GENERAL KNOWLEDGE

0
64

Current General Knowledge for Competitive Exams

Q.1 Changi airport gets world’s tallest 131-ft indoor waterfall. The airport is located in _________.

(A) China

(B) Singapore

(C) Japan

(D) Malaysia

Q.2 Who was honored with ‘Pandit Govind Ballabh Pant Award’ for writing ‘Samvidhan Kavya’, a poetic version of the Indian Constitution?

(A) Lal Bahadur Sastri

(B) Sunil Kumar Gautam

(C) Sampurnanand

(D) Kailash Nath Katju

Q.3 Name the country which will revive 2nd major China-linked project.

(A) Indonesia

(B) Vietnam

(C) Thailand

(D) Malaysia

Q.4 Name the Malian Prime Minister who resigned his position, recently.

(A) Soumaila Cisse

(B) Soumeylou Boubeye Maiga

(C) Moussa Mara

(D) Amadou Toumani Toure

Q.5 The Finance Minister of this country resigned recently.

(A) Kenya

(B) Canada

(C) South Africa

(D) Pakistan

Q.6 Which of the following company won $1bn investment from Toyota, SoftBank fund?

(A) Uber

(B) Netflix

(C) Taxify

(D) Tesla

Q.7 Who plans to close down its retail operations in China?

(A) Sunsky

(B) Ali Express

(C) Tmart

(D) Amazon

Q.8 Which has become India’s first retail company to cross Rs.1 lakh crore annual revenue milestones?

(A) Future Group

(B) Reliance Retail

(C) Aditya Birla Retail

(D) Avenue Supermarts Ltd

Q.9 Universe’s first molecule that formed almost 14 billion years ago, recently detected by NASA is __________.

(A) Hydrogen sulfide

(B) Tributyltin hydride

(C) Helium hydride

(D) Beryllium oxide

Q.10 Which rocket launched the Cygnus Cargo Ship to International Space Station from NASA’s Wallops Flight Facility in Virginia?

(A) Thor-Delta

(B) Rehbar-I

(C) Antares Rocket

(D) Scout

Q.11 Who was appointed as the general secretary of Judo Union?

(A) Mukesh Kumar

(B) Obaid Al-Anzi

(C) Obaid Alenezi

(D) Mohammed Bin Shalhoub

Q.12 Which Payment Bank has joined hands with Bharti AXA General Insurance for a two-wheeler insurance product?

(A) Paytm Payments Bank

(B) India Post Payments Bank

(C) Airtel Payments Bank

(D) Aditya Birla Payments Bank

Q.13 Famous cricketer Con de Lange was passed away recently with a brain tumor. He belongs to which country?

(A) Australia

(B) England

(C) Scotland

(D) New Zealand

Q.14 Which country has won a World Trade Organization (WTO) ruling against China grain import quotas?

(A) India

(B) US

(C) Germany

(D) Brazil

Q.15 Which Indian accident was inducted into the International Labour Organisation (ILO) report titled “The Safety and the Health at the Heart of the Future of Work- Building on 100 years of Experience”?

(A) Bhopal Gas Tragedy

(B) Floods in Tamil Nadu

(C) Heatwaves in Andhra Pradesh

(D) Bihar Nor’wester Storm

Q.16 Nitin Chugh has appointed as MD & CEO of ___________.

(A) Bandhan Bank

(B) Ujjivan Small Finance Bank

(C) ESAF Small Finance Bank

(D) Kotak Mahindra Bank

Q.17 As per Forbes World’s Best Bank survey, which bank has been identified as number 1 bank by customers in India?

(A) Axis Bank

(B) SBI Bank

(C) HDFC Bank

(D) ICICI Bank

Q.18 Indian Government granted Rs __________ to build maternity hospital in Nepal’s Siraha district.

(A) 25.40 million Nepali Rupees

(B) 20.70 million Nepali Rupees

(C) 26.90 million Nepali Rupees

(D) 28.60 million Nepali Rupees

Q.19 By what percent, the average annual rate of Indian population grew between 2010 and 2019, as per the United Nations Population Fund?

(A) 1.3%

(B) 1.4%

(C) 1.2%

(D) 1.5%

Q.20 Which bank partners with CreditVidya to leverage customer experience?

(A) Punjab National Bank

(B) RBL Bank

(C) Yes Bank

(D) Citibank

Q.21 Which country has dropped an explosive from its Hayabusa2 spacecraft?

(A) China

(B) Japan

(C) Russia

(D) USA

Q.22 What is the theme of the first-ever Global Aviation Summit (GAS-2019)?

(A) Flying for Peace

(B) Flying for Harmony

(C) Flying for Brotherhood

(D) Flying for all

Q.23 Which company conferred with the title of world’s biggest plane maker for the seventh straight year?

(A) Bombardier

(B) Boeing

(C) Airbus

(D) Tupolev

Q.24 Which country’s cricketing body was announced as the 105th member of ICC?

(A) Mexico

(B) Argentina

(C) US

(D) Russia

ANSWERS

  1. B
  2. B
  3. D
  4. B
  5. D
  6. A
  7. D
  8. B
  9. C
  10. C
  11. A
  12. C
  13. C
  14. B
  15. A
  16. B
  17. C
  18. C
  19. C
  20. C
  21. B
  22. D
  23. B
  24. C