Current Affairs and GK Quiz – 09/01/2016

0
174

CURRENT GK QUIZ

 

1.Where was 350th Prakash Utsav organized to mark the birth anniversary of Guru Gobind Singh?
A.Patna
B.Bhopal
C.Mumbai
D.Amritsar

Answer  –  A.Patna

2.In Partnership with which industry, the Guwahati Biotech Park organized the Assam Biotech Conclave 2017 on January 5, 2017?
A.Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI)
B.Federation of Industry & Commerce of North Eastern Region (FINER)
C.North East Federation on International Trade (NEFIT)
D.The Confederation of Indian Industry (CII)

Answer  –  B.Federation of Industry & Commerce of North Eastern Region (FINER)

3.Which Ministry has recently launched an IPR Enforcement Toolkit for the Police Department of all the states to enable them better deal with IP crimes?
A.Ministry of Law and Justice
B.Ministry of Commerce and Industry
C.Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises
D.Ministry of External Affairs

Answer  – B Ministry of Commerce and Industry

4.Where was the International Conference on “Yoga for Diabetes” organized on January 4, 2017?
A.Maharashtra
B.Haryana
C.New Delhi
D.Uttar Pradesh

Answer  – C.New Delhi

5.Which bank has tied up with Life Insurance Corporation of India (LIC) to boost venture capital investment in MSME Sector?
A.Reserve Bank of India (RBI)
B.Securities and Exchange Board of India (SEBI)
C.National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)
D.Small Industries Development Bank of India (SIDBI)

Answer  –  D.Small Industries Development Bank of India (SIDBI)

6.Who has been appointed as the Chief Human Resources Officer for the Capgemini India operation effective from January 1, 2017?
A.Aruna Jayanthi
B.Anil Jalali
C.Srinivas Kandula
D.Paul Hermerin

Answer  – B.Anil Jalali

7.Who has been nominated as the Managing Director for IBM’s India operations replacing Vanitha Narayana?
A.Karan Bajwa
B.Sanjay Kapoor
C.Akshay Patra
D.Rekha Menon

Answer  – A.Karan Bajwa 

8.Name the newly appointed Chairman of Tata Power Co Ltd in place of Cyrus Mistry.
A.Vikram Desai
B.Aditya Choudhari
C.Mohan Sekhar
D.S Padmanabhan

Answer  –  D.S Padmanabhan 

9.Name the new UK’s ambassador to the European Union (EU) after the resignation of Sir Ivan Rogers.
A.Sir James Bevan
B.Sir Tim Barrow
C.Sir Michael Arthur
D.Sir Dominic Asquith

Answer  – B.Sir Tim Barrow 

10.Name the new organ discovered in the digestive system by the Ireland’s Scientists which was unknown since 100 years.
A.Mesostenium
B.Peritoneum
C.Mesentery
D.Mesocolon

Answer  – C.Mesentery

11.Which country has won the 2016 SAFF Women’s Championship?
A.India
B.Nepal
C.Bangladesh
D.Sri Lanka

Answer  – A.India

12.Recently a 105 year old man from France made a record of cycling 14 miles in an hour at a race in Paris. Name the Cyclist.
A.Arnaud Geyre
B.Robert Marchand
C.Viktor Kapitonov
D.José Beyaert

Answer  –  B.Robert Marchand 

13.The last survivor of the Sitar Trinity and the inventor of Jafferkhani Baaj music style died on January 4, 2017 at the age of 88 in Mumbai. Name that Sitar Maestro.
A.Abdul Halim Jaffer Khan
B.Ustad Vilayat Khan
C.Ustad Rais Khan
D.Pandit Ravi Shankar

Answer  –  A.Abdul Halim Jaffer Khan 

14.Gangmumei Kabui  who died on January 5, 2017 at the age  of 77 was former Minister of which state?
A.Assam
B.Manipur
C.Mizoram
D.Arunachal Pradesh

