CURRENT AFFAIRS

0
21

Important Current Affairs Questions 2021

Q1 : How long has the Free Domain in local Indian languages been offered by the National Internet Exchange of India (NIXI)?

(A) January 25, 2021

(B) January 24, 2021

(C) January 31, 2021

(D) January 30, 2021

Q2 : Which country’s troops will participate in India’s Republic Day Parade, 2021?

(A) France

(B) Russia

(C) Britain

(D) Bangladesh

Q3 : Which country has been renamed by the United States as the ‘State Sponsor of Terrorism’?

(A) Ukraine

(B) Turkey

(C) Iran

(D) Cuba

Q4 : In which country is the global stock of Ebola vaccine being made?

(A) Greenland

(B) Germany

(C) Switzerland

(D) Italy

Q5 : The Reserve Bank of India has imposed a penalty of ___________ on Deutsche Bank AG for non-compliance with certain provisions of the interest rate instructions on deposits.

(A) 1 crore

(B) 2 crores

(C) 3 crores

(D) 4 crores

Q6 : The snow climbing festival was celebrated for the first time in the Nubra Valley of _______. The seven-day long event was organized by the Nubra Adventure Club.

(A) Uttarakhand

(B) Ladakh

(C) Himachal Pradesh

(D) Sikkim

Q7 : What is India’s retail inflation rate in December 2020?

(A) 1.59 percent

(B) 2.59 percent

(C) 3.59 percent

(D) 4.59 percent

Q8 : Dr. Najma Heptulla, Governor of Manipur has released the book “Making of a General-A Himalayan Echo” written by _____________.

(A) NC Marwah

(B) Syed Ata Hasnain

(C) Konsam Himalaya Singh

(D) Om Prakash

Q9 : Veda Mehta, who died recently, is a famous _______.

(A) Industrialist

(B) Director

(C) Scientist

(D) Author

Q10 : RBI revoked the license of Vasantdada Nagari Sahakari Bank Limited. In which state is this bank located?

(A) Goa

(B) Gujarat

(C) West Bengal

(D) Maharashtra

Q11 : Who is the author of the book “The Population Myth: Islam, Family Planning and Politics in India”?

(A) Naveen Chawla

(B) Achal Kumar Jyoti

(C) SY Qureshi

(D) Naseem Zaidi

Q12 : What is the rank of India in Henley Passport Index 2021?

(A) 80

(B) 87

(C) 8288

(D) 85

Q13 : Who has recently replaced TC Sushil Kumar as the new Managing Director of LIC?

(A) Deepak Shah

(B) Jairam Oswal

(C) Siddharth Mohanty

(D) Raman Sharma

Q14 : Recently, famous personality ‘Narendra Chanchal’ has passed away, was he?

(A) singer

(B) Author

(C) actor

(D) Poet

Q15 : Recently, which Indian mathematician has received the ‘Michael and Sheila Held Award’ for the year 2021?

(A) Ajit Chandrapal

(B) Ranjit Singhal

(C) Devpal Mathur

(D) Nikhil Srivastava

Q16 : Which state government announced that it will undertake a heritage project for the beautification of the famous Konark Sun temple?

(A) Jharkhand

(B) West Bengal

(C) Tamil Nadu

(D) Odisha

Q17 : Which state/UT has emerged on top in the NITI Aayog’s India Innovation Index 2021?

(A) Kashmir

(B) Jammu

(C) Chandigarh

(D) Delhi

Q18 : The Power Grid has signed an agreement with which state to improve telecom connectivity in Hilly Areas?

(A) Gujarat

(B) Uttar Pradesh

(C) Sikkim

(D) Himachal Pradesh

Q19 : What is the rank of India in the Global Firepower Nation Index 2021?

(A) 3rd

(B) 4th

(C) 1st

(D) 9th

Q20 : The Centre has recently approved the 850 megawatt (MW) Ratle hydropower project in which of these states?

(A) Odisha

(B) Tripura

(C) Jammu and Kashmir

(D) Ladakh

Q21 : Which state has renamed the dragon fruit as ‘Kamalam’?

(A) Assam

(B) Gujarat

(C) Tripura

(D) Goa

ANSWERS

  1. C
  2. D
  3. D
  4. C
  5. B
  6. B
  7. D
  8. C
  9. D
  10. D
  11. C
  12. D
  13. C
  14. A
  15. D
  16. D
  17. D
  18. D
  19. B
  20. C
  21. B