REASONING QUIZ 92

0
93

REASONING QUIZ

1. Uttarakhand : Dehradun : : Mizoram : ?
A. Aizawl
B. Kohima
C. Shillong
D. Darjeeling

2. Crime : Court : : Disease : ?
A. Doctor
B. Medicine
C. Hospital
D. Treatment

3. YQXP : JBIA : : OVNU : ?
A. FAGZ
B. HRIS
C. DKCJ
D. DNEO

4. ADGJ : BEHK : : DGJM : ?
A. KPUB
B. GJMP
C. KNQT
D. PSVY

5. ACE : BDF : : GIK : ?
A. HJL
B. AXP
C. CFG
D. GFC

6. CAT : BIG : : DDY : ?
A. CLL
B. CLM
C. CML
D. CEP

7. 1 : 1 : : 10 : ?
A. 12
B. 110
C. 210
D. 1000

8. 7 : 56 : : 5 : ?
A. 25
B. 26
C. 30
D. 35

9. The following numbers fall in a group. Which one does not belong to the group? 53, 63, 83, 73
A. 53
B. 63
C. 83
D. 73

10. Which one is the same as Mumbai, Kolkata and Cochin?
A. Delhi
B. Kanpur
C. Chennai
D. Sholapur

11. In questions, find the odd word/ letters/number pair from the given alternatives.
A. Kolkata
B. Vishakhapatnam
C. Bengaluru
D. Haldia

12. In questions, find the odd word/ letters/number pair from the given alternatives
A. Cabbage
B. Carrot
C. Potato
D. Beetroot

13. In questions, find the odd word/ letters/number pair from the given alternatives.
A. HGFE
B. PONM
C. DCBA
D. MSTU

14. In questions, find the odd word/ letters/number pair from the given alternatives.
A. GFI
B. VUX
C. POR
D. LKM

15. In questions, find the odd word/ letters/number pair from the given alternatives
A. vwqp
B. yxmn
C. gfkl
D. cbrs

16. In questions, find the odd word/ letters/number pair from the given alternatives
A. (324, 18)
B. (441, 72)
C. (117, 81)
D. (186, 14)

17. In questions, find the odd word/ letters/number pair from the given alternatives.
A. (11,121)
B. (25,625)
C. (12. 141)
D. (15, 225)

18. Find the smallest number which when divided by 25, 40 or 56 has in each case 13 as remainder.
A.1413
B.1400
C.1439
D.1426

19. Arrange the following words as per order in the dictionary :
1. Emplane
2. Empower
3. Embrace
4. Elocution
5. Equable
A.5, 1, 3, 2, 4
B.4, 2, 1, 3, 5
C.4, 3, 1, 2, 5
D.4, 5, 2, 3, 1

20. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words?
1. Sowing
2. Tilling
3. Reaping
4. Weeding
A.3, 1, 2, 4
B.2, 1, 4, 3
C.1, 2, 4, 3
D.1, 3, 2, 4

ANSWERS
1. A
2. C
3. C
4. B
5. A
6. A
7. D
8. C
9. B
10. C
11. C
12. A
13. D
14. D
15. A
16. A
17. C
18. A
19. C
20. B

SHARE
Previous articleAPTITUDE QUIZ 91
Next articleENGLISH QUIZ 90