Answer  – B.Manipur

15.Name the book recently released on the former President APJ Abdul Kalam by the Vice President Hamid Ansari.
A.Dr. A.P.J. Abdul Kalam as People’s President
B.A.P.J. Abdul Kalam’s Journey as President
C.President Dr. A.P.J. Abdul Kalam
D.The People’s President A.P.J. Abdul Kalam

Answer  –  D.The People’s President A.P.J. Abdul Kalam

16.Name the Accident Insurance Scheme launched by the Karnataka Bank for its Saving Bank (SB) Account Customers.
A.KBL Bima Yojana
B.KBL Suraksha Bima
C.KBL Suraksha
D.KBL Insurance

Answer  – C.KBL Suraksha

17.Indian Cricketer MS Dhoni on January 4, 2017 stepped down as the captain of the Indian Team. How many One Day International (ODI) Matches have been captained by Dhoni?
A.111
B.72
C.199
D.60

Answer  – C.199

18.The Centre has recently approved Rs. 1782.44 Crore financial assistance as drought relief for which state?
A.Telangana
B.Andhra Pradesh
C.Karnataka
D.Kerala

Answer  –  C.Karnataka

19.On January 5, 2017, the Union Government imposed anti-dumping duty on imports of jute and its products from which country?
A.Nepal
B.Bangladesh
C.Both A & B
D.Malaysia

Answer  –  C.Both A & B

20.The North Delhi Municipal Corporation has on January 5, 2017 named a stretch of road in Rohini area after which Spiritual Leader?
A.Guru Ram Das
B.Guru Govind Singh
C.Guru Tegh Bahadur
D.Guru Hargobind Singh

Answer  –  B.Guru Govind Singh

21.Which state has announced a new scheme on January 6, 2017 to provide financial assistance of Rs. 1000 to distressed single women in the state?
A.Haryana
B.Telangana
C.Punjab
D.Kerala

Answer  –  B.Telangana

22.Where is the 10 day Island Tourism Festival 2017 organized?
A.Lakshadweep
B.Dadra and Nagar Haveli
C.Bay of Bengal
D.Andaman and Nicobar

Answer  – D.Andaman and Nicobar

23.With which country India has signed a Protocol for amending the existing Double Taxation Avoidance Convention (DTAC) on January 6, 2017?
A.Kazakhstan
B.China
C.Uzbekistan
D.Russia

Answer  – A.Kazakhstan

24.A nine-member committee has been formed by the Union Government to suggest and recommend formation of National Sports Development Code. Who will be the head of the committee?
A.S Padmanabhan
B.Injeti Srinivas
C.Karan Bajwa
D.Srinivas Kandula

Answer  – B.Injeti Srinivas

25.How many Indian-Origin innovators has been featured in the 2017 Forbes Super Achievers List?
A.Twenty
B.Twenty-Five
C.Thirty
D.Fourty

Answer  – C.Thirty

26.Who has been nominated for the 4th Yash Chopra Memorial Award?
A.Akshay Kumar
B.Salman Khan
C.Kapil Sharma
D.Shah Rukh Khan

Answer  –  D.Shah Rukh Khan

27.Where was the 16th Financial Stability and Development Council (FSDC) meeting held?
A.Pune
B.New Delhi
C.Mumbai
D.Hyderabad

Answer  –  B.New Delhi

28.Who has been appointed as the new captain of Indian Cricket Team for all three formats of the game?
A.Rishabh Pant
B.Ajinkya Rahane
C.Yuvraj Singh
D.Virat Kohli

Answer  – D.Virat Kohli 

29.Which country will help India in developing Chennai, Ahmedabad and Varanasi as smart cities?
A.United Kingdom
B.Japan
C.France
D.United States

Answer  –  B.Japan

30.China recently developed its longest bullet train to cover over 2,760 km distance. Name the train
A.Shangri-la of the World
B.Shenzhen night view
C.Shanghai Maglev Train
D.Kunming-Beijing HSR

Answer  –  A.Shangri-la of the World