CURRENT AFFAIRS

0
38

Current Affairs Questions 2020

Q1 : Who has been appointed the new chairman of the Odisha Human Rights Commission?

(A) Bijoy Krishna Patel

(B) Mohan Sharma

(C) Prakash Verma

(D) Rohit Singh

Q2 : Maharashtra: NCP MLA from Pandharpur-Mangalveda has died due to Corona, what was his name?

(A) Mohan Sharma

(B) Prakash Verma

(C) Rohit Singh

(D) Bharat Bhalke

Q3 : In the Ministry of Health under the chairmanship of Union Health and Family Welfare Minister Harsh Vardhan, which day has been celebrated as the day?

(A) National Farmers Day

(B) National Organ Donation Day

(C) National Flower Day

(D) National Brave Day

Q4 : Which film screening is being conducted online from 27 to 29 November by the Film Division of the Ministry of Information and Broadcasting?

(A) Virat Film Show

(B) Lok Virat film screenings

(C) Folk film performance

(D) Film screenings

Q5 : West Bengal’s Transport Minister has resigned from his post. What was his name?

(A) Mohan Sharma

(B) Prakash Verma

(C) Rohit Singh

(D) Suvendu Adhikari

Q6 : Recently, which word has been chosen by Cambridge Dictionary for Word of the Year 2020?

(A) Lockdown

(B) Vaccine

(C) Quarantine

(D) Isolation

Q7 : Bharatiya Janata Party (BJP) MLA from Rajsamand, Rajasthan died due to Corona, what was his name?

(A) Kiran Maheshwari

(B) Mohan Sharma

(C) Prakash Verma

(D) Rohit Singh

Q8 : Who will preside over the meeting of representatives of the Shanghai Cooperation Organization (SCO) governments to be held today?

(A) Mohan Sharma

(B) Prakash Verma

(C) Vice President M Venkaiah Naidu

(D) Rohit Singh

Q9 : Who has been included by the Sports Ministry in the Target Olympic Podium Scheme (TOPS)?

(A) Duti Chand, Katie Irfan, Anu Rani, Shivpal Singh, Arokia Rajeev, Noh Nirmal Tom, Alex Anthony, MR Puvamma

(B) Katy Irfan, Anu Rani, Shivpal Singh, Arokia Rajeev, Noh Nirmal Tom, Alex Anthony, MR Puvamma

(C) Duti Chand, Anu Rani, Shivpal Singh, Arokia Rajeev, Noh Nirmal Tom, Alex Anthony, MR Puvamma

(D) Duti Chand, Katie Irfan, Arokia Rajeev, Noh Nirmal Tom, Alex Anthony, MR Puvamma

Q10 : Which state government has announced to provide free tablets to students from 8th to 12th for online studies?

(A) Rajasthan

(B) Madhya Pradesh

(C) Haryana

(D) Punjab

Q11 : In the midst of the Corona crisis, the country’s economy recorded what percentage decline in the second quarter of the current financial year 2020-21 in July-September?

(A) 7.0 percent

(B) 7.3 percent

(C) 7.5 percent

(D) 7.4 percent

Q12 : How many wickets has Australia defeated India in the first ODI played between India and Australia?

(A) 66 runs

(B) 46 runs

(C) 60 runs

(D) 56 runs

Q13 : Who has become the 43rd chairman of the Shiromani Gurdwara Parbandhak Committee?

(A) Bibi Jagir Kaur

(B) Mohan Sharma

(C) Prakash Verma

(D) Rohit Singh

Q14 : Which actor has won the Best Actor Award at the International Emmy Awards 2020?

(A) Mohan Sharma

(B) Prakash Verma

(C) Billy Barrett

(D) Rohit Singh

Q15 : Minister of State for Home Kiren Rijiju has launched which edition of Fit India School Week?

(A) Second Edition

(B) First edition

(C) third edition

(D) fourth edition

Q16 : Recently, the Government of Karnataka has renamed the Boring & Lady Curzon Medical College after whom?

(A) APJ Abdul Kalam

(B) Atal Bihari Vajpayee

(C) Nathuram Godse

(D) Pranab Mukherjee

Q17 : In the second ODI, how many runs did Australia beat India by an unbeatable 2-0 lead in the series?

(A) 52 runs

(B) 51 runs

(C) 53 runs

(D) 54 runs

Q18 : According to which standard Indian Oil has launched the new engine Oil Servo Pride NXT for trucks?

(A) BS – 5 standard

(B) BS – 9 standard

(C) BS – 4 standard

(D) BS – 6 standard

Q19 : Which Ethiopian runner has won the Delhi Half Marathon?

(A) Mohan Sharma

(B) Edemwork Vallegan

(C) Prakash Verma

(D) Rohit Singh

Q20 : Which portal has been launched by Union Environment Minister Prakash Javadekar?

(A) India Knowledge Portal

(B) India Climate Change Portal

(C) India Climate Knowledge Portal

(D) India Climate Change Knowledge Portal

Q21 : Prison religious folk dance is related to?

(A) Punjab

(B) Karnataka

(C) Tamil Nadu

(D) Kerala

ANSWER

  1. A
  2. D
  3. B
  4. B
  5. D
  6. C
  7. A
  8. C
  9. A
  10. C
  11. C
  12. A
  13. A
  14. C
  15. A
  16. B
  17. B
  18. D
  19. B
  20. D
  21. C