CURRENT AFFAIRS

0
39

Q1 : In which Indian city has the largest cricket stadium in the world been inaugurated recently?

(A) Lucknow

(B) Kolkata

(C) Ahmedabad

(D) Mumbai

Q2 : The Kushinagar Airport of India has received the Directorate General of Civil Aviation (DGCA) license to operate as an international airport. In which state is the airport located?

(A) Uttar Pradesh

(B) Bihar

(C) Assam

(D) Haryana

Q3 : The National Urban Digital Mission (NUDM) has been launched by the Ministry of Housing and Urban Affairs in partnership with which ministry?

(A) Ministry of Electronics and Information Technology

(B) Ministry of Sports

(C) Ministry of External Affairs

(D) Ministry of Health and Family Welfare

Q4 : Which organization has recently approved a $ 304 million loan for the Assam Intra-State Transmission System Enhancement Project?

(A) World Bank

(B) Asian Infrastructure Investment Bank

(C) Asian Development Bank

(D) New Development Bank

Q5 : Which state is setting up a flower processing center to convert unsold flowers into various useful products?

(A) Karnataka

(B) Madhya Pradesh

(C) Kerala

(D) Maharashtra

Q6 : Maritime India Summit 2021 is scheduled to be held in March 2021. Which version of the summit will it be?

(A) 4th

(B) 4rd

(C) 1st

(D) 2nd

Q7 : Who among the following has recently become the youngest woman to cross alone in an ocean?

(A) Jasmine Harrison

(B) Katie Spot

(C) Lucas Heijman

(D) Imani Williams

Q8 : For the “Nagaland: Enhancing Classroom Teaching and Resource Project” by the World Bank, how much amount of loan agreement has been approved to enhance the operation of schools in Nagaland?

(A) USD 211 million

(B) USD 85 million

(C) USD 100 million

(D) USD 68 million

Q9 : Defense Minister Rajnath Singh inaugurated the 26th edition of ‘Hunarhat’ in New Delhi. What is the theme of the event?

(A) Vocal for local

(B) Sabka Saath, Sabka Vikas, everyone’s faith

(C) Aspirational India

(D) Caring Society

Q10 : Which of the following films has won the Best Film Award at Dada Saheb Phalke International Film Festival 2021?

(A) Gunjan Saxena: The Kargil Girl

(B) Poor heart

(C) splash

(D) Tanhaji: The Unsung Warrior

Q11 : Which day is observed as the National Protein Day in India?

(A) 25 February

(B) 27 February

(C) 28 February

(D) 26 February

Q12 : Which bank in India has recently tied with JPMorgan to go live Skills Blockchain technology “Liink” of the US-based bank?

(A) SBI

(B) ICICI Bank

(C) PNB

(D) HDFC Bank

Q13 : The scientists have discovered a new species of alpine plant in which state?

(A) Kerala

(B) Assam

(C) Goa

(D) Arunachal Pradesh

Q14 : On which day is the Central Excise Day observed every year in India?

(A) 22 February

(B) 24 February

(C) 23 February

(D) 21 February

Q15 : The Khelo India University Games (KIUG) 2021 will be hosted by which state?

(A) Ladakh

(B) Karnataka

(C) Gujarat

(D) Odisha

Q16 : What is the outlay of the approved Production Linked Incentive (PLI) scheme for the pharmaceuticals and IT hardware sector?

(A) 15000 crores

(B) 18000 crores

(C) 14000 crores

(D) 17000 crores

Q17 : Natalia Mikhailovna Vodianova who has been appointed as the U.N. Population Fund goodwill ambassador, is a supermodel from which country?

(A) Russia

(B) Singapore

(C) UAE

(D) Japan

Q18 : Indian player R. Vinay Kumar has announced his retirement from which sports?

(A) Boxing

(B) Weightlifting

(C) Cricket

(D) Hockey

Q19 : When is Rare Disease Day celebrated in India?

(A) 28 February

(B) Last day of February

(C) Last Sunday of February

(D) 27 February

Q20 : Which state government has announced a ban on Hookah bars?

(A) Bihar

(B) Jharkhand

(C) Tamil Nadu

(D) Gujarat

Q21 : Who among the following has been appointed for the fifth consecutive term to the post of the President of the People’s Democratic Party (PDP)?

(A) Omar Abdullah

(B) Farooq Abdullah

(C) Mehbooba Mufti

(D) All pilot

ANSWERS

1.C

2.A

3.A

4.B

5.A

6.D

7.A

8.D

9.A

10.D

11.B

12.A

13.D

14.B

15.B

16.A

17.A

18.C

19.B

20.B

21.C