CURRENT AFFAIRS

0
29

Current Affairs Question And Answers 2021

Q1 : According to the latest report released by Bloomberg, which position has India got in the list of Innovation Index 2021?

(A) 50th

(B) 51st

(C) 52nd

(D) 53rd

Q2 : Who has become the new president of Maharashtra Congress Party?

(A) Akhtar Ali

(B) Nana Patole

(C) Saira Meshi

(D) Pooja Agarwal

Q3 : In which former Australian women’s cricket team captain Lisa Sthalekar has been named?

(A) Iran Hall of Fame

(B) America hall of fame

(C) France hall of fame

(D) Australia Hall of Fame

Q4 : In which state 4G service has been restored by the government after 18 months?

(A) Rajasthan

(B) Jammu and Kashmir

(C) Maharashtra

(D) Uttar Pradesh

Q5 : Which American online payment services company is closing its business in India from April 01?

(A) PayPal 2

(B) PayPal 3

(C) PayPal 4

(D) PayPal 1

Q6 : Recently, what position has India got in the democracy index of 2020 released by EIU?

(A) 32nd

(B) 48th

(C) 53rd

(D) 67th

Q7 : Which cricket team has won the second Test played against Bangladesh by chasing the biggest target in Asia (395 runs)?

(A) West Indies

(B) Pakistan

(C) Iran

(D) India

Q8 : Which female officer of Odisha has been awarded the United Nations Environment Enforcement Award of the United Nations?

(A) Akhtar Ali

(B) Saira Meshi

(C) Sasmita Lenka

(D) Pooja Agarwal

Q9 : In the case of Kovid-19 vaccination, India has reached more than 58 lakh people in which place in the world?

(A) 3rd

(B) 4th

(C) 5th

(D) 6th

Q10 : Who has been appointed as the Chairman of the National Security Council for the next three years?

(A) Akhtar Ali

(B) Saira Meshi

(C) Mr. SN Subrahmanyan

(D) Pooja Agarwal

Q11 : Recently, former cricketer ‘Bruce Taylor’ of which country has died at the age of 77?

(A) New Zealand

(B) Australia

(C) England

(D) Ireland

Q12 : Recently, the Government of Delhi has launched which campaign to promote electric vehicles?

(A) Start Delhi

(B) Switch Delhi

(C) Electo Delhi

(D) Clean Delhi

Q13 : Which actor has won the Oscar Award at the age of 91?

(A) Christopher Plummer

(B) Akhtar Ali

(C) Saira Meshi

(D) Pooja Agarwal

Q14 : What occasion will Prime Minister Narendra Modi deliver the speech today?

(A) On the occasion of Diamond Jubilee of Assam High Court

(B) On the occasion of Diamond Jubilee of Punjab High Court

(C) On the occasion of Diamond Jubilee of Gujarat High Court

(D) On the occasion of Diamond Jubilee of Rajasthan High Court

Q15 :For the first time in the world, a Paris court has imposed a symbolic fine of how many euros on the French government for not making proper efforts to deal with climate hazards?

(A) 1 Euro

(B) 2 euro

(C) 3 euro

(D) 4 euro

Q16 :Since when has the government of Uttar Pradesh instructed to open all schools regularly?

(A) From 13 February (classes 6 to 8) and from 02 March (classes 1 to 5)

(B) From 15 February (classes 6 to 8) and from 03 March (classes 1 to 5)

(C) From 10 February (Class 6 to 8) and from 01 March (Class 1 to 5)

(D) From 18 February (classes 6 to 8) and from 04 March (classes 1 to 5)

Q17 : How many cricketers have registered for IPL auction 2021?

(A) 1097 (814 Indians, 283 foreign players)

(B) 1020

(C) 3020

(D) 2585

Q18 : Recently, in which city India’s first ‘amputee clinic’ has opened?

(A) Bhopal

(B) Hyderabad

(C) Jalgaon

(D) Chandigarh

Q19 : Which Indian tennis veteran has passed away at the age of 81?

(A) Saira Meshi

(B) Akhtar Ali

(C) Pooja Agarwal

(D) Rajesh Sharma

Q20 :Former international boxer and former Asian Games silver medalist died at the age of 89, what was his name?

(A) Akhtar Ali

(B) Saira Meshi

(C) Pooja Agarwal

(D) Captain Hari Singh Thapa

Q21 :By which year Railway Minister Piyush Goyal has declared India to be the first pollution free railway in the world?

(A) By 2025

(B) By 2030

(C) By 2022

(D) By 2031

Q22 :Which festival will be organized by Madhya Pradesh Tourism Department on 13 and 14 February in Mandu city?

(A) Mandu Festival (3rd ed.)

(B) Mandu Festival (4th ed.)

(C) Mandu Festival (6th edition)

(D) Mandu Festival (2nd ed.)

Q23 :According to the recently released report, who has become the most valuable Indian celebrity of the year 2020?

(A) Amitabh Bachchan

(B) Sonu Sood

(C) Kangana Ranaut

(D) Virat Kohli

Q24 :Who has recently become the new Chairman of the National Security Council (NSC)?

(A) SN Subramanian

(B) MK Srivastava

(C) SK Corporation

(D) RK Chaudhary

 ANSWERS

  1. A
  2. B
  3. D
  4. B
  5. D
  6. C
  7. A
  8. C
  9. A
  10. C
  11. A
  12. B
  13. A
  14. C
  15. A
  16. C
  17. A
  18. D
  19. B
  20. D
  21. B
  22. D
  23. D
  24. A