ENGLISH QUIZ 67

0
100

ENGLISH QUIZ

D.1-5): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. One word is given in bold to help you locate that while answering a question.

As India aims to transition on the path of sustainable development, the current policy focus on the green economy provides a historic opportunity. Much would depend on how soon the policy makers switch from regarding women as a disadvantaged group to powerful decision-makers with insights to drive strategies for a better future. The key priorities to making this a truly transformative agenda for women should inter alia include enhancing their role in private and public decision-making; enhancing access to finance; training and capacity building on technology; and capturing gender disaggregated data for better policy interventions. Green economy by itself will not change the underlying anomalies such as women’s limited access to productive inputs like credit, land, technology, etc. After all, creating equal opportunities for women is not only a development imperative embedded in human rights, it is critical to accelerating sustainable development.

Q.1) According to the passage, providing equal opportunities to women is identified with which of the following?
a) It is compulsory in the context of human rights.
b) It is a factor relating to sustainable development.
c) Decision-making powers should be conferred on women.
d) Both a & b
e) All a, b & c

Q.2) The meaning of the term ‘inter alia’ as used in the passage is:
a) As against.
b) Among other things.
c) Notwithstanding.
d) Compulsorily.
e) Ordinarily.

Q.3) The tone of the passage is one of:
a) Expediency.
b) Exasperation.
c) Enthusiasm.
d) Expectations.
e) Exclusion.

Q.4) Which of the following ideas is/are included in the passage?
a) Green economy is the surest way to provide gender equality.
b) Sustainable development sans Green economy is viable.
c) Green economy provides a wonderful opportunity to pave way for empowerment of women.
d) Green economy is relevant to planting of more trees.
e) Both a & b

Q.5) Which of the following could be an appropriate title to the above passage?
a) Green With Envy.
b) Green Sans Sheen.
c) Green-eyed Men.
d) Greener Pastures for Women.
e) Ever-Green Development.

D.6-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. One word is given in bold to help you locate that while answering a question.

There is a certain amount of self-abnegation involved in sycophancy. The sycophant is one who sacrifices much and bears much and it is no small strain to remain agreeable under all conditions. What is his personal gain in all this? It is not much. All that he seeks is that he be allowed to bask forever in the sunshine of his master’s presence. This gives him a reflected glory and an authority which seems to him the most important acquisition in life; the material and other advantages that may arise there from are mere by-products. He practices sycophancy for its own sake, for the pleasure it gives, for the sense of well-being that it spreads all around.

Q.6) Sycophancy underlines the concept of which of the following, according to the passage?
a) Subservience.
b) Subjugation.
c) Serfdom.
d) Sacrilege.
e) Self-sacrifice.

Q.7) The term ‘reflected glory’ in the passage has connotations of:
a) self-abnegation.
b) Shallowness.
c) Shadow-dwelling.
d) Shakiness.
e) Stickiness.

Q.8) The word ‘sunshine’ in the passage refers to which of the following?
a) Surveillance.
b) Semblance.
c) Succor.
d) Sunbeam.
e) Sustained support.

Q.9) The effect of sycophancy is underlined as a theme covering which of the following?
a) Spotting of self-esteem.
b) Spreading the sense of well-being.
c) Supporting the sense of well-being.
d) Securing the sense of well-being.
e) Spearheading the sense of well-being.

Q.10) “To remain agreeable under all conditions”, according to the author is a:
a) Stupendous strain.
b) Small strain.
c) Strangulating strain.
d) Shattering strain.
e) Shameful strain.

D.11-20): In the following questions, a phrase is given in bold which is then followed by five options (a, b, c, d, e). Choose the most appropriate option that would make the sentence grammatically and meaningfully correct. If the statement is correct as it is, choose ‘e’-No correction is required

Q.11) Its overture to Fatah gives Palestinians a stronger in bond reviving the peace process.
a) vague up
b) stepped out
c) hand in
d) hold on
e) No correction is required.

Q.12) The focus should be on bringing affordable, quality healthcare and risen up the use of innovations.
a) dealing with
b) scaling up
c) course off
d) peak off
e) No correction is required.

Q.13) She said that following China’s road construction, only eight Bhutanese soldiers crossed over, but returned, never to working out again.
a) get on
b) show up
c) put off
d) standing up
e) No correction is required.

Q.14) Widespread rain is expected to continue till Wednesday before waken up.
a) pulled off
b) thinking up
c) shrinking of
d) tapering off
e) No correction is required.

Q.15) France has called on fellow European nations to carrying out on painful austerity policies to give the economy some breathing space and avoid social upheaval.
a) lifted up
b) ease off
c) taken over
d) tore up
e) No correction is required.

Q.16) Inordinate delay in land acquisition for widening of the Chennai-Tada Road has led to the contractor wanting to opt out of the project.
a) turned around
b) asking out
c) looked down on
d) blown over
e) No correction is required.

Q.17) On Saturday, Constantine put the team out a boot camp organised by the Indian Army on the ASC campus here.
a) put the team away
b) put the team together
c) put the team forward
d) put the team through
e) No correction is required.

Q.18) The IOC wants Lance Armstrong to handed over his Olympic medal.
a) hand around
b) hand off
c) hand back
d) hand down
e) No correction is required.

Q.19) There are over 40 research papers that verge on the effectiveness of using nilavembu to boost immunity.
a) get through
b) vouch for
c) cope with
d) publishing for
e) No correction is required.

Q.20) The real and reel intersect, collide, become almost one and bounce off each other.
a) cater for
b) speak off
c) call around
d) gat back
e) No correction is required.

Answer Key:
1) e
2) b
3) d
4) c
5) d
6) e
7) c
8) e
9) b
10) a
11) c
12) b
13) b
14) d
15) b
16) e
17) d
18) c
19) b
20) e