rs 260000
b) Rs 250000
c) Rs 235000
d) Rs 246000
e) None of these

Q.9) A cap seller marked the price of a cap with a profit of 30% but allowed a discount of 20% on marked price. What is his actual profit?
a) 4%
b) 5%
c) 8%
d) 20%
e) 15%

Q.10) A merchant allows 20% discount on marked price and still makes a profit of 10%. If he gains Rs.35 on one article, then what is the marked price?
a) Rs.455.50
b) Rs.481.25
c) Rs.420.75
d) Rs.475.25
e) None of these

Q.11) In a scheme, a box of sweet with MRP Rs.50 is available for Rs.45. If it still gives a profit of 20% to the sweet seller, then what is the cost price of the sweet box?
a) Rs.41.50
b) Rs.39.50
c) Rs.38
d) Rs.37.50
e) None of these

Q.12) A dishonest seller uses 850 gm in place of 1 kg to sell his goods. Find his actual % profit/loss when he sells his article on 10% loss on cost price?
a) 5.88% loss
b) 4.26% loss
c) 5.88% profit
d) 5.25% profit
e) None of these

Q.13) On selling 12 balloon at Rs.900, there is a profit equal to the cost price of 3 balloon. What is the cost price of a balloon?
a) Rs.60
b) Rs.55
c) Rs.80
d) Rs.65
e) Rs.75

Q.14) If percentage of discount offered on marked price of an article is twice the profit percentage and if the selling price of an article is thrice the discount offered, then find the ratio of the discount offered to the cost price.
a) 8:9
b) 3: 8
c) 3: 4
d) 8: 3
e) None of these

Q.15) A wholesale dealer allows a discount of 25% on the price tag to the retailer. The retailer allows 15% discount to the customer on the price tag. If the customer pays Rs.170 for an article, what profit is made by the retailer on it?
a) Rs.10
b) Rs.15
c) Rs.25
d) Rs.20
e) Rs.30

Q.16) A quantity of wheat is sold at Rs. 15.25 per kg. The total gain by selling the wheat at this rate is Rs.61. If 20% profit made on this transaction, then find the quantity of wheat being sold?
a) 18 kg
b) 15 kg
c) 22 kg
d) 24 kg
e) None of these

Q.17) If Raj sold his car to Ram at 32% profit and Ram sold to Ravi at 40% profit, then what is the profit in the total transaction? (Approximately)
a) 80%
b) 85%
c) 75%
d) 87%
e) 82%

Q.18) Vijay marked the price of the motor bike 55% above the cost price and offers 35% discount on the marked price, thereby gaining Rs.375.what is the selling price of the motor bike if he wants to make 20% profit?
a) Rs.50000
b) Rs.60000
c) Rs.55000
d) Rs.65000
e) None of these

Q.19) If a company marks the price of the car as Rs.300000 and gives a discount of 22% on auxiliary units fitted to car, Rs.250000 and 15% on the marked price, then what is the selling price of the car?
a) Rs.480000
b) Rs.550000
c) Rs.510000
d) Rs.450000
e) None of these

Q.20) Geetha purchased a makeup kit with an additional 12% discount on the reduced price after deducting 18% on the labelled price. If the labelled price was Rs.60000, at what price did she purchase the makeup kit?
a) Rs.43264
b) Rs.43396
c) Rs.42369
d) Rs.43296
e) None of these

ANSWERS
1. c
2. d
3. b
4. c
5. c
6. c
7. d
8. b
9. a
10. b
11. d
12. c
13. a
14. b
15. d
16. d
17. b
18. b
19. d
20. d