CURRENT AFFAIRS QUIZ – 13/01/2016

0
220

1.Which bank has recently introduced a humanoid robot IRA for easy service to customers?
A.Citi Bank
B.HDFC Bank
C.ICICI Bank
D.Andhra Bank

Answer  – B.HDFC Bank

2.Which bank has recently waived off the Merchant Discount Rate (MDR) for one year on debit card transaction for small merchants with annual turnover of Rs. 20 lakh?
A.State Bank of India
B.Union Bank of India
C.Punjab national Bank
D.ICICI Bank

Answer  – A.State Bank of India

3.Pakistan successfully test fired its first Submarine-Launched Cruise Missile (SLCM) on January 9. Name the missile.
A.Aurangzeb-2
B.Abdali-I
C.Babur-3
D.Babur-2

Answer  –  C.Babur-3

4.The Rajasthan Government has collaborated with which firm to develop Jaipur as the next start-up destination after Bengaluru?
A.Wipro
B.Infosys
C.TCS
D.Cisco

Answer  –  D.Cisco

5.The General Anti-Avoidance Rule (GAAR) has been scheduled to come into effect from ____________
A.March 31, 2017
B.April 1, 2017
C.February 1, 2017
D.March 1, 2017

Answer  – B.April 1, 2017

6.Who has been conferred with the 2017 Scientific & Technical Awards for the facial-performance-capture technology at Sony Pictures Imageworks by the Academy of Motion Pictures and Sciences?
A.Joshua Barratt
B.Nicholas Apostoloff
C.Kiran Bhat
D.Parag Havaldar

Answer  –  D.Parag Havaldar

7.Name the movie that won record breaking each category award it was nominated for at the 74th Golden Globes Award.
A.La La Land
B.Midnight Express
C.A Star is Born
D.The Godfather

Answer  – A.La La Land

8.Who has been appointed as the Managing Director and Chief Executive of the SBI Pension Funds Pvt Ltd?
A.Navnet Munot
B.Praveen Gupta
C.Arijit Basu
D.Kumar Sharadindu

Answer  – D.Kumar Sharadindu 

9.Who has been named as the new brand ambassador of Smartphone brand Gionee?
A.MS Dhoni
B.Ranbir Kapoor
C.Virat Kohli
D.Kapil Sharma

Answer  – C.Virat Kohli

10.Name the eminent personality honoured by the US Embassy for contribution towards the India-US Partnership on Tuberculosis.
A.Vidya Balan
B.Irfan Khan
C.Amir Khan
D.Amitabh Bachchan

Answer  – D.Amitabh Bachchan 

11.Name the winners of the Men’s Double title at the 2017 Chennai Open.
A.Divij Sharan and Purav Raja
B.Rohan Bopanna & Jeevan Nedunchezhiyan
C.Nicholas Monroe & Artem Sitak
D.Leander Paes  & Andre Sa

Answer  – B.Rohan Bopanna & Jeevan Nedunchezhiyan 

12.Akbar Hashemi Rafsanjani who passed away on January 8 was the former President of which country?
A.Afghanistan
B.Saudi Arabia
C.Iran
D.Israel

Answer  – C.Iran

13.Which scheme was launched by PM Modi on 14th Pravasi Bharatiya Divas for the for the Indian Youths seeking employment Overseas?
A.Pravasi Kaushal Vikas Yojana (PKVY)
B.Pravasi Nayi Manzil Yojana (PNMY)
C.Pravasi Surakshit Vikas Yojana (PSVY)
D.Pravasi Kaushal Vidya Yojana (PKVY)

Answer  –  A.Pravasi Kaushal Vikas Yojana (PKVY)

14.The deadline for the conversion of the Persons of Indian Origin (PIOs) card into OCI (Overseas citizen of India) Cards has been extended from December 31, 2016 to  _________ .
A.April 30, 2017
B.June 30, 2017
C.March 31, 2017
D.February 1, 2017

Answer  – B.June 30, 2017

15.Which state has recently launched India’s first Student Startup and Innovation Policy?
A.Goa
B.Gujarat
C.Himachal Pradesh
D.Kerala

Answer  –  B.Gujarat

16.India’s largest public wi-fi service has been launched recently in which Indian state?
A.Karnataka
B.Haryana
C.New Delhi
D.Maharashtra

Answer  – D.Maharashtra

17.Where was the 20th National Conference on e-Governance organized from January 9-10, 2017 ?
A.Telangana
B.West Bengal
C.Andhra Pradesh
D.Tamil nadu

Answer  –  C.Andhra Pradesh

18.In which state is the first edition of the Nobel Prize Series Exhibition organized on January 9, 2017 ?
A.Gujarat
B.Uttar Pradesh
C.Rajasthan
D.Haryana

Answer  – A.Gujarat

19.Recently Axis Bank introduced the block chain service and became the third bank to do so. Which bank used the block chain technology for the first time?
A.DBL Bank
B.ICICI Bank
C.Yes Bank
D.HDFC Bank

Answer  – B.ICICI Bank

20.Who has won the FIFA World’s Best Player of the Year 2016 on January 9, 2017 in Zurich, Switzerland ?
A.Lionel Messi
B.Antoine Griezmann
C.Neymar
D.Cristiano Ronaldo

Answer  – D.Cristiano Ronaldo