REASONING QUIZ 44

0
1432

REASONING QUIZ

  1. Which letter will come exactly between the tenth letter from your left and the seventh letter from your right. Without changing any order in the original from the alphabet?

A.) N

B.) P

C.) O

D.) Q

 

  1. If it is possible to from a word with the first, fourth, seventh and eleventh letters in the word ‘SPHERVLVODS’ write the second letter of thet word. Otherwise, X is the answer.?

A.) S

B.) E

C.) L

D.) O

 

 

  1. How many pairs of letters are there in the word ‘CASTRAPHONE’ which have as many letters between them in the word as in the alphabet?

A.) One

B.) Two

C.) Three

D.) Four

 

  1. In the following alphabet second half is written first and then the first half is arranged in reverse order. Then which of the following will be the 5th letter to the left of 16th letter from the right? 
    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A.) S

B.) T

C.) P

D.) F

 

  1. If the letters in the word RUTHENIUM are rearranged in the alphabetical order, which letter will be second to the right of middle letter?

A.) I

B.) T

C.) N

D.) R

 

  1. How many pairs of letters in the word ‘CHAIRS’ have as many letters between them in the word as in the alphabet?

A.) 3

B.) 2

C.) 1

D.) 5

 

  1. From the word ‘LAPAROSCOPY’ how many independent meaningful words can be made without changing the order of the letters and using each letter only once ?

A.) 3

B.) 4

C.) 1

D.) 2

 

  1. A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z . Which letter in this alphabet is the eighth letter to the right of the letter and which is tenth letter to the left of the last but one letter of the alphabet?

A.) Y

B.) W

C.) G

D.) F

 

 

  1. How many pairs of letters are there in the word “CASTRAPHONE” which have as many letters between them in the word as in the alphabet?

A.) 3

B.) 4

C.) 5

D.) 6

 

  1. If in the word ‘DISTURBANCE’, the first letter is interchanged with the last letter, the second letter is interchanged with the tenth letter and so on, which letter would come after the letter T in the newly formed word ?

A.) T

B.) S

C.) R

D.) C

 

 

  1. If the following English alphabet, if second half of the alphabet is written in reverse order, which of the letter is 7th right of 16th letter from the left?

A.) O

B.) P

C.) Q

D.) R

 

 

  1. If 1st & 7th, 2nd & 8th, 3rd & 9th letters are interchanged in the word TRANSLATION. What will be the fifth letter to the right of 9th letter from the right?

A.) T

B.) L

C.) R

D.) S

 

  1. From the word ‘CARRIAGE’, how many independent words can be made without changing the order of the letter only once.

A.) One

B.) Two

C.) Three

D.) Four

 

  1. If the first and second letters in the word ‘EXCELLECE’ are interchanged, in the sameway third and fourth letters, the fifth and the sixth letters and so on. Which letter would be the sixth when counted from the right?

A.) C

B.) D

C.) E

D.) L

 

  1. From the word ‘POSTSCRIPT’, how many independent words can be made without changing the order of the letters and using each letters only once?

A.) 1

B.) 2

C.) 3

D.) 4

 

  1. What should come next in the following letter sequence?     
    A A B A B C A B C D A B C D E A B C D

A.) A

B.) E

C.) B

D.) C

 

  1. S L U A Y J V E I O N Q G Z B D R H
    What will come in place of question (?) mark in the following series?
    LA UJ YI EG ?

A.) QH

B.) NR

C.) ZH

D.) IB

 

  1. How many meaningful English words can be formed with the letters ESRO using each letter only once in each word?

A.) One

B.) Two

C.) Three

D.) Four

 

  1. If the first and second letters in the word DEPRESSION’ were interchanged, also the third and the fourth letters, the fifth and the sixth letters and so on, which of the following would be the seventh letter from the right ?

A.) O

B.) R

C.) S

D.) P

 

  1. From the word ‘ASTOUNDER’, how many independent words can be made with-out changing the order of the letters and using each letter only once?

A.) 1

B.) 2

C.) 3

D.) 4

 

ANSWERS

  1. C
  2. B
  3. D
  4. A
  5. B
  6. B
  7. D
  8. B
  9. C
  10. B
  11. C
  12. C
  13. B
  14. D
  15. B
  16. A
  17. B
  18. C
  19. D
  20. B

 

SHARE
Previous articleENGLISH QUIZ 42
Next articleVOCAB OF THE DAY