REASONING QUIZ 55

0
191

REASONING QUIZ

1. Two buses start from the opposite points of a main road, 150 kms apart. The first bus runs for 25 kms and takes a right turn and then runs for 15 kms. It then turns left and runs for another 25 kms and takes the direction back to reach the main road. In the meantime, due to a minor breakdown, the other bus run only 35 kms along the main road. What would be the distance between the buses at this point?
A. 65 kms
B. 75 kms
C. 80 kms
D. 85 kms

2. X and Y start moving towards each other from two places 200 m apart. After walking 60 m, B turns left and goes 20 m, then he turns right and goes 40 m. He then turns right again and comes back to the road on which he had started walking. If A and B walk with the same speed, what is the distance between them now?
A. 20 m
B. 30 m
C. 40 m
D. 50 m

3. If A is to the south of B and C is to the east of B, in what direction is A with respect to C?
A. North-East
B. North-West
C. South-East
D. South-West
E. None of these

4. A is 40 m south-west of B. C is 40 m south-east of B. Then C is in which direction of A?
A. East
B. West
C. North-east
D. South

5. There are four towns P, Q, R and T. Q is to the south-west of P, R is to the east of Q and south-east of P, and T is to the north of R in line with QP. In which direction of P is T located?
A. South-east
B. North
C. North-east
D. East

6. Of the six members of a panel sitting in a row, A is to the left of D, but on the right of E. C is on the right of X, but is on the left of B who is the left of F. Which two members are sitting right in the middle?
A. A and C
B. C and B
C. D and B
D. D and C

7. A, B, C and D playing cards. A and B are partners. D faces towards North. If A faces towards West, then who faces towards South?
A. B
B. C
C. D
D. Data inadequate

8. P, Q, R and S are playing a game of carrom. P, R and S, Q are partners. S is to the right of R who is facing west, then Q is facing?
A. North
B. South
C. East
D. West

9. The town of Paranda is located on Green Lake. The town of Akram is west of Paranda. Tokhada is east of Akram but west of Paranda. Kakran is east of Bopri but west of Tokhada and Akram. If they are all in the same district, which town is the farthest west?
A. Paranda
B. Kakran
C. Akram
D. Bopri

10. Five boys standing in a row facing east. Deepak is to the left of Sameer, Tushar and Shailendra. Sameer, Tushar and Shailendra are to the left of Sushil. Shailendra is between Sameer and Tushar. If Tushar is fourth from the left, how far is Sameer from the right?
A. First
B. Second
C. Third
D. Fourth
E. Fifth

11. A person walks 4 km towards west, then turns to his right to travel 9 km. He turns towards east and travels 12 km. Finally, he travels 3 km towards south. How far is he from the initial position (in km)?
A. 15
B. 23
C. 18
D. 10
E. 28

12. Laxman travels 7 km towards south and then 5 km towards his left. He further travels 5 km towards south. How far is he from the starting point?
A. 13 km
B. 9 km
C. √149 km
D. √119 km
E. 22 km

13. Two ladies and two men are playing cards and are seated at North, East, South and West of a table. No lady is facing East. Persons sitting opposite to each other are not of the same sex. One man is facing South. Which directions are the ladies facing?
A. East and West
B. South and East
C. North and East
D. North and West
E. None of these

14. The post office is to the east of the school while my house is to the south of the school. The market is to the north of the post office. If the distance of the market from the post office is equal to the distance of my house from the school, in which direction is the market with respect to my school?
A. North
B. East
C. North-east
D. South-west

15. One afternoon, Manisha and Madhuri were talking to each other face to face in Bhopal on M.G. Road. If Manisha’s shadow was exactly to the exactly to the left of Madhuri, which direction was Manisha facing?
A. North
B. South
C. East
D. Data inadequate
E. None of these

16. Boys and girls are made to sit in 5 rows and 5 columns all of them facing North. A is at the center of the arrangement, P is to the immediate right of A, Q is just behind P and R is to the North of A. Q is in which direction with respect to R?
A. South
B. South-West
C. North-East
D. Data inadequate
E. None of these

17. Five friends A, B, C, D and E are staying in the same locality. B’s house is to the east of A’s house and to the north of C’s house. C’s house is to the west of D’s house. D’s house is in which direction with respect to A’s house?
A. South-East
B. North-East
C. East
D. Data inadequate
E. None of these

18. ‘X’ started walking straight towards South. He walked a distance of 5 m and then took a left turn and walked a distance of 3 m. Then he took a right turn and walked a distance of 5 m again. ‘X’ is facing which direction now?
A. North-East
B. South
C. North
D. South-West
E. None of these

19. Ten boys are standing in a row facing the same direction. Abhijit, who is seventh from the left end of the row, is to the immediate right of Sushant, who is fifth from the right end of the row. Sushant is third to the right to the right of Rupin. How many children are there between Abhijit and Rupin?
A. One
B. Two
C. Three
D. Data inadequate
E. None of these

20. Y is to the East of X, which is to the North of Z. If P is to the South of Z, then P is in which direction with respect to Y?
A. North
B. South
C. South-East
D. North-East
E. None of these

ANSWERS
1. A
2. C
3. D
4. A
5. C
6. D
7. B
8. A
9. D
10. D
11. D
12. A
13. D
14. C
15. A
16. E
17. A
18. B
19. C
20. E