APTITUDE QUIZ 152

0
232

APTITUDE QUIZ

Q.1) Average cost of 4 ruled and 2 unruled notebooks is Rs.38. Average cost of 7 ruled and 8 un ruled note books is Rs.52, and Average cost of 5 ruled and 6 unruled notes is Rs.45. Find the total cost of 8 ruled and 8 un ruled note books.
a) Rs.815.5
b) Rs.751.5
c) Rs.715.5
d) Rs.810.5
e) None of these

Q.2) Sumith ate 70 dates in 1week. Each day he ate 2 more dates than those he ate on the earlier day. What is the average number of dates did he eat on the first, fourth and last day?
a) 13
b) 15
c) 10
d) 9
e) 11

Q.3) In a class room 410 cake pieces are distributed among some girls and boys. Total number of girls is 30. Each girl gets four pieces and each boy gets five pieces. Find the average number of boys and girls in the class room?
a) 58
b) 41
c) 52
d) 44
e) None of these

Q.4) The total salary paid to the 25 assembly workers is Rs. 237500. The foreman’s salary is 110% of the average salary of assembly workers salary. How much salary is paid to the Foreman?
a) Rs.13100
b) Rs.12350
c) Rs. 11900
d) Rs. 10450
e) None of these

Q.5) In an R&D department, the average monthly salary of 21 Mentors and 5 TLs in a Govt exam coaching institute was Rs.4500. When one TL’s salary was Rs.11000 was replaced with a new TL, then the average salary of the department went down to Rs.4450. what is the salary of new TL?
a) Rs.9700
b) Rs.8500
c) Rs.10500
d) Rs.9000
e) Cannot be determined

Q.6) Renuka went to shop and buy a chocolate pocket. Renuka thought the chocolate pocket contain more than 90 chocolates but less than 100 chocolates. Her friend Ravi thought the chocolate pocket contained more than 85 chocolates but less than 95 chocolates and another friend Ramya saw a chocolate pocket and said it cannot be more than 93 chocolates. If all are them are correct in their estimate, what is the average of different probable number of chocolate in the pocket?
a) 93
b) 91
c) 92
d) 89
e) 90

Q.7) The average monthly salary of four persons are A, B, C and D is Rs. 12000. If their salary are in the ratio of A to B is 2 : 5, B to C is 5 : 1 and C to D is 1 : 4, then what is average salary of B and D?
a) Rs.16000
b) Rs.17500
c) Rs.18000
d) Rs. 19000
e) 21000

Q.8) The sum of cube of two positive numbers is 728 and difference between their cubes is 296. Find the average of two numbers?
a) 6
b) 7
c) 14
d) 19
e) 11

Q.9) The average weight of W, X and Y is 46 kg. If Z replaced W. The average would be 52 kg and if Z replaced X, the average would be 56 kg, If Z replaced Y, the average would be 48 kg. What is average weight of W, Y and Z?
a) 60 kg
b) 52 kg
c) 48 kg
d) 56 kg
e) None of these

Q.10) The average weight of 19 boxes of apple is 11.5 kg, a box is added increasing the average weight by 400 g. What is the weight of new box?
a) 20.5 kg
b) 19.5 kg
c) 21 kg
d) 18.4 kg
e) None of these

Q.11) A car during its journey travels 35 minutes at a speed of 65 km/hr, another 56 minutes at the speed of 45 km/hr and 2 hours at the speed of 70km/hr. find its average?
a) 5 km/hr
b) 60km/hr
c) 5 km/hr
d) 5km/hr
e) None of these

Q.12) A thief steals a motorcycle at 3.30am and drives it at 54kmph. The theft is discovered at 4am and the policeman sets off in another motorcycle at 72kmph. When will he overtake the thief?
a) 6 am
b) 30 am
c) 30am
d) 5am
e) None of these

Q.13) A boy goes to his school from his house at a speed of 3 km/hr and returns at a speed of 2 km/hr. If he takes 5 hours in going and coming the distance between his house and school is
a) 3 km
b) 6 km
c) 8 km
d) 13 km
e) none of these

Q.14) If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more. The actual distance travelled by him is:
a) 52 km
b) 62 km
c) 50 km
d) 55 km
e) None of these

Q.15) A student goes to school at a speed of 6 kmph and returns home at a speed of 4.5 kmph. If takes 10.5 hours in all, then how far is the school from his home?
a) 18 km
b) 21 km
c) 24 km
d) 27 km
e) 36 km

Q.16) A car covers the distance of 660 meters in 30 rotations. Then the diameter of the wheel is?
a) 5 meters
b) 5 meters
c) 7 meters
d) 6 meters
e) 3 meters

Q.17) Sonal runs 220 metres every day. How many kilometers will she run in 3 weeks?
a) 4.42
b) 5.62
c) 6.32
d) 4.62
e) None of these

Q.18) A man travelled a distance of 30 km at the speed of 5 kmpl, another distance of 24 km at 2kmpl and further 30 km at speed of 3 kmpl. What is the approximately average speed of the total journey?
a) 6 km/hr
b) 2 km/hr
c) 4 km/hr
d) 3 km/hr
e) 5 km/hr

Q.19) The average speed of a car is two-third the average speed of a train which travels 270 kms. in 3 hours. How much distance will the car cover in 5 hours?
a) 360 km
b) 420 km
c) 300 km
d) 180 km
e) None of these

Q.20) The average speed of a bus is one-third the speed of a train. The train covers 1125 kms. in 15 hours. How much distance will the bus cover in 36 minutes?
a) 18 km
b) 75 km
c) 21 km
d) 12 km
e) None of these

Answer Key
1. b
2. c
3. d
4. d
5. a
6. c
7. c
8. b
9. d
10. b
11. c
12. b
13. b
14. c
15. d
16. c
17. d
18. d
19. c
20. e