CURRENT AFFAIRS

0
46

Important Current Affairs Questions 2021

Q1 : Which country will set up the world’s largest wind power plant?

(A) Singapore

(B) UAE

(C) Germany

(D) South Korea

Q2 : The Indo-US joint military exercise “War Exercise 20” was launched at the Mahajan Field Firing Range in ____________.

(A) Arunachal Pradesh

(B) Uttarakhand

(C) Gujarat

(D) Rajasthan

Q3 : War Exercise 20 is the _____ version of the annual bilateral joint exercise of both the Indian and American armies.

(A) 15th

(B) 16th

(C) 17th

(D) 18th

Q4 : Recently Akhtar Ali passed away. Which sport did he belong to?

(A) Table Tennis

(B) cricket

(C) Badminton

(D) Tennis

Q5 : Christopher Plummer is the oldest Oscar-winning actor who has died recently. He was related to which country?

(A) New Zealand

(B) Australia

(C) England

(D) Canada

Q6 : How many states have completed reforms in Ease of Doing Business as prescribed by the Ministry of Finance?

(A) 12

(B) 20

(C) 9

(D) 17

Q7 : Which company has been selected by NASA to carry out its SPHEREx mission celestial survey?

(A) Blue Origin

(B) SpaceX

(C) Boeing

(D) Joint Launch Alliance

Q8 : The Square Kilometer Array Observatory (SKAO) Council has been formed dedicated to radio astronomy. Where is the headquarters of this SKAO located?

(A) United Kingdom

(B) Singapore

(C) Australia

(D) Indonesia

Q9 : What is the theme for International Day 2021 to eradicate female genital mutilation, complete intolerance?

(A) A Piece of Me

(B) Unleashing Youth Power

(C) No Time for Global Inaction: Unite, Fund, and Act to End Female Genital Mutilation

(D) (d) The eliminations of harmful practices, including female genital mutilation

Q10 : Chief Minister of Delhi, Arvind Kejriwal has launched a ‘_____________’ campaign to promote electric vehicles.

(A) Power-on Delhi

(B) Power Delhi

(C) Power Delhi

(D) Switch Delhi

Q11 : Federal Bank has announced the introduction of a special savings account scheme “______________” for children below 18 years of age.

(A) SMS

(B) Agricultural branch

(C) FX 4U

(D) fedfirst

Q12 : Which of the following global digital payment platform has announced the decision to discontinue its domestic payment services in India?

(A) AmazonPay

(B) MasterCard

(C) Visa

(D) PayPal

Q13 : The International Day for the Elimination of Female Genital Deformity, Complete Intolerance, is ce

(A) 3 February

(B) 4 February

(C) 5 February

(D) 6 February

Q14 : The Government of India has inked a pact with which country to set up a Centre of Excellence on Hydrogen?

(A) Norway

(B) Australia

(C) Australia

(D) Maldives

Q15 : Which phase of the Intensified Mission Indradhanush has been launched by the government in 2021?

(A) 2nd

(B) 3rd

(C) 4th

(D) 6th

Q16 : V Narayanasamy has been resigned as the Chief Minister of which state/UT?

(A) Lakshadweep

(B) Andhra Pradesh

(C) Puducherry

(D) Telangana

Q17 : Which state’s CM has inaugurated the Chariot in a temple?

(A) Andhra Pradesh

(B) Odisha

(C) Tamil Nadu

(D) Goa

Q18 : Who has won the Best Actor Award at the Dadasaheb Phalke International film festival 2021?

(A) Akshay Kumar

(B) Ajay Devgn

(C) Shahrukh Khan

(D) Aamir Khan

Q19 : India’s first centralized AC Railway Terminal has been inaugurated in which city?

(A) Hyderabad

(B) Bangalore

(C) Visakhapatnam

(D) Mumbai

Q20 : As per HSBC, what is the growth rate projection of India in fiscal 2021-22?

(A) 9%

(B) 10.5%

(C) 11.2%

(D) 12.1%

Q21 : The Chief of Army Staff has flagged off the 100th and final K9 Vajra Tracked Self-Propelled Howitzer. The gun has been developed by which entity?

(A) Larsen and Toubro

(B) Ordnance Factories Board

(C) Bharat Forge

(D) Tata Power

ANSWER

1.D

2.D

3.B

4.D

5.D

6.A

7.B

8.A

9.C

10.D

11.D

12.D

13.D

14.A

15.B

16.C

17.A

18.A

19.B

20.C

21.A