REASONING QUIZ 58

0
412

REASONING QUIZ

1. Pointing to Manju, Raju said, “The son of her only brother is the brother of my wife”. How is Manju related to Raju?
a. Mother’s sister
b. Grandmother
c. Mother-in-law
d. Sister of father-in-law
e. Maternal aunt

2. Introducing a man to her husband, a woman said, “His brother’s father is the only son of my grandfather.” How is the woman related to this man?
a. Mother
b. Aunt
c. Sister
d. Daughter
e. Grandmother

3. How is Radha’s mother’s mother’s daughter-in-law’s daughter related to Radha?
a. Sister
b. Mother
c. Cousin
d. Aunt

4. A is the husband of B. E is the daughter of C. A is the father of C. How is B related to E?
a. Mother
b. Grandmother
c. Aunt
d. Cousin

5. Mr.Ramu’s mother’s father-in-law’s only son’s only daughter’s son is Chetan. How is Ramu related to Chetan?
a. Uncle
b. Nephew
c. Niece
d. Father
e. Cannot be determined

6. 4, 3, 4, 9, 32 ……
a. 125
b. 135
c. 145
d. 155

7. 16 (81) 25 49 (169) 36 64 ( ? ) 4
a. 121
b. 84
c. 81
d. 100

8. 1.5, 3, 5.5, 9, 13.5, 19, …
a. 81
b. 15.5
c. 21.5
d. 25.5

9. Which term of the series 5,8,11,14,…….is 320?
a. 104th
b. 105th
c. 106th
d. 64th

10. In the series 5, 10, 20, 40,….what will be the 10th term?
a. 1280
b. 2560
c. 1820
d. 2650

11. QPO, SRQ, UTS, WVU, ?
a. XVZ
b. ZYA
c. YXW
d. VWX

12. In a certain code language if the word ‘MUSEUM’ is coded as ‘LSPAPG’, then how will the word ‘PALACE’ be coded in that language?
a. OYIWXY
b. OYIXYW
c. IYXYWO
d. YXWYOI

13. If DELHI is coded as 73541 and CALCUTTA as 82589662, how can CALICUT be coded?
a. 5279431
b. 5978213
c. 8251896
d. 8543691

14. In a certain code language, if the number 1 is assigned to all the letters in odd numbered places in the alphabet and the remaining letters are assigned the number 2, than what is the code for the word ‘DANCE’?
a. 21211
b. 12121
c. 22111
d. 21121

15. In a certain code language, if the value of CONTRACT = 56 and ‘GROWTH’ = 30, then what is the value of DISTRIBUTION?
a. 130
b. 132
c. 140
d. 142

16. In a certain code language, if the value of ‘BLOCK’ = 13 and ‘CURTAIN’= 27, then what is the value of the word ‘SCIENCE’?
a. 32
b. 36
c. 38
d. 34

17. In a certain code language, if the word ‘DISTANCE’ is coded as EDCINSAT, then how will you code ‘ACQUIRE’ in that language?
a. EACIQUR
b. EACRIUQ
c. ERCIAQU
d. EARCIQU

18. In a certain code language, if the value of 28 + 14 = 50 and 36 + 43 = 63, then what is the value of 44 + 52 =?
a. 54
b. 56
c. 58
d. 62

19. In a certain code language, if the value of 14 x 15 = 25 and 26 x 42 = 64, then what is the value of 73 x 31 = ?
a. 100
b. 110
c. 90
d. 120

20. In a certain code language, ‘kew xas huma deko’ means ‘she is eating apples’; ‘kew tepo qua’ mean ‘she sells toys’ and ‘sul lim deko’ means ‘I like apples’. Which word in that language means ‘she’ and ‘apples’?
a. xas & deko
b. xas & kew
c. kew & deko
d. kew & xas

ANSWERS
1. d
2. c
3. c
4. b
5. a
6. d
7. d
8. d
9. c
10. b
11. c
12. a
13. c
14. a
15. b
16. c
17. d
18. b
19. a
20. c