GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

0
68

GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

Q 1.  Which of the following term is not commonly associated with the budget of India?

(A) Rigid budget

(B) Gender Budget

(C) Gross Budgetary Support

(D) Outcome Budget

Q 2 :  Where is the first Special Economic Zone of India?

(A) Surat

(B) Indore

(C) Jaipur

(D) Ahmedabad

Q 3:  Gram Anaj Bank Scheme is being implemented by which ministry?

(A) Ministry of Rural Development

(B) Village Grain Bank Scheme

(C) Ministry of Tribal Affairs

(D) Ministry of Agriculture

Q 4:  Who chairs the Trade and Economic Relations Committee (TERC)?

(A) Prime Minister

(B) Finance Secretary

(C) Finance Minister

(D) Commerce Minister

Q 5 :  Direct Tax Code is related to which of the following?

(A) Service Tax

(B) Excise Duty

(C) sales tax

(D) Income Tax

Q 6:  When was the Minimum Wages Act passed?

(A) 1950

(B) 1948

(C) 1975

(D) 1955

Q 7:  When was the 20 point program reinstated?

(A) 2008

(B) 2009

(C) 2005

(D) 2007

Q 8:  Which of the following regulates Mutual Funds?

(A) SEBI

(B) SBI

(C) RBI

(D) none of these

Q 9 :  When was the Food Safety and Standards Act passed in India?

(A) 2005

(B) 2006

(C) 2008

(D) 2011

Q 10:  Who has the maximum share in the total external debt of India?

(A) Medium Term Borrowings

(B) Long Term Borrowings

(C) very long term borrowings

(D) Short Term Borrowings

Q 11:  National Small Savings Fund is a part of which of the following?

(A) Public Account of India

(B) Consolidated Fund of India

(C) Prime Minister’s Relief Fund

(D) Contingency Fund of India

Q 12 :  The National Saffron Mission was launched as a sub-scheme of

(A) National Horticulture Mission

(B) National Agricultural Development Scheme

(C) National Cash Crop Program

(D) National Food Security Mission

Q 13:  Which of the following data is released monthly?

(A) CPI

(B) IIP

(C) WPI

(D) ALL OF THE ABOVE

Q 14 :  In which year did Napoleon Bonnart become emperor?

(A) 1804

(B) 1799

(C) 1815

(D) 1802

Q 15 :  Which of the following is not a correct match?

(A) Vithi- Andhra Pradesh

(B) Rasila- Gujarat

(C) Bidesia- Uttarakhand

(D) Krishnavattam- Kerala

Q 16:  A famous place dedicated to Sabarimala in Kerala is?

(A) Ayyappan

(B) Muthappan

(C) Kotilingeshwar

(D) Ayyanar

Q 17:  Under which act is Hawala transaction closed in India?

(A) FERA

(B) FRBMA

(C) AFSPA

(D) FEMA

Q 18:  What should be the minimum proportion of women in Mahatma Gandhi National Employment Guarantee Scheme?

(A) 25%

(B) 30%

(C) 40%

(D) 50%

Q 19 :  When was the National Investment Fund established?

(A) 2002

(B) 2004

(C) 2005

(D) 2007

Q 20:  Which is the largest seafood item exported from India?

(A) Frozen Shrimp

(B) Frozen Crabs

(C) Cephalopod

(D) frozen fish

 

ANSWERS

  1.  A
  2. B
  3. B
  4. C
  5. D
  6. B
  7. D
  8. A
  9. B
  10. B
  11. A
  12. B
  13. D
  14. A
  15. C
  16. A
  17. D
  18. B
  19. C
  20. A