CURRENT GK QUIZ – 14/01/2017

0
123

 

1.The renowned UK’s Daily Telegraph’s correspondent known for reporting World War II news died on January 10 at the age of 105. Who was that British war correspondent?
A.Barbara Mandell
B.Joanne Malin
C.Thomas Barnes
D.Clare Hollingworth

Answer  –  D.Clare Hollingworth

2.The Polish military officer and renowned socialist, mostly known for coining the term Liquid Modernity, who died on January 9 at the age of 91. Who is he ?
A.Mikhail Tukhachevsky
B.Zygmunt Bauman
C.Stanislaw Zolkiewski
D.Leszek Chyła

Answer  –  B.Zygmunt Bauman

3.Who won the gold medal in the Thai Boxing Championship at national level ?
A.Ayush Menon
B.Ryan Murray
C.Rohan Iyer
D.Abbu Ammaz

Answer  – D.Abbu Ammaz

4.Yana Kudryavtseva of Russia who recently announced her retirement was associated to which sports?
A.Gymnastics
B.Tennis
C.Badminton
D.Shooting

Answer  – B. A.Gymnastics

5.Who has been appointed as the new Chief Executive Officer of Flipkart on January 9, 2017?
A.Sanjeev Mohanty
B.Kalyan Krishnamurthy
C.Kunal Bahl
D.Sanjeev Agarwal

Answer  –  B.Kalyan Krishnamurthy 

6.How many Indian-American scientists have been named by the US President Barach Obama for the Presidential Early Career Award for Scientists and Engineers (PECASE) on January 10, 2017?
A.Two
B.Seven
C.Four
D.Three

Answer  – C.Four

7.The Indian space agency ISRO has signed a partnership pact with which country’s space agency for satellite launch technology?
A.NASA, USA
B.JAXA, Japan
C.CNES, France
D.CNSA, China

Answer  – C.CNES, France

8.Name the winner of the 2017 Scottish Junior Open Squash championship ?
A.Salim Khan
B.Shreyas Mehta
C.Arjun Gupta
D.Max Martin

Answer  –  B.Shreyas Mehta

9.Recently Botanical Survey of India scientists discovered a new species of ginger named, Zingiber pseudosquarrosum, having medicinal properties. In which region was it discovered?
A.Andaman and Nicobar Islands
B.Indian Ocean
C.Bay of Bengal
D.Lakshadweep Sea

Answer  –  A.Andaman and Nicobar Islands

10.Researchers predict formation of a new plate boundary on the floor of the Indian Ocean due to the largest earthquake of 2012 that hit Andaman-Sumatra region and may lead to future quakes. What was the name of that earthquake? 
A.Valdivia Quake
B.Prince William Sound
C.Slip-Strike Quake
D.Bio-Bio Quake

Answer  – C.Slip-Strike Quake 

11.Name the advanced towed artillery gun system that was successfully test-tried by the Indian Army recently in the Himalayas.
A.Dhanush
B.Dragon
C.Bhisma
D.Godzilla

Answer  –  A.Dhanush

12.The Ministry of Health is soon to introduce a new vaccine in the Universal Immunisation Programme (UIP) from February 2017. Name that vaccine.
A.Malaria-Typhiod Vaccine
B.Ebola Vaccine
C.Measles-Rubella Vaccine
D.Chikungunya Vaccine

Answer  – C.Measles-Rubella Vaccine

13.Name the Chinese rocket that successfully launched three satellites into space on January 9, 2017.
A.Kuaizhou-1
B.Long March 3B
C.Long March 3C
D.Kuaizhou-1A

Answer  – D.Kuaizhou-1A

14.When is the World Hindi day celebrated?
A.January 7
B.January 11
C.January 10
D.January 9

Answer  – C.January 10

15.Which Indian air service firm has launched a ‘Fly For Sure’ scheme on January 11, 2017 to ensure confirmed travel to passengers?
A.SpiceJet
B.IndiGo
C.Air India
D.Jet Airways

Answer  – C.Air India

16.Who has clinched the men’s single title in the 2017 Chennai Open Championship ?
A.Yuki Bhambri
B.Roberto Bautista Agut
C.Daniil Medvedev
D.Radu Albot

Answer  – B.Roberto Bautista Agut 

17.The Biography “Akhada” is based on the life of which Indian Wrestler?
A.Mohammad Ali Qamar
B.Hawa Singh
C.Dara Singh
D.Mahavir Singh Phogat

Answer  – D.Mahavir Singh Phogat

18.The Bureau of Indian Standards has revised the Hallmarking of Gold on January 9, 2017 on which three grades of gold ornaments?
A.14 carat, 18 carat and 22 carat
B.9 carat, 15 carat and 22 carat
C.15 carat, 18 carat and 22 carat
D.14 carat, 22 carat and 24 carat

Answer  –  A.14 carat, 18 carat and 22 carat

19.Roman Herzog who died on January 10, 2017 was the former President of which country?
A.Germany
B.France
C.Portugal
D.Britain

Answer  –  A.Germany

20.Which airport has adopted the world’s first performance and benchmarking digital platform ‘Arc’ on January 10, 2017?
A.Kolkata Airport
B.Hyderabad Airport
C.Mumbai Airpot
D.Delhi Airport

Answer  – D.Delhi Airport