CURRENT AFFAIRS QUIZ

0
821

 

1.Which e-commerce company has recently launched a 100 member Merchant Helpdesk to educate merchants across India about digital payments?
A.Paypal
B.Oxigen
C.Mobikwik
D.Paytm

Answer  – D.Paytm

2.The Foundation Stone of Char Dham Highway Development Project was laid by Prime Minister Shri Narendra Modi on December 27 in UttarakhanD.What is the total outlay of the project?
A.Rs. 11,000
B.Rs. 12,000
C.Rs. 15,000
D.Rs. 17,000

Answer  –  B.Rs. 12000

3.Which State on December 25 launched India’s first Bio-Diesel Buses?
A.Karantaka
B.Punjab
C.Haryana
D.Gujarat

Answer  –  A.Karantaka

4.Who has been conferred with the Honorary Doctorate by the Maulana Azad National Urdu University on December 26 for promoting Urdu Language and Culture?
A.Farah Khan
B.Shah Rukh Khan
C.Amir Khan
D.Salman Khan

Answer  – B.Shah Rukh Khan

5.Name the pioneering astronaut, famous for the theory of dark matter, who died on December 25 at the age of 88.
A.Lawrence Aller
B.John N Bahcall
C.Vera Rubin
D.Carl Sagan

Answer  – C.Vera Rubin

6.China on December 23 successfully tested its Fifth Generation twin-engine radar-evading stealth fighter. Name the massive fighter jet.
A.J-20
B.SH-5
C.FC-35
D.FC-31

Answer  –  D.FC-31

7.The office of Sagarmala Development Company was recently inaugurated by the Ministry of Shipping in which of the given place?
A.Maharashtra
B.New Delhi
C.Andhra Pradesh
D.Uttarakhand

Answer  –  B.New Delhi

8.The Bank of Maharashtra has adopted which village to transform it into cashless village?
A.Malangaon
B.Madhav Nagar
C.Karnal
D.Haripur

Answer  – A.Malangaon

9.Name the universe’s biggest super-clusters of galaxies discovered by the Astronomers near the Milky Way.
A.Laniakea Supercluster
B.Virgo SuperCluster
C.Hydra Supercluster
D.Vela supercluster

Answer  – D.Vela supercluster

10.Name the cricketer who scored the record breaking score of 359 not out, the highest unbeaten score by an opening batsman, in the First-Class Cricket.
A.Mukund Parmar
B.Samit Gohel
C.Cheteshwar Pujara
D.Axar Patel

Answer  – B.Samit Gohel 

11.Post demonitization, which state organized the country’s first Digi Dhan Mela as a part of the programme to spread digital literacy and promote cashless economy?
A.Jharkhand
B.Chhattisgarh
C.Haryana
D.Uttarakhand

Answer  – C.Haryana

12.Who has been named as the Captain of Cricket Australia’s ODI team of the year 2016?
A.Virat Kohli
B.Steve Smith
C.M.S. Dhoni
D.AB de Villiers

Answer  – A.Virat Kohli

13.Name the Sri Lankan politician who had served as the Prime Minister twice and died on December 27 at the age of 83.
A.D.M. Jayaratne
B.Wijeyananda Dahanayake
C.Mahinda Rajapaksa
D.Ratnasiri Wickremanayake

Answer  –  D.Ratnasiri Wickremanayake

14.Which state government has recently introduced the ‘Biotechnology Policy-2016‘ to establish itself as a preferred destination for manufacturing of biotechnology products?
A.Odisha
B.Rajasthan
C.Gujarat
D.Madhya Pradesh

Answer  –  C.Gujarat

15.The three-phase campaign Nagar Uday Abhiyan has been launched by which Indian State to focus on welfare of the people and development of urban localities?
A.Bihar
B.Madhya Pradesh
C.Himachal Pradesh
D.West Bengal

Answer  – B.Madhya Pradesh

16.Who has been named for the 26th Bihari Puraskar 2016 by the K K Birla Foundation?
A.Satya Narayan
B.Muanjodaro
C.Dr. Bhagwati Lal Vyas
D.Arjun Deo Charan

Answer  – A.Satya Narayan

17.Indian Army has signed an agreement with institution to set up a research and development (R&D) cell to deal with the problems and possible solutions for the Indian Army.
A.Jawaharlal Nehru University, New Delhi
B.IIT Gandhinagar
C.IIIT, Hyderabad
D.Indian Institute of Science Bangalore

Answer  – B.IIT Gandhinagar

18.Who has been appointed as brand ambassador for Tata Motor’s commercial vehicle (CV) business unit on December 27?
A.Lionel Messi
B.Virat Kohli
C.Akshay Kumar
D.Kapil Sharma

Answer  –  C.Akshay Kumar

19.Which Board has given its final clearance for the Ken-Betwa inter-linking of rivers (ILR) project to meet the water needs of Uttar Pradesh and Madhya Pradesh?
A.Intellectual property Appellate Board (IPAB)
B.National Tiger Conservation Authority
C.National Board for Wildlife (NBWL)
D.National Institute of Animal Welfare

Answer  – C.National Board for Wildlife (NBWL) 

20.How much amount has been approved by the cabinet for the annual Action Plan of Delhi for 2016-17 under AMRUT?
A.Rs. 223 crore
B.Rs. 266 crore
C.Rs. 289 crore
D.Rs. 250 crore

