CURRENT AFFAIRS

0
11

Current Affairs Questions 2021   

Q1: Which of the following organization has introduced the world’s first Nano Urea Liquid to farmers across the world?

(A) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare

(B) ICAR

(C) NABARD

(D) IFFCO

Q2 : The United Nations observes Global Mother-Paternity Day every year on _____ to honor all parents across the globe.

(A) 1st June

(B) June 2

(C) June 3

(D) 4th June

Q3 : Who is the author of the book ‘Stargazing: The Players in My Life’?

(A) Sourav Ganguly

(B) Kapil Dev

(C) Mohammad Azharuddin

(D) Ravi Shastri

Q4 : Paul Sluter who passed away recently was the former Prime Minister of which country?

(A) Denmark

(B) Iceland

(C) Sweden

(D) Greece

Q5 : Ajit Doval has commissioned the Indian Coast Guard (ICG) Offshore Patrol Vessel (OPV) _______.

(A) able

(B) Shoor

(C) Charioteer

(D) alert

Q6 : The Board of Control for Cricket in India (BCCI) has confirmed that the second phase of IPL 2021 will be held in _________.

(A) Sri Lanka

(B) Qatar

(C) United Arab Emirates

(D) United Kingdom

Q7 : PM Modi announced _______ PM Cares Fund for the children orphaned due to COVID-19.

(A) Rs 5 lakh

(B) Rs 10 lakh

(C) Rs 15 lakh

(D) Rs 20 lakh

Q8 : What has been given the additional charge of Director General of National Investigation Agency?

(A) Motisagar

(B) Ghanshyam Singh

(C) Shardanand Singh

(D) Kuldeep Singh

Q9 : Who among the following has won the gold medal in the 75kg women’s middle class final at the Asian Boxing Championships?

(A) Mavulda Movlonova

(B) Pooja Rani

(C) Nazim Kizaibe

(D) Mary Kom

Q10 : Which of the following organization launched ‘Young Warrior Movement’ to involve 5 million youth to fight against COVID-19?

(A) DRDO

(B) IDRO

(C) Indian Army

(D) CBSE

Q11 : What amount monetary penalty has been imposed by RBI on HDFC Bank?

(A) Rs 2 crore

(B) Rs 5 crore

(C) Rs 7 crore

(D) Rs 10 crore

Q12 : How much amount of monetary assistance has been approved by the government to students through DBT under Mid-Day Meal Scheme?

(A) 11.50 cr

(B) 11.50 cr

(C) 20.00 cr

(D) 11.80 cr

Q13 : Who is the author of the book titled “Languages of Truth: Essays 2003-2020”?

(A) Salman Rushdie

(B) J.K. Rowling

(C) Mark Twain

(D) Leo Tolstoy

Q14 : Which nation has allowed couples to have three children, ending its two-child policy?

(A) China

(B) India

(C) Japan

(D) Pakistan

Q15 : Which ministry has launched YUVA- Prime Minister’s Scheme For Mentoring Young Authors?

(A) Ministry of Rural Development

(B) Ministry of Finance

(C) Ministry of Health and Family Welfare

(D) Ministry of Education

Q16 : Who has been named as the Convenor of the GoM to look into the matter of concessions & exemptions from GST for COVID relief materials?

(A) Conrad Sangma

(B) Pinarayi Vijayan

(C) Yogi Adityanath

(D) Narendra Modi

Q17 : As per RBI annual report, banks’ bad loan ratio could rise to how much percentage by September 2021?

(A) 14.2%

(B) 13.5%

(C) 12.5%

(D) 13.0%

Q18 : Which country chaired the second BRICS Sherpas’ and Sous Sherpas’ meeting?

(A) Brazil

(B) India

(C) China

(D) Russia

Q19 : Who has been given the additional charge of the Director-General of the National Investigation Agency?

(A) YC Modi

(B) Taraknath Banerjee

(C) Kuldip Singh

(D) Subodh Kumar Jaiswal

Q20 : The UAE government awarded whom with its Golden Visa?

(A) Muhammad Atif Aslam

(B) Rashid Ali

(C) Anu Malik

(D) Sanjay Dutt

Q21 : Which state government has announced Chief Sishu Sewa Scheme for the welfare of children?

(A) Nagaland

(B) Assam

(C) Meghalaya

(D) TamilNadu

ANSWERS

1.D

2.A

3.D

4.A

5.D

6.C

7.B

8.D

9.B

10.D

11.D

12.D

13.A

14.A

15.D

16.A

17.B

18.B

19.C

20.D

21.B