RAJASTHAN GENERAL KNOWLEDGE

0
205

RAJASTHAN GENERAL KNOWLEDGE

 

1.Which of the following is the state bird of Rajasthan?

[A]Great Indian Bustard

[B]Emerald Dove

[C]Indian roller

[D]Black francolin

Ans .  A

 

2.Which of the following district of Rajasthan does not come under ‘Hadauti region’?

[A]Kota

[B]Baran

[C]Bundi

[D]Pali

Ans .  D

 

3.‘Kalibangan’ a pre-historic site is located in which district of Rajasthan?

[A]Hanumangarh

[B]Jaisalmer

[C]Sri Ganganagar

[D]Bikaner

Ans .  A

 

4.Which among the following district of Rajasthan does not shares border with Pakistan?

[A]Barmer

[B]Jodhpur

[C]Sri Ganganagar

[D]Jaisalmer

Ans .  B

 

5.Which dance form of Rajasthan is included in Intangible Cultural Heritage list of UNESCO?

[A]Ghoomar

[B]Kalbelia

[C]Kachi Ghodi

[D]Terah Taali

Ans .  B

 

6.Keoladeo National Park is located in which district of Rajasthan?

[A]Bharatpur

[B]Ajmer

[C]Jaipur

[D]Kota

Ans .  A

 

7.‘Jaisamand lake’ is considered as the second largest artificial lake in the world and first in Asia. In which district of Rajasthan is it situated?

[A]Jaipur

[B]Udaipur

[C]Rajasamand

[D]Ajmer

Ans .  B

 

8.Which river of Rajasthan is known as ‘Van Ki Asha’ (Hope of the forest)?

[A]Banas

[B]Luni

[C]Chambal

[D]Mahi

Ans .  A

 

9.Which district of Rajasthan has been nicknamed “The Golden city”?

[A]Jaisalmer

[B]Jaipur

[C]Bikaner

[D]Udaipur

Ans .  A

 

10.Chaurasi Khambon Ki Chhatri or “84-Pillared Cenotaph” is located in which district of Rajasthan?

[A]Bundi

[B]Alwar

[C]Jaisalmer

[D]Jaipur

Ans .  A