Answer  –  B.Rs 266 crore 

21.As per the report of Congressional Research Service (CRS), what is the overall position of India, in purchasing defence equipments during 2008-2015, among the developing countries?
A.Second
B.First
C.Fourth
D.Sixth

Answer  – A.Second

22.India’s first Caterpillar Train, an innovative concept that would fly over city’s traffic would be launched by which Indian state?
A.Gujarat
B.Himachal Pradesh
C.Haryana
D.Uttar Pradesh

Answer  – C.Haryana

23.Which state has proposed to set up a new Ministry for the welfare of Vimukta Jati and Nomadic Tribes (VJNT) OBCs and Special Backward classes?
A.Karnataka
B.Uttarakhand
C.Punjab
D.Maharashtra

Answer  – D.Maharashtra

24.Which among the following state has recommended the Centre for suitable amendments to the Wildlife Protection Act for using the antlers for medicinal purposes?
A.Andhra Pradesh
B.Odisha
C.Kerala
D.Karnataka

Answer  –  C.Kerala

25.Where was the 24th National Children’s Science Congress organized?
A.New Delhi
B.Mumbai
C.Amritsar
D.Pune

Answer  –  D.Pune

26.Which among the given NBFC received the final approval of RBI on December 27 to start operating as Small Finance Bank in India?
A.Rural Electricity Corp
B.Au Financiers
C.Shriram transport Finance
D.Edelweiss capital

Answer  – B.Au Financiers

27.India has signed a bilateral technical cooperation agreement with which country for green and sustainable construction of infrastructure? 
A.Nepal
B.Italy
C.Bhutan
D.Israel

Answer  – C.Bhutan

28.Recently December 27, 2016, which state laid the foundation stone of Film Television and Liberal Arts Institute?
A.Uttar Pradesh
B.Chhattisgarh
C.Maharashtra
D.Haryana

Answer  – A.Uttar Pradesh

29.In which of the given states, the Ministry of Human Resource Development is setting up a new Regional Institute of Education (NIE), the foundation stone of which was laid on December 27.
A.Kerala
B.Madhya Pradesh
C.Andhra Pradesh
D.Punjab

Answer  – C.Andhra Pradesh

30.Social Networking Service Twitter has recently partnered with which bank to provide an advanced customer service in real time?
A.HDFC Bank
B.ICICI Bank
C.Yes Bank
D.RBL Bank

Answer  –  B.ICICI Bank

31.Name the tribal colony which has been declared as the India’s first fully digital and cashless colony on December 27, 2016?
A.Malai Pandaram
B.Kattunayakan
C.Nedumkayam
D.Cholanaikkan

Answer  –  C.Nedumkayam

32.Recently China started the operation of one of the world’s longest high speed train with a length of 2,252 km and 330 kmph speed.Name the train.
A.Shanghai-Hangzhou Line
B.Qinhuangdao-Shenyang Line
C.Guangzhou-Shenzhen Line
D.Shanghai-Kunming Line

Answer  –  D.Shanghai-Kunming Line

33.Reserve Bank of India on December 28 gave an in-principle approval to which mobile wallet firm to set up a Bharat Bill Payments Operating Unit (BBPOU)?
A.MobiKwik
B.Paytm
C.Freecharge
D.Oxigen

Answer  – A.MobiKwik

34.Who has been appointed as the fourth deputy governor of RBI on December 28? 
A.Vishwavir Ahuja
B.Viral V. Acharya
C.MD Patra
D.Vimal Bhandari

Answer  –  B.Viral V. Acharya

35.Who has been elected as the president of India International Centre (IIC) on December 26, 2016?
A.Soli J Sorabjee
B.Shiv Vishwanathan
C.Vinayakrao Patwardhan
D.Mr. Georg Penz

Answer  –  A.Soli J Sorabjee 

36.Name the American actress, best known for playing Princess Leia in Star Wars, who died in flight tour on December 27.
A.Beth Grant
B.Alfre Woodard
C.Adrienne Jo Barbeau
D.Carrie Fisher

Answer  – D.Carrie Fisher

37.BJP Leader Sunderlal Patwa, who died on December 28 in Bhopal at the age of 92 had served as the former Chief Minister of which state?
A.Himachal Pradesh
B.Uttar Pradesh
C.Madhya Pradesh
D.Maharashtra

Answer  –  C.Madhya Pradesh

38.Which Indian State will host the 2022 National Games?
A.Assam
B.Manipur
C.Mizoram
D.Meghalaya

Answer  – D.Meghalaya

39.China successfully launched two High-Resolution Remote Sensing Satellites on December 28, 2016 from the Taiyuan Satellite Launch Centre to get high quality commercial images. Name the satellite.
A.SuperResol-101/02
B.HighResol-1 01/02
C.SuperView-1 01/02
D.HighView-1 01/02

Answer  – C.SuperView-1 01/02

40.Nedumkayam, which has become the India’s first cashless and digital tribal colony, is in which state/union territory?

A.Kerala

B.Tamil Nadu

C.Puducherry

D.Andhra Pradesh

Answer – A.Kerala

 


Join Today 

No.1 Coaching Institute of Udaipur Region

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch :- 8233223322

Shobhagpura Branch :- 7727867730

Sector 14 Branch :- 9521314152