CURRENT AFFAIRS

0
28

Current Affairs Questions 2021  

Q1 : Who has recently become the President for the 76th session of the United Nations General Assembly?

(A) Azim Farooqui

(B) Dooni Lowpard

(C) Abdullah Shahid

(D) Vernon Kecker

Q2 : Who has recently become the next chairman of Petroleum and Natural Gas Regulatory Board (PNGRB)?

(A) Ranjan Kumar Goswami

(B) Sanjeev Nandan Sahai

(C) Ajit Pal Sinha

(D) Jitin Kumar Lokhande

Q3 : Recently, who has become an Indian-origin educational advisor to the World Bank?

(A) Varundev Sisodia

(B) Tipendra Kumarasamy

(C) Piyush Chaturvedi

(D) Ranjit Singh Disale

Q4 : When is the “World Child Labor Prohibition Day” celebrated every year?

(A) 12th June

(B) 13th June

(C) 10th June

(D) 11th June

Q5 : Recently, who has become the cricketer who played the most Test matches for England?

(A) Stuart Broad

(B) Adil Rashid

(C) James Anderson

(D) Chris Woakes

Q6 : Who is the winner of the 2021 Pen Pinter Prize?

(A) Tsitsi Dangarembga

(B) Buchi Emecheta

(C) Godwin Mawuru

(D) Dambudzo Marechera

Q7 : Recently, who has won the International Booker Prize for the year 2021?

(A) Alex Joseph

(B) Harry Vedeau

(C) David Diop

(D) Kirlo Parkinson

Q8 : When is ‘World Environment Day’ celebrated every year?

(A) 05 June

(B) 03rd June

(C) 02nd June

(D) 07 June

Q9 : Recently, who has become the first woman president of the English Football Association?

(A) Petty Mars

(B) Debbie Hewitt

(C) Rini Gol

(D) Hijo John

Q10 : Recently, which country has become the first country in the world to legalize Bitcoin?

(A) El Salvador

(B) Panama

(C) Dominican Republic

(D) Mexico

Q11 : Which Indian actress has won the Best Actor at the 2021 UK Asian Film Festival?

(A) Tillotama Shome

(B) Anupriya Goenka

(C) Geetanjali Kulkarni

(D) Dilnaz Irani

Q12 : Which nation has declared fugitive economic offender Mehul Choksi as a ‘prohibited immigrant’?

(A) Dominican Republic

(B) Antigua and Barbuda

(C) Cuba

(D) Singapore

Q13 : Who has been appointed as the Grievance Officer for India by Facebook?

(A) Vic Gundotra

(B) Radha Vembu

(C) Sabeer Bhatia

(D) Spoorthi Priya

Q14 : Which nation is hosting the G7 Summit?

(A) France

(B) Italy

(C) US

(D) UK

Q15 : Who will captain Team India for the ODI, T20 series against Sri Lanka?

(A) Sanju Samson

(B) Shikhar Dhawan

(C) Devdutt Padikkal

(D) Hardik Pandya

Q16 : India’s first International Maritime Services is set to be established in which place?

(A) Nashik

(B) GIFT City

(C) Dhanbad

(D) Gurugram

Q17 : Goutam Ghose has won the Best Director Award at the 2021 UK Asian Film Festival for which film?

(A) A Death in the Gunj

(B) Beyond the Himalayas

(C) Raahgir: The Wayfarers

(D) Budhia Singh – Born to Run

Q18 : What is the most recent GDP growth rate projection of India as per ICRA in FY22?

(A) 8.1%

(B) 8.7%

(C) 8.5%

(D) 8.3%

Q19 : The RBI has approved the three-year re-appointment of Girish Chandra Chaturvedi as the part-time Chairman of which bank?

(A) Yes Bank

(B) ICICI Bank

(C) Axis Bank

(D) HDFC Bank

Q20 : Researchers from which Indian institute teamed up with a team from the University of Strathclyde in the UK to develop a low-cost sensor to detect COVID-19 in wastewater?

(A) IIT Madras

(B) IIT Bombay

(C) IIT Kanpur

(D) IIT Delhi

Q21 : When is the ‘World Ocean Day’ celebrated every year?

(A) 03rd June

(B) 08 June

(C) 09 June

(D) 05 June

ANSWERS

  1. C

  2. B

  3. D

  4. A

  5. C

  6. A

  7. C

  8. A

  9. B

  10. A

  11. A

  12. A

  13. D

  14. D

  15. B

  16. B

  17. C

  18. C

  19. B

  20. B

  21. B