GENERAL KNOWLEDGE

0
80

GENERAL KNOWLEDGE QUESTION AND ANSWERS 

Q.1 The upper house of Indian Parliament is known as –         

(A) The Rajya Sabha

(B) The Lok Sabha

(C) The Vidhan Sabha

(D) The Vidhan Parishad

Q.2 Which is the house where the Chairperson is not the member of that house –      

(A) Lok Sabha

(B) Vidhan Parishad

(C) Rajya Sabha

(D) Vidhan Sabha

Q.3 The first mid-term elections for Lok Sabha were held in –   

(A) 1971

(B) 1975

(C) 1976

(D) 1985

Q.4 Finance bill of Indian Government is presented in – 

(A) Upper House

(B) Middle House

(C) Lower House

(D) Raw House

Q.5 The Chairperson of the Lok Sabha is designated as – 

(A) Speaker

(B) President

(C) Vice-President

(D) Prime Minister

Q.6 Which states has only one member of the Lok Sabha – 

(A) Rajasthan

(B) Madhya Pradesh

(C) Sikkim

(D) Uttar Pradesh

Q.7 Which Indian state had the first woman Chief Minister – 

(A) Uttar Pradesh

(B) Madhya Pradesh

(C) Sikkim

(D) Arunachal Pradesh

Q.8 Who appoints the Governor of Jammu & Kashmir – 

(A) Prime Minister of India

(B) Chief Minister

(C) The President of India

(D) Governor

Q.9 Who has the right to transfer any case anywhere in India –

(A) Supreme Court

(B) High Court

(C) Local Court

(D) Panchayat

Q.10 The Contingency Fund of the State is operated by – 

(A) Prime Minister of India

(B) Chief Minister

(C) The President of India

(D) Governor of the State

Q.11 Fist president of India who died while in office- 

(A) Zakir Hussain

(B) Rajendra Prasad

(C) Jawahar Lal Nehru

(D) Sardar Patel

Q.12 The first British viceroy of India-

(A) Lord Kargen

(B) Lord Irvin

(C) Lord Cannon

(D) Lord Tom

Q.13 The longest Corridor in India? – 

(A) Rameswaram temple Corridor

(B) Meenakshi Temple

(C) Kanyakumari Temple

(D) Badri Nath Temple

Q.14 Who won the Nobel Prize for peace in the year 2014? – 

(A) Malala Yousafzai & Kailash Satyarthi

(B) Mother Teresa

(C) Pandit Jakir Hussain

(D) Abdul Kalam Azad

Q.15 The First women Airline pilot-

(A) Hema Devi

(B) Babita Savarkar

(C) Durga Banerjee

(D) Neha Sharma

Q.16 Father of Indian space program? – 

(A) Rajesh Sharma

(B) Ashutosh Verma

(C) Vikram Sarabhai

(D) Mohan Pandey

Q.17 City of festivals? 

(A) Madurai

(B) Varanasi

(C) Jaipur

(D) Nagpur

Q.18 Study of insects is known as- 

(A) Astrology

(B) Emetology

(C) Entomology

(D) Geology

Q.19 Instrument is used to measure heat- 

(A) Calorimeter

(B) Barometer

(C) Lactometer

(D) Thermometer

Q.20 River Krishna is originated from- 

(A) Eastern Ghats

(B) Northern Ghats

(C) Western Ghats

(D) Southern Ghats

Q.21 Founder of Buddhism Buddha’s original name- 

(A) Siddhartha

(B) Dushyant

(C) Samara

(D) Mahatma

Q.22 Queen of Arabian sea- 

(A) Bombay

(B) Andaman

(C) Cochin

(D) Goa

Q.23 Silicon city of India- 

(A) Bangalore

(B) Goa

(C) Jaipur

(D) Delhi

Q.24 The study of sound & sound waves- 

(A) Mechanical

(B) Technical

(C) Acoustics

(D) Sound Waves

Q.25 The first secretary-general of the United Nations was…..

(A) U. Thant

(B) Trygve Lie

(C) Boutros-Boutros Ghali

(D) Javier Perez de Cuellar

Q.26 Instrument used for recording & origin of intensity of earthquakes 

(A) Light Metre

(B) Clock

(C) Seismograph

(D) Thermometer

Q.27 Sound level while a rocket taking off- 

(A) 130db

(B) 120db

(C) 115db

(D) 110db

Q.28 Which of the following represents the year in which Alexander invaded India?

(A) 323 BC

(B) 324 BC

(C) 326 BC

(D) 328 BC

Q.29 World press Freedom Day is on – 

(A) 1st June

(B) 22nd July

(C) 3rd May

(D) 15th August

Q.30 United Nations Organization headquarters is at – 

(A) Canada

(B) Spain

(C) New York

(D) Japan

Q.31 Wake up India book was written by- 

(A) Annie Besant

(B) Helen Keller

(C) Javed Akhtar

(D) Lisa Ray

Q.32 Capital city of Sri Lanka- 

(A) Bombay

(B) Tokyo

(C) Colombo

(D) Delhi

Q.33 First Bank in India to Introduce Talking ATMs for disabled persons 

(A) Union Bank of India

(B) Punjab National Bank

(C) ICICI Bank

(D) SBI Bank

Q.34 First Regional Rural Bank named Prathama Grameen Bank was started by – 

(A) Syndicate Bank

(B) SBI Bank

(C) Bank of Baroda

(D) UBI Bank

Q.35 First Indian Bank to start with Indian Capital – 

(A) SBI

(B) Bank of Baroda

(C) Punjab National Bank

(D) ICICI Bank

Q.36 First Bank in India listed in New York Stock Exchange (NYSE) –

(A) HDFC Bank

(B) Axis Bank

(C) ICICI Bank

(D) SBI Babj

Q.37 First Joint Stock Bank of India – 

(A) Allahabad Bank

(B) Punjab National Bank

(C) Bank of Baroda

(D) SBI Bank

Q.38 Countries which have currency as Rupee- 

(A) India, Mauritius, Nepal, Pakistan, Sri Lanka

(B) Afghanistan

(C) Iraq

(D) Saudi Arab

Q.39 First Asian to receive Nobel prize- 

(A) Bankim Chandra

(B) Sardar Patel

(C) Rabindranath Tagore

(D) Jawahar Lal

Q.40 Number of International Air Ports in India- 

(A) 20

(B) 25

(C) 21

(D) 19

ANSWERS

1.A

2.C

3.A

4.C

5.A

6.C

7.A

8.C

9.A

10.D

11.A

12.C

13.A

14.A

15.C

16.C

17.A

18.C

19.A

20.C

21.A

22.C

23.A

24.C

25.B

26.C

27.A

28.C

29.C

30.C

31.A

32.C

33.A

34.A

35.C

36.C

37.A

38.A

39.C

40.C