CURRENT GK QUIZ ENGLISH

0
156

 

1.A new species of gibbons have recently been discovered by the scientists in which country?
A.United Kingdom
B.China
C.Japan
D.Russia

Answer  –  B.China

2.Name the second submarine of Scorpene-class that was launched on January 12, 2017 at the Mazagon Dock Shipbuilders Limited by Indian Navy.
A.INS Shishumar
B.INS Vikrant
C.INS Khanderi
D.INS Kalvari

Answer  – C.INS Khanderi

3.The Supreme Court on January 10, 2017 directed which state to pay Rs.500 crore as compensation to 5,000 victims of Endosulfan poisioning in the state?
A.Kerala
B.West Bengal
C.Andhra Pradesh
D.Assam

Answer  – A.Kerala

4.Which ministry has drafted Prevention of Cruelty to Animals (Dog Breeding and Marketing Rules, 2017) rule to regulate do breeding centres in India?
A.Ministry of Tribal Affairs
B.Ministry of Environment, Forests and Climate Change
C.Ministry of Social Justice and Empowerment
D.Ministry of Earth Science

Answer  –  B.Ministry of Environment, Forests and Climate Change

5.In which Indian state will be the world’s first Gender Literature Festival scheduled to be held in April 2017?
A.Rajasthan
B.Haryana
C.Bihar
D.Uttar Pradesh

Answer  –  C.Bihar

6.Which state has presented a Power Budget on January 12, 2017 with focus on reforms in the sector?
A.Gujarat
B.Arunachal Pradesh
C.Himachal Pradesh
D.Jammu and Kashmir

Answer  – D.Jammu and Kashmir 

7.The National Dairy Development Board has signed an MoU with which state on January 10 , 2017 to promote diary sector in the state?
A.Harayan
B.Gujarat
C.Arunachal Pradesh
D.Punjab

Answer  –C.Arunachal Pradesh

8.On January 11, 2017, Saudi Arabia has increased the annual Haj quota of which country by 34,500?
A.India
B.Bangladesh
C.Pakistan
D.Indonesia

Answer  –A.India

9.Europe’s first under water sculpture museum, Museo Atlantico, has been inaugurated off the coast which island?
A.Santorini
B.Lanzarote
C.New Guinea
D.Mykonos

Answer  –B.Lanzarote

10.Which bank has helped the Temples in Tamil Nadu to go digital to enable the devotees pay donations digitally?
A.Bank of Baroda
B.State Bank of India
C.HDFC Bank
D.ICICI Bank

Answer  –  C.HDFC Bank

11.Which bank has launched a Voice Biometrics Authentication System on January 10, 2017 for the phone banking customers of the bank?
A.Citibank
B.DBL Bank
C.Yes Bank
D.Axis Bank

Answer  – A.Citibank

12.Government Policy Think Tank NITI Aayog has estimated the GDP growth rate of India to __________ for 2016-17?
A.6.8 percent
B.8 percent
C.7.6 percent
D.7 percent

Answer  – B.8 percent

13.Who has been appointed as the new Chief Investment Officer of Snapdeal effective from January 16, 2017?
A.Binny Bansal
B.Devin Wenig
C.Jason Kothari
D.Sanjeev Mohanty

Answer  – C.Jason Kothari 

14.Which Indian Political leader has been appointed as the senior fellow of US-based think tank Atlantic Council on January 10, 2017?
A.Baldev Singh
B.Upendra Jaiswal
C.Manoj Sinha
D.Manish Tewari

Answer  –  D.Manish Tewari 

15.Which organization has recently directed Central Drugs Standard Control Organisation (CDSCO) to test the use of microbeads used in cosmetics products?
A.National Green Tribunal
B.Ministry of Environment, Forest and Climate Change
C.National Board for Wild Life
D.Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation

Answer  – A.National Green Tribunal 

16.Which countries space agency is set to launch a record of 103 satellites in one go in space in the first week of February 2017?
A.CNSA, China
B.NASA, USA
C.ISRO, India
D.JAXA, Japan

Answer  – C.ISRO, India

17.How many MoUs were signed between India and Portugal on January 7, 2017 during the seven day visit of Portuguese Prime Minister Antonio Costa?
A.Six
B.Two
C.Seven
D.Eight

Answer  –  C.Seven

18.Russia has recently amended its law to allow long-term agreements for spares and support for military equipment supply to which country? 
A.France
B.India
C.Pakistan
D.Japan

Answer  –  B.India

19.With which country India has signed an MoU on January 11, 2017 to provide Line of Credit for USD 100 million for agricultural mechanism? 
A.Kenya
B.Portugal
C.Russia
D.Vietnam

Answer  –  A.Kenya

20.In which city was the 2017 International Conference on Disability Communication (ICDC) held?
A.New Delhi
B.Indore
C.Chennai
D.Mumbai

Answer  –  D.Mumbai