REASONING QUIZ 66

0
211

REASONING QUIZ

1. If it is possible to form a number which is a perfect square of a two digit odd number using the second, fourth, seventh digits of the number 739142658 using each only once, which of the following is the second digit of that two-digit odd number?
A. 4
B. 7
C. 3
D. None

2. If A runs less fast than B, and B runs as fast but not faster than C, then as compared to A, C runs
A. Slower than A
B. Faster than A
C. With same Speed as A
D. Given data is not sufficient to determine

3. If the third day of a month is Tuesday, which of the following would be the 4th day before the 27th day of that month?
A. Tuesday
B. Monday
C. Wednesday
D. Sunday

4. If the digits in the number 25673948 are arranged in ascending order from left to right, what will be the sum of the digits which are fourth from the right and third from the left in the new arrangement?
A. 10
B. 9
C. 8
D. 6

5. How many combinations of two-digit numbers having 8 can be made from the following numbers? 8, 5, 2, 1, 7, 6
A. 10
B. 6
C. 9
D. 11

6. Jaya’s position from the left in a row of the student is 12th and Rekha’s position from the right is 20th after interchanging their positions. Jaya becomes 22nd from the left. How many students were there in the row?
A. 30
B. 31
C. 41
D. 34

7. There are seven persons up on a ladder. A, B, C, D, E, F and G (not in that order). A is further up than E but is slower than C. B is in the middle G is between A and B. E is between B and F. If F is between E and D, the person on the bottom step of the ladder will be
A. B
B. F
C. D
D. E

8. In a row, A is in the 11th position from the left and B is in the 10th position from the right. If A and B interchange, then A becomes 18th from the left, How many persons are there in the row other than A and B?
A. 27
B. 26
C. 25
D. 24

9. In a class of 60, where boys are twice that of girls alaka is ranked. 17th from the top. If there are 9 boys ahead of alaka, than how many girls are after her in the rank?
A. 26
B. 12
C. 10
D. 33

10. In a class of 45 Students, a boy is ranked 20th when two boys joined his rank was dropped by one. What is the rank from the end?
A. 25th
B. 26th
C. 27th
D. 28th

11. In a Queue, Mr.X is fourteenth from the front and Mr. Y is seventeenth from the end. While Mr.Z is exactly in between Mr. X is ahead of Mr. Y and three are 48 persons in the queue how many persons are there between Mr. X and Mr. Z?
A. 6
B. 7
C. 8
D. 9

12. It is realized by Arun that in a line of boys, he is 12th from the right and 4th from the left. How many boys should be included in the line to have 28 boys?
A. 12
B. 13
C. 14
D. 30

13. There are 25 boys in a horizontal row. Rahul was shifted by three places towards his right side and he occupies the middle position in the row. What was his original position from the left end of the row?
A. 15th
B. 16th
C. 12th
D. 10th

14. Usha runs faster than Kamala. Priti runs slower than Swati, Swati runs slower than Kamala. Who is the slowest runner?
A. Kamala
B. Priti
C. Swati
D. Usha

15. In a row of some persons, Bhushan is seventh from the left and motital is fourth from the right. When Bhushan and motital exchange their positions, Bhushan will be fifteenth from the left. What will be motilal’s position from the right?
A. Eighth
B. Fourth
C. Eleventh
D. Twelfth

16. Nikhil remembers that his sister Kranthi had certainly been in Pune for one day after 16th February but before 21st February. While his mother remembers that Kranthi had certainly visited Pune before 20th February. If both of them are correct, then on which day in February had Kranthi visited Pune?
A. Either 18th or 19th
B. 19th
C. 18th
D. Data inadequate
E. None of these

17. In a class Smita is 6th from the top and Harsha is 18th from the bottom. Mangesh is 14 ranks below Smita and 15 ranks above Harsha. How many students are there in the class?
A. 55
B. 53
C. 52
D. Data inadequate
E. None of these

18. If it is possible to make a number which is the square of a two-digit odd number using the second, the fourth and the sixth digits of the number 93217648 and using each only once. Which of the following that two-digit odd number?
A. 17
B. 13
C. 15
D. 21
E. 19

19. Haresh is 27th from the left end of a row of 49 boys and Mahesh is 27th from the right end in the same row. How many boys are there between them in the row?
A. 6
B. 3
C. 5
D. Data inadequate
E. None of these

20. If the sixth day of a month is Tuesday, what is the day on the 5th day prior to the 28th of that month?
A. Thursday
B. Friday
C. Wednesday
D. Saturday
E. None of these

ANSWERS
1. D
2. B
3. B
4. A
5. D
6. C
7. C
8. C
9. B
10. C
11. C
12. B
13. D
14. B
15. D
16. A
17. C
18. E
19. B
20. B