REASONING QUIZ 64

0
223

REASONING QUIZ

1. A is son of C while C and Q are the sisters to one another. Z is the mother of Q. If P is the son of Z, Which one of the following statements is correct ?
A.Q is the grandfather of A
B.P is the maternal uncle of A
C.P is the cousin of A
D.Z is the brother of C

2. Pointing at a photo, Dinesh said, “His father is only son of my mother.” The photo belongs to- :
A. Dinesh
B. Dinesh’s brother
C. Dinesh’s father
D. Dinesh’s son

3. Looking at a portrait of a man, Sanjay said, “His mother is the wife of my father’s son. Brothers and sisters I have none.” At whose portrait was Sanjay Looking.
A. His son
B. His nephew
C. His cousin
D. His uncle

4. A man said to a lady, “The son of your only brother is the brother of my wife.” What is the lady to the man.
A. Mother
B. Sister
C. Sister of father-in-law
D. Grandfather
E. Materanal aunt

5. If A is the brother of B and K, D is the the mother of B and E is the father of A. Which one of the following statement is not definitely true ?
A.B is the brother of K
B.A is the father of K
C.A is the son of D
D.D is the wife of E

6. Introducing a lady, a man said, “Her mother is the only daughter of my mother-in-law.” What is the man to the lady ?
A. Son
B. Father
C. Uncle
D. Husband

7. Introducing a woman, a man said, “Her mother’s husband’s sister is my aunt.” How man is related to the woman ?
A. Nephew
B. Brother
C. brother-in-law
D. Cousin

8. Leela, who is Sohan’s daughter, says to Latika, “Your mother Alka is the younger sister of my father who is the third child of Gajanan.” What is the relation of Gajanan to Latika ?
A. Father
B. Uncle
C. Grandfather
D. Father-in-law

9. Old man’s son is my son’s uncle, then what relation has the old man me ?
A. Brother
B. Father
C. Grandfather
D. Uncle

10. Akash said to Mohit, “That boy in blue shirt is younger of the two brothers of the daughter of my father’s wife.” How is the boy in the blue shirt related to Akash ?
A. Father
B. Uncle
C. Brother
D. Nephew

11. Arun said, “This girl is the wife of the grandson of my mother.” Who is Arun to the girl?
A. Father
B. Grandfather
C. Husband
D. Father-in-law

12. Pointing to Ketan, Namarata Said, “He is the son of my father’s only son.” How Ketan’s mother related to Namarata?
A. Daughter
B. Aunt
C. Sister
D. Sister-in-law

13. A, B and C are sisters, D is the brother of E and E is the daughter of B. How is A related to D ?
A. Sister
B. Cousin
C. Niece
D. Aunt

14. P’s father is Q’s son. M is the paternal uncle of P and N is the Brother of Q. How is N related to M ?
A. Brother
B. Cousin
C. Nephew
D. Data inadequate
E. None of these

15. If A + B means A is the brother of B; A x B means A is the son of B; and A % B means B is the daughter of A then which of the following means M is the maternal uncle of N?
A. M + O x N
B. M % O x N + P
C. M + O % N
D. None of these

16. If D is the brother of B, how B is related to C? To answer this question which of the statements is/are necessary? 1. The son of D is the grandson of C. B is the sister of D.
A. Only 1
B. Only 2
C. Either 1 or 2
D. 1 and 2 both are required

17.If A + B means A is the father of B; A – B means A is the brother B; A % B means A is the wife of B and A x B means A is the mother of B, which of the following shows that M is the maternal grandmother of T?
A. M x N % S + T
B. M x N – S % T
C. M x S – N % T
D. M x N x S % T

18. Pointing to a photograph. Bajpai said, “He is the son of the only daughter of the father of my brother.” How Bajpai is related to the man in the photograph?
A. Nephew
B. Brother
C. Father
D. Maternal Uncle

19. Deepak said to Nitin, “That boy playing with the football is the younger of the two brothers of the daughter of my father’s wife.” How is the boy playing football related to Deepak?
A. Son
B. Brother
C. Cousin
D. Brother-in-law

20. Veena who is the sister-in-law of Ashok, is the daughter-in-law of Kalyani. Dheeraj is the father of Sudeep who is the only brother of Ashok. How Kalyani is related to Ashok?
A. Mother-in-law
B. Aunt
C. Wife
D. None of these

ANSWERS
1. B
2. D
3. A
4. C
5. B
6. B
7. B
8. C
9. B
10. C
11. D
12. D
13. D
14. D
15. D
16. D
17. A
18. D
19. B
20. D